Gebraden kip met kruidenboter uit de oven



Het is één van de geuren die me doet denken aan vroeger, kip uit de oven. Door zelf je kruidenboter te maken en de kip er volledig me in te smeren trekken alle smaken in de kip en krijg je de meest sappige kip denkbaar.

Krokant velletje, sappig vlees, aardappeltjes die zijn gegaard in het kruidenvocht. Loopt het water je al in de mond? Gauw de keuken in dan!

gebraden kip met kruidenboter

Voor 2 volwassen + 2 kinderen

1 scharrelkip, ongeveer 1 ½ kg
100g zachte roomboter (ongezouten)
rasp van 1 citroen
2 tenen knoflook, geraspt
2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
zout & peper
500g krieltjes in de schil

Verder nodig: grote ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht) – groente voor erbij

Gebraden kip met kruidenboter uit de oven

Snijd de rozemarijn en tijm zo fijn mogelijk. Meng dit, samen met de citroenrasp, knoflook, zout en peper heel goed door de zachte boter. Met een vork gaat dat het makkelijkst. Was nu goed je handen en haal heel voorzichtig het velletje van de kip, ter hoogte van de filets, los met je vingers. Je kunt er redelijk makkelijk onder komen, maar doe het wel met beleid. Doe hier de helft van de kruidenboter onder en verdeel zo gelijkmatig mogelijk.

Malse kip krijg je zo

De rest van de kruidenboter smeer je aan de buitenkant, op de drumsticks en de rest van de borstpartij. Op deze manier trekt de boter langzaam in het vlees en houdt het het sappig terwijl het aan de buitenkant zorgt voor een lekker korstje. Leg de kip in de ovenschaal en verdeel de aardappeltjes erom heen. De citroen die je hebt gebruikt voor de rasp halveer je en stop je in de holte van de kip. Nog wat zout en peper over de kip en hij kan de oven in.

Hoe lang moet hele kip in de oven?

Neem qua tijd om te braden, bij dit gewicht aan kip, ongeveer een uur en een kwartier. Prik dan in drumsticks van de kip en als het vocht dat eruit komt doorzichtig is is je kip gaar. Is dat nog wat rozig dan heeft de kip iets langer nog nodig. Schep halverwege in ieder geval de aardappeltjes even om. Twijfel je of je kip gaar is, snijd er dan een stukje af. Hij mag rosé zijn, maar niet rood.

Laat de kip, nadat je ‘uit de oven hebt gehaald, even rusten op het aanrecht voor je ‘aansnijdt en serveert met de aardappeltje en groente naar keuze. En kluiven mag natuurlijk hé!

Gepubliceerd op 17 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.