Gebraden kip met kruidenboter uit de oven



Het is één van de geuren die me doet denken aan vroeger, kip uit de oven. Door zelf je kruidenboter te maken en de kip er volledig me in te smeren trekken alle smaken in de kip en krijg je de meest sappige kip denkbaar.

Krokant velletje, sappig vlees, aardappeltjes die zijn gegaard in het kruidenvocht. Loopt het water je al in de mond? Gauw de keuken in dan!

gebraden kip met kruidenboter

Voor 2 volwassen + 2 kinderen

1 scharrelkip, ongeveer 1 ½ kg
100g zachte roomboter (ongezouten)
rasp van 1 citroen
2 tenen knoflook, geraspt
2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
zout & peper
500g krieltjes in de schil

Verder nodig: grote ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht) – groente voor erbij

Gebraden kip met kruidenboter uit de oven

Snijd de rozemarijn en tijm zo fijn mogelijk. Meng dit, samen met de citroenrasp, knoflook, zout en peper heel goed door de zachte boter. Met een vork gaat dat het makkelijkst. Was nu goed je handen en haal heel voorzichtig het velletje van de kip, ter hoogte van de filets, los met je vingers. Je kunt er redelijk makkelijk onder komen, maar doe het wel met beleid. Doe hier de helft van de kruidenboter onder en verdeel zo gelijkmatig mogelijk.

Malse kip krijg je zo

De rest van de kruidenboter smeer je aan de buitenkant, op de drumsticks en de rest van de borstpartij. Op deze manier trekt de boter langzaam in het vlees en houdt het het sappig terwijl het aan de buitenkant zorgt voor een lekker korstje. Leg de kip in de ovenschaal en verdeel de aardappeltjes erom heen. De citroen die je hebt gebruikt voor de rasp halveer je en stop je in de holte van de kip. Nog wat zout en peper over de kip en hij kan de oven in.

Hoe lang moet hele kip in de oven?

Neem qua tijd om te braden, bij dit gewicht aan kip, ongeveer een uur en een kwartier. Prik dan in drumsticks van de kip en als het vocht dat eruit komt doorzichtig is is je kip gaar. Is dat nog wat rozig dan heeft de kip iets langer nog nodig. Schep halverwege in ieder geval de aardappeltjes even om. Twijfel je of je kip gaar is, snijd er dan een stukje af. Hij mag rosé zijn, maar niet rood.

Laat de kip, nadat je ‘uit de oven hebt gehaald, even rusten op het aanrecht voor je ‘aansnijdt en serveert met de aardappeltje en groente naar keuze. En kluiven mag natuurlijk hé!

Gepubliceerd op 17 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!