Gebraden kip met kruidenboter uit de oven
Het is één van de geuren die me doet denken aan vroeger, kip uit de oven. Door zelf je kruidenboter te maken en de kip er volledig me in te smeren trekken alle smaken in de kip en krijg je de meest sappige kip denkbaar.
Krokant velletje, sappig vlees, aardappeltjes die zijn gegaard in het kruidenvocht. Loopt het water je al in de mond? Gauw de keuken in dan!
Voor 2 volwassen + 2 kinderen
1 scharrelkip, ongeveer 1 ½ kg
100g zachte roomboter (ongezouten)
rasp van 1 citroen
2 tenen knoflook, geraspt
2 takjes rozemarijn, alleen de blaadjes
2 takjes tijm, alleen de blaadjes
zout & peper
500g krieltjes in de schil
Verder nodig: grote ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht) – groente voor erbij
Gebraden kip met kruidenboter uit de oven
Snijd de rozemarijn en tijm zo fijn mogelijk. Meng dit, samen met de citroenrasp, knoflook, zout en peper heel goed door de zachte boter. Met een vork gaat dat het makkelijkst. Was nu goed je handen en haal heel voorzichtig het velletje van de kip, ter hoogte van de filets, los met je vingers. Je kunt er redelijk makkelijk onder komen, maar doe het wel met beleid. Doe hier de helft van de kruidenboter onder en verdeel zo gelijkmatig mogelijk.
Malse kip krijg je zo
De rest van de kruidenboter smeer je aan de buitenkant, op de drumsticks en de rest van de borstpartij. Op deze manier trekt de boter langzaam in het vlees en houdt het het sappig terwijl het aan de buitenkant zorgt voor een lekker korstje. Leg de kip in de ovenschaal en verdeel de aardappeltjes erom heen. De citroen die je hebt gebruikt voor de rasp halveer je en stop je in de holte van de kip. Nog wat zout en peper over de kip en hij kan de oven in.
Hoe lang moet hele kip in de oven?
Neem qua tijd om te braden, bij dit gewicht aan kip, ongeveer een uur en een kwartier. Prik dan in drumsticks van de kip en als het vocht dat eruit komt doorzichtig is is je kip gaar. Is dat nog wat rozig dan heeft de kip iets langer nog nodig. Schep halverwege in ieder geval de aardappeltjes even om. Twijfel je of je kip gaar is, snijd er dan een stukje af. Hij mag rosé zijn, maar niet rood.
Laat de kip, nadat je ‘uit de oven hebt gehaald, even rusten op het aanrecht voor je ‘aansnijdt en serveert met de aardappeltje en groente naar keuze. En kluiven mag natuurlijk hé!
Gepubliceerd op 17 oktober 2018