Gebakken spek met gembersaus uit Japaneasy



Omdat je doordeweeks waarschijnlijk, ik niet tenminste, niet echt tijd en zin hebt om sushi te staan rollen koos ik uit het te gekke boek Japaneasy voor een Japans recept dat je ook met gemak op een maandag in elkaar draait. De gembersaus is zó gemaakt en ook super lekker als marinade voor kip of als glazuur voor vis.

Vandaag gebruiken we ‘m voor varkensbuik. Ik gebruikte mijn zelfgedroogde bacon ervoor, die ik al eerder in dunne plakjes had gesneden. Is je vlees voorbereid, dan staat de rest van je gerecht in een kwartier op tafel. Hoe Japaneasy wil je het hebben?!

Japaneasy gember spek

Japans hoofdgerecht voor vier personen

400g varkensbuik, zonder zwoerd – liefst van de slager
60g verse gember, geschild en in dunne plakjes
6el sojasaus (ik gebruikte Kikkoman minder zout)
6el Mirin
4el sake
1el ketchup
1tl sesamolie
1el zonnebloemolie
½ spitskool, in dunne reepjes
150g taugé
2 bosuitjes, gesnipperd
geroosterd sesamzaad

Japanse marinade

Pureer de gember met de soja, mirin, sake, ketchup en sesamolie in de blender of keukenmachine. Heb je die apparatuur niet dan kun je de gember ook raspen en met de andere ingrediënten mengen tot een sausje. Snijd het vlees in de lengte doormidden, laat het in een half uurje licht opstijven in de vriezer en snijd er daarna hele dunne plakjes van. Je kunt dit natuurlijk ook je slager vragen om te doen. Ik sneed de kleine plakjes daarna ook nog een keer in drie stukjes.

Gebakken spek met gembersaus

Verhit de olie in een wok of koekenpan en roerbak de plakjes spek en de spitskool in 3-4 minuten op hoog vuur. Voeg dan gembersaus toe. Omscheppen en dan de taugé erbij en nog een minuut meebakken,  tot de taugé gaar is en alles goed bedekt is met de saus. Strooi de bosuitjes en sesam erover ter garnereing. Serveer met gekookte rijst.

Gepubliceerd op 24 oktober 2018


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 september 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 39

Geen idee wat je wilt eten de komende week? In dit weekmenu weer volop recepten voor een week lang lekker en snel aan tafel.
16 september 2020
muffins
 
Pumpkin spice muffins met coffee swirl

Het is een hele mond vol, maar dat zit je mond straks ook want deze pumpkin spice muffins met een swirl van roomkaas en koffie wil je écht maken!
15 september 2020
pumpkinpiespice web2.jpg
 
Zo maak je zelf pumpkin pie spices

Net als in Amerika aan de slag met pumpkin pie spice? Met dit recept voor pumpkin pie spices maak je dit aromatische kruidenmengsel zelf!
14 september 2020
 
Loaded nacho’s

Uit Borreltijd komen deze loaded nacho's, waarbij we een maaltijd hebben omgetoverd tot een borrelhapje. Family proof!
14 september 2020
 
Onion Bhaji

In Borreltijd staat een onion bhaji. Een Indiase uienbeignet, die ik graag eet als we in Engeland zijn. Ik toverde 'm om tot heerlijk borrelhapje.
13 september 2020
 
Groene groentesoep met broccoli & erwtjes

In deze groentesoep zitten héél veel groene groente. Meer dan 750 gram groente gaat er in deze heerlijke groene soep met broccoli en erwtjes.