Gebakken spek met gembersaus uit Japaneasy



Omdat je doordeweeks waarschijnlijk, ik niet tenminste, niet echt tijd en zin hebt om sushi te staan rollen koos ik uit het te gekke boek Japaneasy voor een Japans recept dat je ook met gemak op een maandag in elkaar draait. De gembersaus is zó gemaakt en ook super lekker als marinade voor kip of als glazuur voor vis.

Vandaag gebruiken we ‘m voor varkensbuik. Ik gebruikte mijn zelfgedroogde bacon ervoor, die ik al eerder in dunne plakjes had gesneden. Is je vlees voorbereid, dan staat de rest van je gerecht in een kwartier op tafel. Hoe Japaneasy wil je het hebben?!

Japaneasy gember spek

Japans hoofdgerecht voor vier personen

400g varkensbuik, zonder zwoerd – liefst van de slager
60g verse gember, geschild en in dunne plakjes
6el sojasaus (ik gebruikte Kikkoman minder zout)
6el Mirin
4el sake
1el ketchup
1tl sesamolie
1el zonnebloemolie
½ spitskool, in dunne reepjes
150g taugé
2 bosuitjes, gesnipperd
geroosterd sesamzaad

Japanse marinade

Pureer de gember met de soja, mirin, sake, ketchup en sesamolie in de blender of keukenmachine. Heb je die apparatuur niet dan kun je de gember ook raspen en met de andere ingrediënten mengen tot een sausje. Snijd het vlees in de lengte doormidden, laat het in een half uurje licht opstijven in de vriezer en snijd er daarna hele dunne plakjes van. Je kunt dit natuurlijk ook je slager vragen om te doen. Ik sneed de kleine plakjes daarna ook nog een keer in drie stukjes.

Gebakken spek met gembersaus

Verhit de olie in een wok of koekenpan en roerbak de plakjes spek en de spitskool in 3-4 minuten op hoog vuur. Voeg dan gembersaus toe. Omscheppen en dan de taugé erbij en nog een minuut meebakken,  tot de taugé gaar is en alles goed bedekt is met de saus. Strooi de bosuitjes en sesam erover ter garnereing. Serveer met gekookte rijst.

Gepubliceerd op 24 oktober 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!