Gebakken spek met gembersaus uit Japaneasy



Omdat je doordeweeks waarschijnlijk, ik niet tenminste, niet echt tijd en zin hebt om sushi te staan rollen koos ik uit het te gekke boek Japaneasy voor een Japans recept dat je ook met gemak op een maandag in elkaar draait. De gembersaus is zó gemaakt en ook super lekker als marinade voor kip of als glazuur voor vis.

Vandaag gebruiken we ‘m voor varkensbuik. Ik gebruikte mijn zelfgedroogde bacon ervoor, die ik al eerder in dunne plakjes had gesneden. Is je vlees voorbereid, dan staat de rest van je gerecht in een kwartier op tafel. Hoe Japaneasy wil je het hebben?!

Japaneasy gember spek

Japans hoofdgerecht voor vier personen

400g varkensbuik, zonder zwoerd – liefst van de slager
60g verse gember, geschild en in dunne plakjes
6el sojasaus (ik gebruikte Kikkoman minder zout)
6el Mirin
4el sake
1el ketchup
1tl sesamolie
1el zonnebloemolie
½ spitskool, in dunne reepjes
150g taugé
2 bosuitjes, gesnipperd
geroosterd sesamzaad

Japanse marinade

Pureer de gember met de soja, mirin, sake, ketchup en sesamolie in de blender of keukenmachine. Heb je die apparatuur niet dan kun je de gember ook raspen en met de andere ingrediënten mengen tot een sausje. Snijd het vlees in de lengte doormidden, laat het in een half uurje licht opstijven in de vriezer en snijd er daarna hele dunne plakjes van. Je kunt dit natuurlijk ook je slager vragen om te doen. Ik sneed de kleine plakjes daarna ook nog een keer in drie stukjes.

Gebakken spek met gembersaus

Verhit de olie in een wok of koekenpan en roerbak de plakjes spek en de spitskool in 3-4 minuten op hoog vuur. Voeg dan gembersaus toe. Omscheppen en dan de taugé erbij en nog een minuut meebakken,  tot de taugé gaar is en alles goed bedekt is met de saus. Strooi de bosuitjes en sesam erover ter garnereing. Serveer met gekookte rijst.

Gepubliceerd op 24 oktober 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.