Gebakken spek met gembersaus uit Japaneasy



Omdat je doordeweeks waarschijnlijk, ik niet tenminste, niet echt tijd en zin hebt om sushi te staan rollen koos ik uit het te gekke boek Japaneasy voor een Japans recept dat je ook met gemak op een maandag in elkaar draait. De gembersaus is zó gemaakt en ook super lekker als marinade voor kip of als glazuur voor vis.

Vandaag gebruiken we ‘m voor varkensbuik. Ik gebruikte mijn zelfgedroogde bacon ervoor, die ik al eerder in dunne plakjes had gesneden. Is je vlees voorbereid, dan staat de rest van je gerecht in een kwartier op tafel. Hoe Japaneasy wil je het hebben?!

Japaneasy gember spek

Japans hoofdgerecht voor vier personen

400g varkensbuik, zonder zwoerd – liefst van de slager
60g verse gember, geschild en in dunne plakjes
6el sojasaus (ik gebruikte Kikkoman minder zout)
6el Mirin
4el sake
1el ketchup
1tl sesamolie
1el zonnebloemolie
½ spitskool, in dunne reepjes
150g taugé
2 bosuitjes, gesnipperd
geroosterd sesamzaad

Japanse marinade

Pureer de gember met de soja, mirin, sake, ketchup en sesamolie in de blender of keukenmachine. Heb je die apparatuur niet dan kun je de gember ook raspen en met de andere ingrediënten mengen tot een sausje. Snijd het vlees in de lengte doormidden, laat het in een half uurje licht opstijven in de vriezer en snijd er daarna hele dunne plakjes van. Je kunt dit natuurlijk ook je slager vragen om te doen. Ik sneed de kleine plakjes daarna ook nog een keer in drie stukjes.

Gebakken spek met gembersaus

Verhit de olie in een wok of koekenpan en roerbak de plakjes spek en de spitskool in 3-4 minuten op hoog vuur. Voeg dan gembersaus toe. Omscheppen en dan de taugé erbij en nog een minuut meebakken,  tot de taugé gaar is en alles goed bedekt is met de saus. Strooi de bosuitjes en sesam erover ter garnereing. Serveer met gekookte rijst.

Gepubliceerd op 24 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.