Gebakken broccolirijst met halloumi

Heel veel groente en broccolirijst, afgetopt met goudbruin gebakken halloumi. Een heerlijk en makkelijk groenterecept dat in 10 minuten op tafel staat.
Uiteraard staat niets je in de weg om dit ’s avonds te eten, het is een perfecte lichte maaltijd voor twee. Ik zou er dan bijvoorbeeld wel nog wat lekker brood bij serveren, aangezien het recept verder grotendeels koolhydraatarm is.
Ik gebruik onder meer ansjovis om wat extra smaak aan de broccolirijst te geven. Wil je die liever niet gebruiken, dan zou je wat extra knoflook kunnen gebruiken. Of misschien zelfs wel een pepertje er aan toe voegen voor een beetje pit. Als je de ansjovisfilet weglaat is je gerecht meteen vegetarisch. Vervang je de halloumi door een plantaardige kaas dan is je gerecht vegan.
Maar let op, door de ansjovis smaakt je broccolirijst dus niet vissig. Hij geeft vooral wat umami aan je gerecht, dat kleine beetje zout maakt het juist zo lekker.
Gebruik lekker wat je aan groente nog hebt liggen. Dat deed ik ook. Dit broccolirijst recept is echt een perfecte manier om restjes groente op een lekkere manier op te maken. Broccolirijst heb ik tegenwoordig standaard in huis. Dus in tien minuten stond deze bowl op tafel!
Voor twee personen, als lunch of lichte maaltijd
1 scheut zonnebloemolie
3 ansjovis filets (ik gebruik die van Fish Tales)
1 sjalot, fijn gesnipperd
2 puntpaprika’s, in kleine blokjes
½ oranje paprika, in kleine blokjes
2 tenen knoflook, geraspt
2-3 tomaten, in partjes (zonder zaadlijst)
400 gram verse broccolirijst
1 el kappertjes (of gebruik olijven)
1 el verse peterselie
lekker wat versgemalen zwarte peper
zeezout,naar smaak
scheutje lekkere extra vierge olijfolie
1 stuk halloumi, in reepjes (Dodoni)
Gebakken broccolirijst met halloumi
Verhit voor je lunch bowl met broccolirijst en halloumi twee pannen. Een grote koekenpan of wok en een gewone koekenpan. In de grote pan gaat de olie, die laat je warm worden. De koekenpan laat je zonder olie warm worden. Daarin gaan de reepjes halloumi, die je in ongeveer 10 minuten op medium vuur aan beide kanten goudbruin laat worden.
Ansjovisfilet als smaakmaker
In de grote pan bak je even kort de ansjovisfilet aan in de hete olie, die lost daardoor op in de olie en gaat smaak geven. Dan gaat de sjalot erbij. Bak die kort een minuutje mee. Dan mag de paprika er allemaal bij en die bak je, nog steeds op hoog vuur, twee tot drie minuten mee. Regelmatig omscheppen. Voeg dan de knoflook toe en bak al scheppend een minuutje mee.
Broccolirijst met groente en halloumi
Nu mag de broccolirijst bij de groente en schep die een minuut of twee mee om, zodat ook die gebakken wordt. Tot slot gaan de partjes tomaat erbij, die alleen even hoeven mee te warmen. De kappertjes, peterselie, zout en peper brengen je gebakken broccolirijst tenslotte op smaak. Ik vind het lekker om als laatste nog een scheutje extra vierge olijfolie voor extra smaak toe te voegen.
Serveer je lunchbowl met gebakken broccolirijst en groente met de goudbruin gebakken halloumi en serveer meteen.
Gepubliceerd op 15 februari 2022