Frietjes voor luie mensen (uit Vet van Bas Robben)

Thuis eten wij eigenlijk altijd ovenfrietjes, maar nadat ik in Vet van Bas Robben deze aanbeveling las "Als je eenmaal frieten op deze manier gemaakt hebt, frituur je ze altijd op deze manier. De aardappels garen in de tijd dat de olie opwarmt en starten daarna langzaamaan met het vormen van een goudbruine korst." wist ik dat ik deze frietjes moest proberen.
Gelukkig mag ik zijn ultieme recept nu ook met jullie delen. Om ongegeneerd van te genieten!
Frietjes voor 4 personen
1 kg semi-vastkokende aardappels
vet naar keuze, om in te frituren (ik gebruikte zonnebloemolie)
zout en peper
ook nodig: wok of andere grote pan
Zo frituur je de lekkerste friet
Snijd de aardappels in frieten van maximaal 1 cm dik. Niet dikker, niet dunner. Was de frieten in een grote bak met water goed schoon. In een vergiet spoelen mag ook, maar doe dit dan wel zeker 5 minuten. Overtollig zetmeel zorgt voor slappe friet. Dep de frieten daarna kurkdroog op wat keukenpapier (ik gebruikte een theedoek, net iets handiger). Zorg dat de frieten echt goed droog zijn, anders gaat het mis met frituren.
Vul een wok of andere grote en ruime pan met je vet naar keuze. Doe de frieten erin en zorg dat ze onderstaan. Zet op een grote kookpit op middelhoog vuur en laat de pan zo z’n gangetje gaan. Na 15 tot 20 minuten begint er het een en ander te borrelen.
Erbij blijven als je frituurt
Vanaf dan wil je in de buurt van de pan blijven. Het duurt dan nog ongeveer 5 minuten tot de friet goudbruin wordt (bij mij duurde het wel echt iets langer, eerder 15 tot 25 minuten!). Schep de friet met een schuimspaan uit de pan en geef een tik op de rand van de pan om overtollig vet van de friet af te schudden. Laat de friet verder uitlekken op keukenpapier. Breng direct op smaak met zout en peper.
Gepubliceerd op 7 maart 2018