Frietjes voor luie mensen (uit Vet van Bas Robben)



Thuis eten wij eigenlijk altijd ovenfrietjes, maar nadat ik in Vet van Bas Robben deze aanbeveling las "Als je eenmaal frieten op deze manier gemaakt hebt, frituur je ze altijd op deze manier. De aardappels garen in de tijd dat de olie opwarmt en starten daarna langzaamaan met het vormen van een goudbruine korst." wist ik dat ik deze frietjes moest proberen.

Gelukkig mag ik zijn ultieme recept nu ook met jullie delen. Om ongegeneerd van te genieten!

Friet voor luie mensen_VET

Frietjes voor 4 personen

1 kg semi-vastkokende aardappels
vet naar keuze, om in te frituren (ik gebruikte zonnebloemolie)
zout en peper
ook nodig: wok of andere grote pan

Zo frituur je de lekkerste friet

Snijd de aardappels in frieten van maximaal 1 cm dik. Niet dikker, niet dunner. Was de frieten in een grote bak met water goed schoon. In een vergiet spoelen mag ook, maar doe dit dan wel zeker 5 minuten. Overtollig zetmeel zorgt voor slappe friet. Dep de frieten daarna kurkdroog op wat keukenpapier (ik gebruikte een theedoek, net iets handiger). Zorg dat de frieten echt goed droog zijn, anders gaat het mis met frituren.

Vul een wok of andere grote en ruime pan met je vet naar keuze. Doe de frieten erin en zorg dat ze onderstaan. Zet op een grote kookpit op middelhoog vuur en laat de pan zo z’n gangetje gaan. Na 15 tot 20 minuten begint er het een en ander te borrelen.

Erbij blijven als je frituurt

Vanaf dan wil je in de buurt van de pan blijven. Het duurt dan nog ongeveer 5 minuten tot de friet goudbruin wordt (bij mij duurde het wel echt iets langer, eerder 15 tot 25 minuten!). Schep de friet met een schuimspaan uit de pan en geef een tik op de rand van de pan om overtollig vet van de friet af te schudden. Laat de friet verder uitlekken op keukenpapier. Breng direct op smaak met zout en peper.

Gepubliceerd op 7 maart 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.