Frietjes voor luie mensen (uit Vet van Bas Robben)



Thuis eten wij eigenlijk altijd ovenfrietjes, maar nadat ik in Vet van Bas Robben deze aanbeveling las "Als je eenmaal frieten op deze manier gemaakt hebt, frituur je ze altijd op deze manier. De aardappels garen in de tijd dat de olie opwarmt en starten daarna langzaamaan met het vormen van een goudbruine korst." wist ik dat ik deze frietjes moest proberen.

Gelukkig mag ik zijn ultieme recept nu ook met jullie delen. Om ongegeneerd van te genieten!

Friet voor luie mensen_VET

Frietjes voor 4 personen

1 kg semi-vastkokende aardappels
vet naar keuze, om in te frituren (ik gebruikte zonnebloemolie)
zout en peper
ook nodig: wok of andere grote pan

Zo frituur je de lekkerste friet

Snijd de aardappels in frieten van maximaal 1 cm dik. Niet dikker, niet dunner. Was de frieten in een grote bak met water goed schoon. In een vergiet spoelen mag ook, maar doe dit dan wel zeker 5 minuten. Overtollig zetmeel zorgt voor slappe friet. Dep de frieten daarna kurkdroog op wat keukenpapier (ik gebruikte een theedoek, net iets handiger). Zorg dat de frieten echt goed droog zijn, anders gaat het mis met frituren.

Vul een wok of andere grote en ruime pan met je vet naar keuze. Doe de frieten erin en zorg dat ze onderstaan. Zet op een grote kookpit op middelhoog vuur en laat de pan zo z’n gangetje gaan. Na 15 tot 20 minuten begint er het een en ander te borrelen.

Erbij blijven als je frituurt

Vanaf dan wil je in de buurt van de pan blijven. Het duurt dan nog ongeveer 5 minuten tot de friet goudbruin wordt (bij mij duurde het wel echt iets langer, eerder 15 tot 25 minuten!). Schep de friet met een schuimspaan uit de pan en geef een tik op de rand van de pan om overtollig vet van de friet af te schudden. Laat de friet verder uitlekken op keukenpapier. Breng direct op smaak met zout en peper.

Gepubliceerd op 7 maart 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.