Frietjes voor luie mensen (uit Vet van Bas Robben)



Thuis eten wij eigenlijk altijd ovenfrietjes, maar nadat ik in Vet van Bas Robben deze aanbeveling las "Als je eenmaal frieten op deze manier gemaakt hebt, frituur je ze altijd op deze manier. De aardappels garen in de tijd dat de olie opwarmt en starten daarna langzaamaan met het vormen van een goudbruine korst." wist ik dat ik deze frietjes moest proberen.

Gelukkig mag ik zijn ultieme recept nu ook met jullie delen. Om ongegeneerd van te genieten!

Friet voor luie mensen_VET

Frietjes voor 4 personen

1 kg semi-vastkokende aardappels
vet naar keuze, om in te frituren (ik gebruikte zonnebloemolie)
zout en peper
ook nodig: wok of andere grote pan

Zo frituur je de lekkerste friet

Snijd de aardappels in frieten van maximaal 1 cm dik. Niet dikker, niet dunner. Was de frieten in een grote bak met water goed schoon. In een vergiet spoelen mag ook, maar doe dit dan wel zeker 5 minuten. Overtollig zetmeel zorgt voor slappe friet. Dep de frieten daarna kurkdroog op wat keukenpapier (ik gebruikte een theedoek, net iets handiger). Zorg dat de frieten echt goed droog zijn, anders gaat het mis met frituren.

Vul een wok of andere grote en ruime pan met je vet naar keuze. Doe de frieten erin en zorg dat ze onderstaan. Zet op een grote kookpit op middelhoog vuur en laat de pan zo z’n gangetje gaan. Na 15 tot 20 minuten begint er het een en ander te borrelen.

Erbij blijven als je frituurt

Vanaf dan wil je in de buurt van de pan blijven. Het duurt dan nog ongeveer 5 minuten tot de friet goudbruin wordt (bij mij duurde het wel echt iets langer, eerder 15 tot 25 minuten!). Schep de friet met een schuimspaan uit de pan en geef een tik op de rand van de pan om overtollig vet van de friet af te schudden. Laat de friet verder uitlekken op keukenpapier. Breng direct op smaak met zout en peper.

Gepubliceerd op 7 maart 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.
29 december 2022
snelle roerbak met spitskool
 
Super snelle roerbak met spitskool en champignons

Een super snelle roerbak met spitskool en champignons. Een heerlijk budgetrecept dat in no time klaar is. Super gezond én lekker