Friese pepernoten



Je hebt mensen die zweren bij kruidnoten, maar er is ook team pepernoten. Ik ben geen van beiden. Ik eet het állerliefste Friese pepernoten. Wel de crunch van kruidnoten, maar de anijssmaak die zo kenmerkend is voor zachte pepernoten.

Dus dit jaar – als Sinterklaaskadootje – voor jullie mijn versie van het klassieke recept voor deze Friese pepernoten

Friesepepernoten Smulpaapje

Voor 2 bakplaten vol

300g dadelsiroop (of gebruik honing)
165g donkere basterdsuiker
2el melk
300g bloem
200g roggemeel
10g bakpoeder
10g speculaaskruiden
50g gestampte muisjes (ik kon geen gemalen anijszaad vinden, gebruik daar anders 1- 1 ½ tl van)
snuf zout
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Zo maak je zelf Friese pepernoten

Verwarm de dadelsiroop met de suiker in een pannetje (niet laten koken!) tot de suiker is opgelost. Voeg er tot slot de melk aan toe en roer goed door elkaar. Meng in kom de bloem, roggemeel, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en gestampte muisjes goed door elkaar. Giet hier het suiker/siroopmengsel bij en met een houten lepel goed mengen, tot een deeg ontstaat. Laat dit een aantal uren (of een nacht) afgedekt staan, zodat de smaak kan intensiveren.

Friese pepernoten

Verwarm de oven voor. Neem kleine stukjes van het deeg en draai er met vochtige handen balletjes van, ter grootte van een knikker. Plet iets en leg op de bakplaat. Als je de hele bakplaat vol hebt bestrijk je de bovenkant licht met losgeklopt ei. Het makkelijkst gaat dit met een kwastje.

Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven, ongeveer 15-18 minuten. Leg ze dan op een rooster en laat helemaal afkoelen, pas dan worden ze knapperig. Ze blijven van binnen overigens altijd wat ‘chewy’. Fijne Sinterklaas!

Gepubliceerd op 30 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.