Friese pepernoten



Je hebt mensen die zweren bij kruidnoten, maar er is ook team pepernoten. Ik ben geen van beiden. Ik eet het állerliefste Friese pepernoten. Wel de crunch van kruidnoten, maar de anijssmaak die zo kenmerkend is voor zachte pepernoten.

Dus dit jaar – als Sinterklaaskadootje – voor jullie mijn versie van het klassieke recept voor deze Friese pepernoten

Friesepepernoten Smulpaapje

Voor 2 bakplaten vol

300g dadelsiroop (of gebruik honing)
165g donkere basterdsuiker
2el melk
300g bloem
200g roggemeel
10g bakpoeder
10g speculaaskruiden
50g gestampte muisjes (ik kon geen gemalen anijszaad vinden, gebruik daar anders 1- 1 ½ tl van)
snuf zout
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Zo maak je zelf Friese pepernoten

Verwarm de dadelsiroop met de suiker in een pannetje (niet laten koken!) tot de suiker is opgelost. Voeg er tot slot de melk aan toe en roer goed door elkaar. Meng in kom de bloem, roggemeel, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en gestampte muisjes goed door elkaar. Giet hier het suiker/siroopmengsel bij en met een houten lepel goed mengen, tot een deeg ontstaat. Laat dit een aantal uren (of een nacht) afgedekt staan, zodat de smaak kan intensiveren.

Friese pepernoten

Verwarm de oven voor. Neem kleine stukjes van het deeg en draai er met vochtige handen balletjes van, ter grootte van een knikker. Plet iets en leg op de bakplaat. Als je de hele bakplaat vol hebt bestrijk je de bovenkant licht met losgeklopt ei. Het makkelijkst gaat dit met een kwastje.

Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven, ongeveer 15-18 minuten. Leg ze dan op een rooster en laat helemaal afkoelen, pas dan worden ze knapperig. Ze blijven van binnen overigens altijd wat ‘chewy’. Fijne Sinterklaas!

Gepubliceerd op 30 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.