Friese pepernoten
Je hebt mensen die zweren bij kruidnoten, maar er is ook team pepernoten. Ik ben geen van beiden. Ik eet het állerliefste Friese pepernoten. Wel de crunch van kruidnoten, maar de anijssmaak die zo kenmerkend is voor zachte pepernoten.
Dus dit jaar – als Sinterklaaskadootje – voor jullie mijn versie van het klassieke recept voor deze Friese pepernoten
Voor 2 bakplaten vol
300g dadelsiroop (of gebruik honing)
165g donkere basterdsuiker
2el melk
300g bloem
200g roggemeel
10g bakpoeder
10g speculaaskruiden
50g gestampte muisjes (ik kon geen gemalen anijszaad vinden, gebruik daar anders 1- 1 ½ tl van)
snuf zout
1 ei, losgeklopt
Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)
Zo maak je zelf Friese pepernoten
Verwarm de dadelsiroop met de suiker in een pannetje (niet laten koken!) tot de suiker is opgelost. Voeg er tot slot de melk aan toe en roer goed door elkaar. Meng in kom de bloem, roggemeel, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en gestampte muisjes goed door elkaar. Giet hier het suiker/siroopmengsel bij en met een houten lepel goed mengen, tot een deeg ontstaat. Laat dit een aantal uren (of een nacht) afgedekt staan, zodat de smaak kan intensiveren.
Friese pepernoten
Verwarm de oven voor. Neem kleine stukjes van het deeg en draai er met vochtige handen balletjes van, ter grootte van een knikker. Plet iets en leg op de bakplaat. Als je de hele bakplaat vol hebt bestrijk je de bovenkant licht met losgeklopt ei. Het makkelijkst gaat dit met een kwastje.
Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven, ongeveer 15-18 minuten. Leg ze dan op een rooster en laat helemaal afkoelen, pas dan worden ze knapperig. Ze blijven van binnen overigens altijd wat ‘chewy’. Fijne Sinterklaas!
Gepubliceerd op 30 november 2016