Friese pepernoten



Je hebt mensen die zweren bij kruidnoten, maar er is ook team pepernoten. Ik ben geen van beiden. Ik eet het állerliefste Friese pepernoten. Wel de crunch van kruidnoten, maar de anijssmaak die zo kenmerkend is voor zachte pepernoten.

Dus dit jaar – als Sinterklaaskadootje – voor jullie mijn versie van het klassieke recept voor deze Friese pepernoten

Friesepepernoten Smulpaapje

Voor 2 bakplaten vol

300g dadelsiroop (of gebruik honing)
165g donkere basterdsuiker
2el melk
300g bloem
200g roggemeel
10g bakpoeder
10g speculaaskruiden
50g gestampte muisjes (ik kon geen gemalen anijszaad vinden, gebruik daar anders 1- 1 ½ tl van)
snuf zout
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Zo maak je zelf Friese pepernoten

Verwarm de dadelsiroop met de suiker in een pannetje (niet laten koken!) tot de suiker is opgelost. Voeg er tot slot de melk aan toe en roer goed door elkaar. Meng in kom de bloem, roggemeel, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en gestampte muisjes goed door elkaar. Giet hier het suiker/siroopmengsel bij en met een houten lepel goed mengen, tot een deeg ontstaat. Laat dit een aantal uren (of een nacht) afgedekt staan, zodat de smaak kan intensiveren.

Friese pepernoten

Verwarm de oven voor. Neem kleine stukjes van het deeg en draai er met vochtige handen balletjes van, ter grootte van een knikker. Plet iets en leg op de bakplaat. Als je de hele bakplaat vol hebt bestrijk je de bovenkant licht met losgeklopt ei. Het makkelijkst gaat dit met een kwastje.

Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven, ongeveer 15-18 minuten. Leg ze dan op een rooster en laat helemaal afkoelen, pas dan worden ze knapperig. Ze blijven van binnen overigens altijd wat ‘chewy’. Fijne Sinterklaas!

Gepubliceerd op 30 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.