Friese pepernoten



Je hebt mensen die zweren bij kruidnoten, maar er is ook team pepernoten. Ik ben geen van beiden. Ik eet het állerliefste Friese pepernoten. Wel de crunch van kruidnoten, maar de anijssmaak die zo kenmerkend is voor zachte pepernoten.

Dus dit jaar – als Sinterklaaskadootje – voor jullie mijn versie van het klassieke recept voor deze Friese pepernoten

Friesepepernoten Smulpaapje

Voor 2 bakplaten vol

300g dadelsiroop (of gebruik honing)
165g donkere basterdsuiker
2el melk
300g bloem
200g roggemeel
10g bakpoeder
10g speculaaskruiden
50g gestampte muisjes (ik kon geen gemalen anijszaad vinden, gebruik daar anders 1- 1 ½ tl van)
snuf zout
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175C (hetelucht)

Zo maak je zelf Friese pepernoten

Verwarm de dadelsiroop met de suiker in een pannetje (niet laten koken!) tot de suiker is opgelost. Voeg er tot slot de melk aan toe en roer goed door elkaar. Meng in kom de bloem, roggemeel, bakpoeder, speculaaskruiden, zout en gestampte muisjes goed door elkaar. Giet hier het suiker/siroopmengsel bij en met een houten lepel goed mengen, tot een deeg ontstaat. Laat dit een aantal uren (of een nacht) afgedekt staan, zodat de smaak kan intensiveren.

Friese pepernoten

Verwarm de oven voor. Neem kleine stukjes van het deeg en draai er met vochtige handen balletjes van, ter grootte van een knikker. Plet iets en leg op de bakplaat. Als je de hele bakplaat vol hebt bestrijk je de bovenkant licht met losgeklopt ei. Het makkelijkst gaat dit met een kwastje.

Bak de pepernoten in een voorverwarmde oven, ongeveer 15-18 minuten. Leg ze dan op een rooster en laat helemaal afkoelen, pas dan worden ze knapperig. Ze blijven van binnen overigens altijd wat ‘chewy’. Fijne Sinterklaas!

Gepubliceerd op 30 november 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!