Foodtrends 2020Foodtrends 2020

Er gebeurt veel op het gebied van eten. Vegan is tegenwoordig mainstream, we kiezen steeds vaker bewust voor plantaardig. Maar ook nadenken over verspilling, wat we in onze mond stoppen, waar we eten. Het wordt steeds belangrijker. TheFork en NellyRodi onderzochten wat de trends voor dit jaar worden. Dit zijn volgens hen de acht belangrijkste:

1. Soulfood
Voeding draait om meer dan alleen maar een smaakvolle ervaring. Gasten zijn op zoek naar ‘soulfood’; gerechten die naast een lekkere bite ook goed zijn voor je ziel. De soulfood trend gaat veel verder dan detox food en comfort food. Serotonin Eatery in Australië experimenteert hier al mee. De gerechten op hun menukaart zijn volledig plant-based en gebaseerd op een holistisch principe, deze plek biedt ook onderdak aan een sport- en educatief centrum. Een ander voorbeeld van soulfood wordt in de praktijk gebracht door de Amerikaanse keten Dr. Smood, die claimen dat eten de ‘nieuwe gezondheidszorg’ is. Nederland kent Plantastic in Rotterdam, een restaurant dat gerechten baseert op de heilzame werking van planten. (zie foto hieronder)

2. Ristoceutica
Nutraceuticals, ingrediënten met heilzame eigenschappen, worden het komende jaar stap voor stap onderdeel van ons eetpatroon. Restaurants spelen hier handig op in door producten als reishi-paddenstoelen, lotuszaden, carambola en kombucha in hun keuken te gebruiken. Een mooi voorbeeld van ristoceutica is de ‘cannabidiol-manie’, waarbij je de stof CBD in steeds meer producten terugvindt.

3. Duurzaamheid (verminderen, hergebruiken en recyclen)

Het ‘no-waste’ principe is bij steeds meer chefs een aandachtspunt. Er is meer aandacht voor  ecologische duurzaamheid, transparantie en traceerbaarheid van wat je op je bord vindt. Steeds meer restaurants gebruiken lokale producten, gaan voedselverspilling tegen en gaan over op het gebruik van duurzame energie bij de bereiding van gerechten. Een mooi voorbeeld is het pop-up restaurant Zero Waste Bistro, volledig opgebouwd uit gerecyclede kartonnen panelen en recyclebaar plastic oppervlaktemateriaal en in het leven geroepen voor de show ‘WantedDesign Manhattan’ op het NYCxDesign Festival.

Ook het Deense ‘We Food’ zette de toon. Deze supermarkt biedt  alleen producten aan waarvan de verpakking is beschadigd of de houdbaarheid beperkt. In Amsterdam vind je aan de Bloemgracht L’Invité. Een restaurant dat de herkomst van lokale producten als Hollands Wild, duurzame vis en Hollandse groenten op de kaart zet en deze op ambachtelijke wijze bereid. 

4. De wereld op zijn kop!
Chefs spelen tegenwoordig in op de instagram waardige gerechten en ingrediënten. Met trends als glitter food, eenhoorn effecten, ‘freak shakes’, matcha en ‘avocado everywhere’ in ons achterhoofd is het wachten op een nieuwe insta foodtrend. Het lijkt erop dat gerechten als pancakes en appeltaart op de dessertkaart vervangen worden door kleurrijke hummus als nagerecht. Restaurant Benji’s Café (Amsterdam) serveert in ieder geval al prachtige Acaï bowls en kleurrijke rainbow noodle salades die eruit springen op je instagram feed.

5. Smart consumption
Technologie speelt een steeds belangrijkere rol bij de bereiding van gerechten en je beleving in restaurants. Apps helpen om je restaurantervaring in een oogopslag met de rest van de wereld te delen. Bij restaurant Smink  in Wolvega werkt topchef Jan Smink met een 3D-foodprinter waarmee hij de meest innovatieve gerechten op je bord print. Foodprinten geeft een extra dimensie aan je avondje uit. In het buitenland speelt robotica ook een steeds grotere rol. Er zijn al voorbeelden van restaurants waarbij het personeel vervangen wordt door robot-obers. Neem maar eens een kijkje bij het Japanse restaurant Sushi Sun Magliana in Rome. 

6. (Re)mix food
In Azië gebeurt het al, het remixen van food of beter gezegd, het hybridiseren van verschillende Aziatische keukens binnen 1 restaurant. Hong Kong, Shanghai en Taiwan lopen hier al in voorop. Ook in de rest van de wereld vind je hier mooie voorbeelden van. Binnen de Midden-Oosterse keuken en restaurant scene trekt de Israëlische keuken alle aandacht, geleid door Ottolenghi en Jigal Krant.

7. Food cross-over trend
Chefs zijn een hot topic en steeds meer modemerken verbinden zich daarom graag aan hen. Kijk maar naar de Gucci Osteria in Florence. Een ander voorbeeld is Citron, het Parijse restaurant van de Franse modeontwerper Simon Porte Jacquemus. Ook de samenwerking tussen bijvoorbeeld het sportmerk Adidas en Arizona Icetea laat de grote invloed van de voedingsindustrie zien. De beautyketen Sephora maakte zelfs een make-up en accessoire collectie die volledig gebaseerd is op ijsjes: Sephora x Ice Cream Museum. 

8. Eat entertainment
Dit jaar ga je op een zintuiglijke reis en worden technieken als virtual reality en ASMR ingezet. Dit laatste betekent zoveel als ‘geluiden die voorkomen in de openbaarheid en natuur’, denk aan zachtjes fluisteren, een blikje openmaken, vogelgeluiden etc. Het Intercontinental Shanghai Wonderland maakt hier al gebruik van. Dit onderwaterhotel & restaurant transformeert het diner in een sensuele en onvergetelijke ervaring, alsof je naar een meeslepende voorstelling gaat. Ook in het Zweedse restaurant The Alchemist in een planetarium van Rasmus Munk en Casa Cavia in Buenos Aires onderga je een spectaculaire eat entertainment ervaring die al je zintuigen op scherp zet.

Benieuwd welke van deze trends daadwerkelijk ook in Nederland zijn plek vindt. We gaan het eind van het jaar zien…

Gepubliceerd op 9 januari 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.