Flammkuchen met spruitjes & peer

Een Flammkuchen is een Elzasser uitvinding, die normaliter met spekjes, ui en crème fraiche wordt gegeten. Een soort simpele pizza zou je kunnen zeggen, maar laat het ze maar niet horen. In het Frans heet ‘ie trouwens een tarte flambee.
Geïnspireerd door vriendinnetje Roos, bij wie ik ze regelmatig zelfgemaakt voorbij zag komen, maakte ik een herfstige variant. Met het lievelingsspruitjesgerecht van onze dochter als uitgangspunt. Het resultaat viel dik in de smaak viel. Het maken waard dus!
Flammkuchen met spruitjes & peer – voor vier personen
- 1 rol vers flammkuchen deeg (tante Fanny) of gebruik een rol vers bladerdeeg
- 2el roomkaas met mierikswortel (of gebruik crème fraiche)
- 1 peer, in dunne plakjes
- 500g spruitjes, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
- 1tl oregano
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 1el olijfolie
- rasp van 1 schone citroen
- 1el perenazijn (via Foodelicious, of gebruik een andere fruitige azijn)
- 50g plakjes pancetta (of gebruik 100g spekreepjes)
verder nodig: oven voorverwarmen 220C (boven/onderwarmte) – grote koekenpan.
Flammkuchen met spruitjes & peer
Rol het deeg uit en leg op een bakplaat. Snijd voorzichtig een halve centimeter uit de rand heel dun een randje, zonder het deeg echt door te snijden. Besmeer het binnenste vlak met de mierikswortelroomkaas.
Terwijl de oven voorverwarmt bak je in een grote, droge hete koekenpan de pancetta goudbruin uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng de spruitjes met de kruiden en olijfolie en bak die in de pan waarin je net het spek uit hebt gebakken, 5 minuten op hoog vuur aan. Schep regelmatig om. Blus na 5 minuten af met de perenazijn.
Herfstige Flammkuchen
Verdeel de spruitjes over de bodem van het deeg. Daarover gaat het amandelschaafsel en de stukjes pancetta breek je er ook over heen. Bak dit 10 minuten in de voorverwarmde oven. Dan de plakjes peer erover verdelen en nog 5 minuten bakken, tot het deeg goudbruin en knapperig is.
Snijd in stukjes en serveer met een frisse salade.
Gepubliceerd op 13 november 2019