Flammkuchen met spruitjes & peer



Een Flammkuchen is een Elzasser uitvinding, die normaliter met spekjes, ui en crème fraiche wordt gegeten. Een soort simpele pizza zou je kunnen zeggen, maar laat het ze maar niet horen. In het Frans heet ‘ie trouwens een tarte flambee.

Geïnspireerd door vriendinnetje Roos, bij wie ik ze regelmatig zelfgemaakt voorbij zag komen, maakte ik een herfstige variant. Met het lievelingsspruitjesgerecht van onze dochter als uitgangspunt. Het resultaat viel dik in de smaak viel. Het maken waard dus!

Flammkuchen met spruitjes & peer – voor vier personen

  • 1 rol vers flammkuchen deeg (tante Fanny) of gebruik een rol vers bladerdeeg
  • 2el roomkaas met mierikswortel (of gebruik crème fraiche)
  • 1 peer, in dunne plakjes
  • 500g spruitjes, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
  • 1tl oregano
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1el olijfolie
  • rasp van 1 schone citroen
  • 1el perenazijn (via Foodelicious, of gebruik een andere fruitige azijn)
  • 50g plakjes pancetta (of gebruik 100g spekreepjes)

verder nodig: oven voorverwarmen 220C (boven/onderwarmte) – grote koekenpan.

flammkuchen spruitjes

Flammkuchen met spruitjes & peer

Rol het deeg uit en leg op een bakplaat. Snijd voorzichtig een halve centimeter uit de rand heel dun een randje, zonder het deeg echt door te snijden. Besmeer het binnenste vlak met de mierikswortelroomkaas.

Terwijl de oven voorverwarmt bak je in een grote, droge hete koekenpan de pancetta goudbruin uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng de spruitjes met de kruiden en olijfolie en bak die in de pan waarin je net het spek uit hebt gebakken, 5 minuten op hoog vuur aan. Schep regelmatig om. Blus na 5 minuten af met de perenazijn.

Herfstige Flammkuchen

Verdeel de spruitjes over de bodem van het deeg. Daarover gaat het amandelschaafsel en de stukjes pancetta breek je er ook over heen. Bak dit 10 minuten in de voorverwarmde oven. Dan de plakjes peer erover verdelen en nog 5 minuten bakken, tot het deeg goudbruin en knapperig is.

Snijd in stukjes en serveer met een frisse salade.

Gepubliceerd op 13 november 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.
21 maart 2024
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.