Flammkuchen met spruitjes & peer



Een Flammkuchen is een Elzasser uitvinding, die normaliter met spekjes, ui en crème fraiche wordt gegeten. Een soort simpele pizza zou je kunnen zeggen, maar laat het ze maar niet horen. In het Frans heet ‘ie trouwens een tarte flambee.

Geïnspireerd door vriendinnetje Roos, bij wie ik ze regelmatig zelfgemaakt voorbij zag komen, maakte ik een herfstige variant. Met het lievelingsspruitjesgerecht van onze dochter als uitgangspunt. Het resultaat viel dik in de smaak viel. Het maken waard dus!

Flammkuchen met spruitjes & peer – voor vier personen

  • 1 rol vers flammkuchen deeg (tante Fanny) of gebruik een rol vers bladerdeeg
  • 2el roomkaas met mierikswortel (of gebruik crème fraiche)
  • 1 peer, in dunne plakjes
  • 500g spruitjes, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
  • 1tl oregano
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1el olijfolie
  • rasp van 1 schone citroen
  • 1el perenazijn (via Foodelicious, of gebruik een andere fruitige azijn)
  • 50g plakjes pancetta (of gebruik 100g spekreepjes)

verder nodig: oven voorverwarmen 220C (boven/onderwarmte) – grote koekenpan.

flammkuchen spruitjes

Flammkuchen met spruitjes & peer

Rol het deeg uit en leg op een bakplaat. Snijd voorzichtig een halve centimeter uit de rand heel dun een randje, zonder het deeg echt door te snijden. Besmeer het binnenste vlak met de mierikswortelroomkaas.

Terwijl de oven voorverwarmt bak je in een grote, droge hete koekenpan de pancetta goudbruin uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng de spruitjes met de kruiden en olijfolie en bak die in de pan waarin je net het spek uit hebt gebakken, 5 minuten op hoog vuur aan. Schep regelmatig om. Blus na 5 minuten af met de perenazijn.

Herfstige Flammkuchen

Verdeel de spruitjes over de bodem van het deeg. Daarover gaat het amandelschaafsel en de stukjes pancetta breek je er ook over heen. Bak dit 10 minuten in de voorverwarmde oven. Dan de plakjes peer erover verdelen en nog 5 minuten bakken, tot het deeg goudbruin en knapperig is.

Snijd in stukjes en serveer met een frisse salade.

Gepubliceerd op 13 november 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
7 januari 2022
taco lasagne
 
Weekmenu 2022 – week 1

Een jubileumjaar voor het weekmenu, want het is dit jaar 10 jaar geleden dat ik startte met een wekelijkse menu. Onverminderd makkelijk en lekker!