Flammkuchen met spruitjes & peer



Een Flammkuchen is een Elzasser uitvinding, die normaliter met spekjes, ui en crème fraiche wordt gegeten. Een soort simpele pizza zou je kunnen zeggen, maar laat het ze maar niet horen. In het Frans heet ‘ie trouwens een tarte flambee.

Geïnspireerd door vriendinnetje Roos, bij wie ik ze regelmatig zelfgemaakt voorbij zag komen, maakte ik een herfstige variant. Met het lievelingsspruitjesgerecht van onze dochter als uitgangspunt. Het resultaat viel dik in de smaak viel. Het maken waard dus!

Flammkuchen met spruitjes & peer – voor vier personen

  • 1 rol vers flammkuchen deeg (tante Fanny) of gebruik een rol vers bladerdeeg
  • 2el roomkaas met mierikswortel (of gebruik crème fraiche)
  • 1 peer, in dunne plakjes
  • 500g spruitjes, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
  • 1tl oregano
  • ½ tl uienpoeder
  • ½ tl knoflookpoeder
  • 1el olijfolie
  • rasp van 1 schone citroen
  • 1el perenazijn (via Foodelicious, of gebruik een andere fruitige azijn)
  • 50g plakjes pancetta (of gebruik 100g spekreepjes)

verder nodig: oven voorverwarmen 220C (boven/onderwarmte) – grote koekenpan.

flammkuchen spruitjes

Flammkuchen met spruitjes & peer

Rol het deeg uit en leg op een bakplaat. Snijd voorzichtig een halve centimeter uit de rand heel dun een randje, zonder het deeg echt door te snijden. Besmeer het binnenste vlak met de mierikswortelroomkaas.

Terwijl de oven voorverwarmt bak je in een grote, droge hete koekenpan de pancetta goudbruin uit. Laat uitlekken op keukenpapier. Meng de spruitjes met de kruiden en olijfolie en bak die in de pan waarin je net het spek uit hebt gebakken, 5 minuten op hoog vuur aan. Schep regelmatig om. Blus na 5 minuten af met de perenazijn.

Herfstige Flammkuchen

Verdeel de spruitjes over de bodem van het deeg. Daarover gaat het amandelschaafsel en de stukjes pancetta breek je er ook over heen. Bak dit 10 minuten in de voorverwarmde oven. Dan de plakjes peer erover verdelen en nog 5 minuten bakken, tot het deeg goudbruin en knapperig is.

Snijd in stukjes en serveer met een frisse salade.

Gepubliceerd op 13 november 2019


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd