Financiers



Met restjes eiwitten kun je heel veel lekkere dingen maken. Meringues kent iedereen wel. Maar heb je er wel eens financiers mee gemaakt? Dit zachte Franse cakeje wordt normaliter met beurre noisette gemaakt. Mijn recept is nét iets makkelijker, maar minstens zo lekker.

Ik heb geen aparte bakvorm voor financiers, dus gebruikte de siliconen canalé vorm die ik heb liggen. Daar kon ik er precies 8 mee maken. Ik vermoed dat als je een klein muffinblik hebt, of bijvoorbeeld een madeleine blik je ook een heel eind komt. Heb je wel een blik voor financiers, dan gebruik je die natuurlijk!

Hoeveel weegt een eiwit

Hoeveel weegt zo’n eitwit nou? Reken op ongeveer 33 g per ei. De rest is eidooier. Ik gebruik in het recept 130 gram eiwitten. Eiwit van vier eidooiers dus. Handig om te onthouden!

Voor 8 grote financiers
4 eiwitten (130 gram)
120g gesmolten boter (afgekoeld!)
125g fijne suiker
100g bloem, gezeefd
rasp van 1 citroen
½ tl amandel extract

Oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Financiers van eiwit

Klop de eiwitten met de suiker, amandelextract en citroenrasp helemaal stijf en glanzend. Bij mij duurde dit – met gebruik van mijn Kitchenaid – zeker 10 minuten. Dus heb even geduld. Zeef de bloem en spatel je die door de eiwitten. Probeer zoveel mogelijk lucht te behouden, dus niet te lang roeren.

Tot slot doe je hetzelfde met de afgekoelde, gesmolten boter. Schep het beslag in je bakvorm en vak de financiers 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de vorm, even laten afkoelen en aanvallen maar!

Gepubliceerd op 29 augustus 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
1 oktober 2020
muffins
 
Muffins met citroen & maanzaad

Samen muffins bakken is niet alleen super gezellig, het kan met de juiste apparatuur ook nog eens kinderlijk eenvoudig zijn. Dat ga ik je uitleggen!
29 september 2020
soep
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
29 september 2020
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 september 2020
soep
 
Spinaziesoep met broccoli & makreel

Een fluweelzachte spinaziesoep, die door de toevoeging van broccoli helemaal een stoot groente per lepel oplevert. Een super groentesoeprecept!
26 september 2020
vega burger
 
Zwarte bonenburgers

Maaike was creatief met een blik zwarte bonen en maakte er deze geweldige vegetarische zwarte bonenburgers mee. Kidsproof vega recept!
25 september 2020
 
De fijnste lunchtrommels

Wat zijn de fijnste lunchtrommels als je kind naar school gaat? Hier let je op bij aankoop én ik zet mijn favoriete lunchtrommels voor je op een rijtje.