Financiers

Met restjes eiwitten kun je heel veel lekkere dingen maken. Meringues kent iedereen wel. Maar heb je er wel eens financiers mee gemaakt? Dit zachte Franse cakeje wordt normaliter met beurre noisette gemaakt. Mijn recept is nét iets makkelijker, maar minstens zo lekker.
Ik heb geen aparte bakvorm voor financiers, dus gebruikte de siliconen canalé vorm die ik heb liggen. Daar kon ik er precies 8 mee maken. Ik vermoed dat als je een klein muffinblik hebt, of bijvoorbeeld een madeleine blik je ook een heel eind komt. Heb je wel een blik voor financiers, dan gebruik je die natuurlijk!
Hoeveel weegt een eiwit
Hoeveel weegt zo’n eitwit nou? Reken op ongeveer 33 g per ei. De rest is eidooier. Ik gebruik in het recept 130 gram eiwitten. Eiwit van vier eidooiers dus. Handig om te onthouden!
Voor 8 grote financiers
4 eiwitten (130 gram)
120g gesmolten boter (afgekoeld!)
125g fijne suiker
100g bloem, gezeefd
rasp van 1 citroen
½ tl amandel extract
Oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)
Financiers van eiwit
Klop de eiwitten met de suiker, amandelextract en citroenrasp helemaal stijf en glanzend. Bij mij duurde dit – met gebruik van mijn Kitchenaid – zeker 10 minuten. Dus heb even geduld. Zeef de bloem en spatel je die door de eiwitten. Probeer zoveel mogelijk lucht te behouden, dus niet te lang roeren.
Tot slot doe je hetzelfde met de afgekoelde, gesmolten boter. Schep het beslag in je bakvorm en vak de financiers 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de vorm, even laten afkoelen en aanvallen maar!
Gepubliceerd op 29 augustus 2020