Financiers



Met restjes eiwitten kun je heel veel lekkere dingen maken. Meringues kent iedereen wel. Maar heb je er wel eens financiers mee gemaakt? Dit zachte Franse cakeje wordt normaliter met beurre noisette gemaakt. Mijn recept is nét iets makkelijker, maar minstens zo lekker.

Ik heb geen aparte bakvorm voor financiers, dus gebruikte de siliconen canalé vorm die ik heb liggen. Daar kon ik er precies 8 mee maken. Ik vermoed dat als je een klein muffinblik hebt, of bijvoorbeeld een madeleine blik je ook een heel eind komt. Heb je wel een blik voor financiers, dan gebruik je die natuurlijk!

Hoeveel weegt een eiwit

Hoeveel weegt zo’n eitwit nou? Reken op ongeveer 33 g per ei. De rest is eidooier. Ik gebruik in het recept 130 gram eiwitten. Eiwit van vier eidooiers dus. Handig om te onthouden!

Voor 8 grote financiers
4 eiwitten (130 gram)
120g gesmolten boter (afgekoeld!)
125g fijne suiker
100g bloem, gezeefd
rasp van 1 citroen
½ tl amandel extract

Oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Financiers van eiwit

Klop de eiwitten met de suiker, amandelextract en citroenrasp helemaal stijf en glanzend. Bij mij duurde dit – met gebruik van mijn Kitchenaid – zeker 10 minuten. Dus heb even geduld. Zeef de bloem en spatel je die door de eiwitten. Probeer zoveel mogelijk lucht te behouden, dus niet te lang roeren.

Tot slot doe je hetzelfde met de afgekoelde, gesmolten boter. Schep het beslag in je bakvorm en vak de financiers 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin zijn. Haal ze uit de vorm, even laten afkoelen en aanvallen maar!

Gepubliceerd op 29 augustus 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.