Filocupjes met brie & cranberry

Een krokant, zelfgebakken cupje van filodeeg met gesmolten brie, het frisse van cranberry en de crunch van pecannoten. Loopt het water je al in de mond. Nou, ik kan je vertellen dat doet het zéker als je ze gemaakt hebt.
Met maar vier ingrediënten maak een verrassend borrelhapje, waar iedereen van zal smullen. En het fijne is, ze zijn ook nog eens super makkelijk te maken. Kom, ik laat je zien hoe je ze maakt.
Filocupjes met brie & cranberry (15-20stuks)
1 pakje filodeeg, ontdooid uit de vriezer (Duca)
1 stukje brie (200g)
1 potje cranberry compôte naar keuze (of maak het zelf)
1 doosje pecannoten
verder nodig: muffinblik – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Kookvideo borrelen met Susan Aretz i.s.m. NEFF
Samen met NEFF maakte ik voor jullie deze video, waarin je kunt zien hoe makkelijk het is om dit recept te maken. Onder de video lees je de bereidingswijze.
Filocupjes met brie & cranberry
Laat het filodeeg op tijd ontdooien en snijd per velletje vierkantjes van het deeg. Stapel er twee op elkaar, als een ster, en vouw die in het muffinblik (waarvan je de holtes hebt ingevet met een beetje zonnebloemolie).
Bak deze, zonder vulling, tot ze mooi goudbruin en krokant zijn. Hoe lang daarvoor nodig is verschilt per oven, dus blijf in de buurt.
Krokante filocupjes
Haal het blik nu uit de oven en laat de cupjes even afkoelen voor je ze eruit haalt en op een rooster helemaal laat afkoelen. Vul de cupjes met een theelepel cranberrycompote, leg daarop een blokje brie en daar boven op een halve pecannoot. Je kunt nu twee dingen doen: serveer ze meteen of zet nog heel even terug in de oven, zodat de brie een beetje kan smelten. Beide varianten zijn overigens heerlijk, dus aan jou de keuze!
Cranberry compote
Ik maakte al eerder voor een kerstmenu zelf cranberry compote (het recept vind je hier) die kun je ook voor dit hapje gebruiken. Ik nam echter een sinaasappel/cranberry compote mee uit Engeland, die net zo lekker bleek. Dus kies zelf of je gaat voor zelfgemaakt of zelfgekocht 😉
Meer borrelhapjes vind je hier
Gepubliceerd op 16 december 2019