Fette al Latte van Sarena Solari
Deze fette al latte zijn heerlijke chocoladecakejes met een zoete melkvulling, een Italiaanse klassieker uit het Italiaanse bakboek van Sarena Solari.
Een boek vól Italiaanse lekkernijen, dat is het eerste bakboek van Heel Holland Bakt winnares Sarena Solari. Het was dus ook niet eenvoudig om daar iets uit te kiezen om te maken.
Ik koos een recept dat goed van te voren klaar te maken is, en waarbij ook kinderen mee kunnen helpen. Oh en dat het eindresultaat heerlijk was maakt het helemaal een ‘must make’ recept.
Mij deden deze fette al latte ook denken aan de Milch Schnitte van Kinder. Maar dan véle malen lekkerder, omdat je ze zelf maakt. Kortom, reden genoeg om de keuken in te duiken.
Klaar? Bakken maar!
Voor 10 stuks
(ik sneed ze iets kleiner, en maakte ongeveer een 20 stuks)
voor de cake
- 3 eieren, gesplitst
- 80g suiker
- 1el honing
- 1tl vanille extract
- 45g bloem
- 25g cacao
voor de melkvulling
- 4 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)
- 150ml gecondenseerde melk (blikje á 400g)
- 1el honing
- 1 vanillestokje, opgesneden en merg eruit geschraapt
- 250ml slagroom
Oven voorverwarmen op 200C (hetelucht) – bakplaat met bakpapier bedekt
Fette al latte
Voor je fette al latte klop je de eidooiers met 40g suiker luchtig en bleek. Daar gaat de honing en vanille extract bij, meng dat goed door elkaar. In een aparte, vetvrije kom klop je de eiwitten met de andere 40g suiker tot stijve, glanzende pieken. Spatel dit voorzichtig door het eigeelmengsel. Zeef de bloem en cacao erboven en spatel er luchtig door, zodat je zoveel mogelijk luchtigheid behoudt. Giet dit beslag op de bakplaat en strijk zo glad mogelijk. Bak dit 8-10 minuten. Haal het dan uit de oven en laat op een rooster volledig afkoelen.
Zelfgemaakte Milch Schnitte
Week de gelatine 10 minuten in koud water. Meng de gecondenseerde melk met de honing en het merg uit het vanillestokje. Verwarm 50ml van de slagroom in een pannetje (niet laten koken!). Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij de slagroom zodat ze kunnen oplossen. Laat dan iets afkoelen. Klop ondertussen de rest van de slagroom stijf. Daar gaat het gecondenseerde melkmengsel bij, spatel het er door en doe tot slot de lauwe slagroom met gelatine erbij. Roer goed door. Dit mengsel lijkt in eerste instantie wat aan de dunne kant, maar stijft straks perfect op.
chocoladecakejes met een zoete melkvulling
Snijd de chocoladecake nu in twee gelijke delen. Leg één helft op plastic folie. Ik deed het daarna in een ovenschaal, voor de stevigheid en het gemak bij het opstijven. Verdeel de melkvulling nu op dit gedeelte en smeer gelijkmatig uit. Leg de andere helft van de chocoladecake erboven op. Plasticfolie er verder overheen en goed aandrukken. Zet nu, minstens een uur, in de koelkast om op te stijven.
Verwijder daarna het plasticfolie en snijd in gelijke vierkantjes. Smullen geblazen!
Merenda
Een snack die gegeten wordt tussen de lunch en het diner noemen ze in Italië een merenda. Dat kan zowel hartig, als zoet zijn. Kinderen die uit school komen krijgen vaak zoete cakejes of koekjes. Deze fette al latte (‘plakjes met melk’) is een voorbeeld van zo’n merenda voor kinderen. (bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari)
Gepubliceerd op 11 maart 2016