Fette al Latte van Sarena Solari



Deze fette al latte zijn heerlijke chocoladecakejes met een zoete melkvulling, een Italiaanse klassieker uit het Italiaanse bakboek van Sarena Solari.

Een boek vól Italiaanse lekkernijen, dat is het eerste bakboek van Heel Holland Bakt winnares Sarena Solari. Het was dus ook niet eenvoudig om daar iets uit te kiezen om te maken.

Ik koos een recept dat goed van te voren klaar te maken is, en waarbij ook kinderen mee kunnen helpen. Oh en dat het eindresultaat heerlijk was maakt het helemaal een ‘must make’ recept.

Mij deden deze fette al latte ook denken aan de Milch Schnitte van Kinder. Maar dan véle malen lekkerder, omdat je ze zelf maakt. Kortom, reden genoeg om de keuken in te duiken.

Klaar? Bakken maar!

Voor 10 stuks

(ik sneed ze iets kleiner, en maakte ongeveer een 20 stuks)

voor de cake

  • 3 eieren, gesplitst
  • 80g suiker
  • 1el honing
  • 1tl vanille extract
  • 45g bloem
  • 25g cacao

voor de melkvulling

  • 4 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)
  • 150ml gecondenseerde melk (blikje á 400g)
  • 1el honing
  • 1 vanillestokje, opgesneden en merg eruit geschraapt
  • 250ml slagroom

Oven voorverwarmen op 200C (hetelucht) – bakplaat met bakpapier bedekt

Fette al latte

Voor je fette al latte klop je de eidooiers met 40g suiker luchtig en bleek. Daar gaat de honing en vanille extract bij, meng dat goed door elkaar. In een aparte, vetvrije kom klop je de eiwitten met de andere 40g suiker tot stijve, glanzende pieken. Spatel dit voorzichtig door het eigeelmengsel. Zeef de bloem en cacao erboven en spatel er luchtig door, zodat je zoveel mogelijk luchtigheid behoudt. Giet dit beslag op de bakplaat en strijk zo glad mogelijk. Bak dit 8-10 minuten. Haal het dan uit de oven en laat op een rooster volledig afkoelen.

Zelfgemaakte Milch Schnitte

Week de gelatine 10 minuten in koud water. Meng de gecondenseerde melk met de honing en het merg uit het vanillestokje. Verwarm 50ml van de slagroom in een pannetje (niet laten koken!). Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij de slagroom zodat ze kunnen oplossen. Laat dan iets afkoelen. Klop ondertussen de rest van de slagroom stijf. Daar gaat het gecondenseerde melkmengsel bij, spatel het er door en doe tot slot de lauwe slagroom met gelatine erbij. Roer goed door. Dit mengsel lijkt in eerste instantie wat aan de dunne kant, maar stijft straks perfect op.

chocoladecakejes met een zoete melkvulling

Snijd de chocoladecake nu in twee gelijke delen. Leg één helft op plastic folie. Ik deed het daarna in een ovenschaal, voor de stevigheid en het gemak bij het opstijven. Verdeel de melkvulling nu op dit gedeelte en smeer gelijkmatig uit. Leg de andere helft van de chocoladecake erboven op. Plasticfolie er verder overheen en goed aandrukken. Zet nu, minstens een uur, in de koelkast om op te stijven.

Verwijder daarna het plasticfolie en snijd in gelijke vierkantjes. Smullen geblazen!

Merenda

Een snack die gegeten wordt tussen de lunch en het diner noemen ze in Italië een merenda. Dat kan zowel hartig, als zoet zijn. Kinderen die uit school komen krijgen vaak zoete cakejes of koekjes. Deze fette al latte (‘plakjes met melk’) is een voorbeeld van zo’n merenda voor kinderen. (bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari)

Gepubliceerd op 11 maart 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!