Fattoush salade met Baharat croutons
Fattoush salade met croutons
Een fattoush salade is een Midden Oosten salade, waarbij knapperige en kruidige croutons de show stelen. Ik at een versie van deze salade bij vrienden en werd accuut verliefd op de heerlijke Baharat kruidenmix van Jonnie Boer die zij gebruikten. De kruiden dus aangeschaft en direct de keuken in gedoken voor mijn versie van deze heerlijke maaltijdsalade.
Voor vier personen
Voor de Baharat croutons
4 grote shoarmabroodjes, opengesneden
3-4el olijfolie gemengd met 1el Baharat kruiden (AH)
of de helft als je minder uitgesproken smaak wilt
Voor de salade
1 komkommer
3 puntpaprika’s
250g kleine tomaatjes
1el verse munt, fijngesneden
1el platte peterselie, fijngesneden
75g feta, (Dodoni) verkruimeld
35g kappertjes
voor de dressing
1el lekkere azijn (ik gebruikte tomatenazijn van Foodelicious)
2el extra vierge olijfolie
sap van ½ citroen
Verder nodig: oven voorverwarmen op 180C – bakplaat met bakpapier
Kruidige Baharat croutons
Bestrijk de opengesneden broodjes met de kruidenolie en bak ze in 7-10 minuten krokant in de voorverwarmde oven. Snijd dan in croutons en bak eventueel nog paar minuutjes extra, zodat ze op en top knapperig zijn.
Fattoush salade
Snijd de groente reepjes, halveer de tomaatjes en meng met de kruiden en kappertjes in een grote schaal. Bestrooi met de feta en breng op smaak met een dressing van de azijn, olie en citroensap. Waar nodig nog lekker wat peper en zout toevoegen. Vlak voor je opdient meng je de croutons door de salade.
Lekker met bijvoorbeeld een stuk gebakken verse worst of een stukje gebakken witvis. Maar ook heerlijk als lunchsalade in het weekend.
Gepubliceerd op 2 november 2017