Everything bagel hartige taart met zalm



Alles wat lekker is aan een everything bagel met zalm, maar dan in de vorm van een hartige taart. Je favoriete lunchrecept is vanaf nu binnen handbereik.

Op de site van Bon Appétit zag ik een everything bagel quiche voorbij komen, die me instant deed watertanden. Het idee van een everything bagel korstdeeg nam ik over, maar de vulling maakte ik zoals ik ‘m het lekkerst vind, dus met lekker veel warm gerookte zalm en kruiden. Een goed gevulde hartige taart die in alles doet denken aan een everything bagel met zalm, maar dan nét even anders.

Everything bagelmix

Everything bagelmix is tegenwoordig ook in Nederland te koop, maar kun je ook heel eenvoudig zelf maken (zie recept hieronder). Het maakt het korstdeeg van deze hartige taart met zalm net even wat spannender en geeft het extra smaak. Het is ook echt alsof je een bagel met zalm eet, maar dan in de vorm van een hartige taart.

Een ideaal lunchrecept voor Pasen bijvoorbeeld, of maak deze hartige taart met zalm als lichte maaltijd voor een zomerse dag. Welke gelegenheid je ook kiest, deze everything bagel hartige taart met zalm is je nieuwe favoriete hartige taart recept. Kom we gaan de keuken in!

Ingrediënten everything bagel hartige taart

Voor het deeg

250 gram bloem
65 gram everything bagel mix *
1 tl suiker
115 gram boter
80-90 ml ijskoud water

Vulling

200 gram groene asperges
250 gram warm gerookte zalm
3 eieren
125 ml slagroom
2 el yoghurt
1 el citroensap
rasp van 1 citroen
15 gram verse dille, fijn gesneden
15 gram verse bieslook, fijngesneden
1 el kappertjes
½ rode ui, gesnipperd

Verder nodig: plastic folie – springvorm 22 cm – blindbak vulling

Oven voorverwarmen op 175C (boven en onderwarmte)

everything bagel quiche

Everything bagel hartige taart met zalm

Maak het korstdeeg voor je everything bagel hartige taart door de bloem te mengen met de everything bagelmix en suiker. Snijd de boter in blokjes en knijp die door het bloemmengsel, tot een kruimelig geheel. Voeg in beetjes het water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Verpak in plastic en laat een uur in de koelkast rusten.

Korstdeeg voor hartige taart

Rol op een bebloemd aanrecht het korstdeeg voor je hartige taart uit tot het de benodigde diameter van je springvorm heeft. Beboter je springvorm en hevel het korstdeeg voorzichtig hier in over zodanig dat de bodem bedekt is en er een mooie opstaande rand is. Snijd overtollig deeg aan de bovenkant weg zodat een gelijkmatige rand ontstaat en repareer eventueel ontstane gaten in je korstdeeg met het overgebleven deeg. Zet dan nog een half uurtje in de koelkast, en verwarm in de tussentijd je oven voor.

blind bakken hartige taart

Blindbakken korstdeeg

In de springvorm met je korstdeeg doe je nu een vel bakpapier. Leg dat op de bodem en doe daar boven op je blindbakvulling. Dat kan een hoeveelheid droge bonen zijn of gebruik een keramische blindbakvulling. Bak dit korstdeeg nu 15 – 20 minuten in de voorverwarmde oven. Het hoeft niet te kleuren, maar alleen alvast deels droog te bakken. Haal dan de blindbakvulling eruit en zet het blik nog 5 minuten in de oven. Haal het er daarna uit en laat op een rooster afkoelen. Dan heb je nu tijd om je vulling voor de everything bagel hartige taart te maken.

Vulling everything bagel hartige taart

Snijd de asperges in bite size stukjes. En voor zover nodig snijd je de warm gerookte zalm in kleinere stukjes. Meng in een kom de eieren met de slagroom, yoghurt, citroenrasp en – sap tot één geheel. Roer de dille, bieslook kappertjes en rode ui hier rustig door heen. Tot slot meng je de zalm en asperges er door.

Hartige taart met zalm en asperges

Als je deeg voor de hartige taart genoeg is afgekoeld doe je hier – voorzichtig! – de vulling in. Spreid de bovenkant gelijkmatig uit. Zet de hartige taart met zalm en asperges terug in de ovena, waarvan je de temperatuur naar 150 C hebt verlaagd.

Bak de hartige taart met zalm en asperges 70 – 80 minuten in het midden van de oven. De hartige taart is klaar als het deeg licht goudkleurig is en het midden van je hartige taart stevig aanvoelt. Ovens kunnen onderling verschillen, dus check goed of je tevreden bent qua stevigheid. Haal je hartige taart vervolgens uit de oven en laat afkoelen op een rooster, voordat je voorzichtig de vorm verwijdert. Garneer met wat extra dille en citroenschijfjes en serveer de hartige taart met zalm en asperges lauwwarm.

everything bagel quiche

Helemaal koud is deze hartige taart met zalm en asperges minder lekker omdat de smaken dan niet zo goed tot hun recht komen. Dus ook als je de hartige taart voorbereidt (en dat kan prima een dag voor je je hartige taart wilt serveren) laat ‘m op kamertemperatuur komen voor je je hartige taart op tafel zet en er van geniet!

* Everything bagelmix recept

Zelf een everything bagelmix maken is super simpel. In Wereldwijd borreltijd maakte ik ‘m op deze manier: Mix 2 eetlepels van zowel geroosterd sesamzaad, gedroogde knoflook(vlokken), uipoeder, zwart sesamzaad, maanzaad en voeg daar 1 eetlepel zeezout flakes toe. Meng alles goed door elkaar. Bewaar in een luchtdicht doosje.

Gepubliceerd op 16 maart 2024


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.