Eitje uit de oven met gerookte zalm
Een verwenontbijtje voor in het weekend, deze eitjes uit de oven met zalm en creme fraiche. Voor iedereen die van een hartig ontbijtje houdt.
Deze eitjes uit de oven staan op de kaart bij een van mijn favoriete koffiezaakjes in Leiden, Borgman & Borgman. Ik moést het natuurlijk namaken, want de combi ei met zalm en het romige van de crème fraîche is onweerstaanbaar.
Dit is echt een verwenontbijtje om eens lekker in het weekend te maken. Genieten maar!
Voor 1 persoon
- 1el crème fraîche
- ½ tl grove mosterd
- 25-50g zalmsnippers
- 1 ei
- versgemalen zwarte peper
- gedroogde dille
Verder nodig: ovenvast schaaltje, grotere ovenschaal, oven voorverwarmen op 200C
Verdubbel de hoeveelheden al na gelang er meer mensen voor dit ontbijtje kiezen.
Eitje uit de oven met zalm
Voor je eitje uit de oven meng jede crème fraîche met de mosterd en schep daar de zalmsnippers door. De hoeveelheid is afhankelijk van je smaak. De zalm is best zout, dus wil je een mildere versie ga dan uit van 25g. Meer mag natuurlijk altijd. Schep het mengsel in het ovenschaaltje en breek hier het ei op los. Bestrooi met peper. Zet de schaaltjes voorzichtig in de grotere ovenschaal. Giet daar kokend water in, tot ongeveer halverwege het kleine schaaltje.
Oeufs en cocotte
De Fransen noemen dit eitje uit de oven ook wel oeufs en cocotte. Wij zetten alles nu 10-15 minuten in de voorverwarmde oven, tot je eiwit gaar is. Houd je van een zacht eitje, check dan na 10 minuten. Wil je het eigeel iets harder, laat het dan langer staan. Het resultaat is afhankelijk ook van jouw oven, dus blijf in de buurt. Haal het schaaltje uit de oven, bestrooi met nog een beetje dille en serveer met een dikke snee geroosterd desembrood.
Gepubliceerd op 10 januari 2016