Eend met mosterd & sinaasappel



Een eendenborst of eendenbout is niet alleen naturel heerlijk, het wordt nóg lekkerder met een paar ingrediënten die super goed bij elkaar passen. En ja, natuurlijk kun je dit ook prima maken met kip/kippenbouten, je mist dan alleen wel die karakteristieke smaak die eend heeft.

De restjes eend bleken overigens ook geweldig te smaken in een wrap, in de lunchtrommel van onze 6jarige. Dus geen ramp als je iets over houdt!

Sinaasappel eend Smulpaapje

Voor 4 personen

4 eendenbouten (of filets)
1tl grove Zaanse mosterd
1el sinaasappeljam
rasp van 1 sinaasappel
2el milde olijfolie
zout en peper

Om te serveren: rode kool en ovenaardappeltjes
verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C

Zo maak je eend uit de oven

Verwarm de oven voor. Snijd het overtollige vet aan de randen weg en doe dat met een drupje olie in de ovenschaal. Zet die in de oven. Het vet zal door de warmte smelten. Dit is precies wat je wilt. In de tussentijd meng je de mosterd, jam, sinaasappelrasp en olie in een kommetje. Snijd het vel op de filets van de eend kruislings in, bestrooi de eend met zout en peper. Wrijf de eend daarna – op de niet vel kant – in met het mosterd/jammengsel

Mosterdsinaasappel eendenbout uit de oven

Haal nu – voorzichtig, want heet! – de ovenschaal uit de oven en leg de eendenbouten op de velkant in de schaal. Zet terug in de oven en laat zo een half uur staan. Draai de eend daarna om en laat nog 20 minuten staan.

Ovenaardappeltjes

Is je oven groot genoeg dan is de bereidingstijd van de eend precies lang genoeg om tegelijkertijd ook je ovenaardappeltjes te maken. Zet die dan in de oven op het moment dat je de eend erin zet en schep na een half uur even goed om. In de tussentijd heb je dan je handen vrij om ook nog de lekkerste rode kool zelf te maken.

Gepubliceerd op 25 januari 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.