Eend met mosterd & sinaasappel



Een eendenborst of eendenbout is niet alleen naturel heerlijk, het wordt nóg lekkerder met een paar ingrediënten die super goed bij elkaar passen. En ja, natuurlijk kun je dit ook prima maken met kip/kippenbouten, je mist dan alleen wel die karakteristieke smaak die eend heeft.

De restjes eend bleken overigens ook geweldig te smaken in een wrap, in de lunchtrommel van onze 6jarige. Dus geen ramp als je iets over houdt!

Sinaasappel eend Smulpaapje

Voor 4 personen

4 eendenbouten (of filets)
1tl grove Zaanse mosterd
1el sinaasappeljam
rasp van 1 sinaasappel
2el milde olijfolie
zout en peper

Om te serveren: rode kool en ovenaardappeltjes
verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 180C

Zo maak je eend uit de oven

Verwarm de oven voor. Snijd het overtollige vet aan de randen weg en doe dat met een drupje olie in de ovenschaal. Zet die in de oven. Het vet zal door de warmte smelten. Dit is precies wat je wilt. In de tussentijd meng je de mosterd, jam, sinaasappelrasp en olie in een kommetje. Snijd het vel op de filets van de eend kruislings in, bestrooi de eend met zout en peper. Wrijf de eend daarna – op de niet vel kant – in met het mosterd/jammengsel

Mosterdsinaasappel eendenbout uit de oven

Haal nu – voorzichtig, want heet! – de ovenschaal uit de oven en leg de eendenbouten op de velkant in de schaal. Zet terug in de oven en laat zo een half uur staan. Draai de eend daarna om en laat nog 20 minuten staan.

Ovenaardappeltjes

Is je oven groot genoeg dan is de bereidingstijd van de eend precies lang genoeg om tegelijkertijd ook je ovenaardappeltjes te maken. Zet die dan in de oven op het moment dat je de eend erin zet en schep na een half uur even goed om. In de tussentijd heb je dan je handen vrij om ook nog de lekkerste rode kool zelf te maken.

Gepubliceerd op 25 januari 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!