Een maatje meer rockt!Ik draag kleding met een maatje meer. Voor de Nederlandse vrouw geldt maat 40-42 namelijk als een gemiddelde maat. Die heb ik dus niet. Maar is dat erg? Dat maatje meer? Ik ging te raden bij mijzelf en ontdekte een aantal dingen.

Want hoe ik mezelf zie en hoe anderen naar mij kijken, daar zit een wereld van verschil tussen ontdekte ik. Ik zeg altijd grappend dat ik omgekeerde anorexia heb; ik kijk in de spiegel en denk, damn wat een slank mens. Dan zie ik foto’s en schrik ik me een hoedje. Grappig. Maar ook weer niet.

Wat is een maatje meer?

Ik weet dat als ik mezelf maatje meer noem ik met regelmaat de vraag krijg hoe dat kan. Anderen zien mij blijkbaar slanker dan ik ben (of ik fotografeer mezelf gewoon goed 😉 ) Maar ik vind maat 46-48 (ook al is het geen giga maat) toch wel echt een maatje meer. Ben ik door dat maatje meer minder mooi? Nee, maar mijn zelfbeeld rammelde wel. Of beter gezegd, rammelt al sinds mijn jeugd. Want slank is toch de maatstaf? Wacht even, dat corrigeer ik gauw. Wás de maatstaf.

Susan Aretz

Maatje meer rolmodellen

Want door de afgelopen jaren ben ik, bewust, andere rolmodellen gaan volgen. Ik word bijvoorbeeld ontzettend blij van Edith Dohmen (Style has no Size) Ook al is haar kledingstijl 180 graden anders dan de mijne. Ik hou van haar positiviteit en haar fck you houding als het om haar outfitkeuzes gaat. Ik merk dat door me aan andere mensen te spiegelen mijn zelfbeeld echt is verbeterd. Ik vergelijk me niet meer met onrealistische maten, maar met mensen die er uit zien zoals ik. Wel jammer dat daar bijna 48 jaar voor nodig was 😉

Nu, terwijl ik op mijn zwaarst ooit ben, zie ik ook dat ik er nog steeds prachtig uit kan zien. Ongeacht mijn maat. Of ik me zo voel hangt overigens nog wel af van de dag, mijn hormonen en soms gewoon hoe ik ben op gestaan. Maar mijn basis wordt steviger. Hoe dat kan?

Outfit of the day

Mijn (bijna) dagelijkse Outfit of the Day die ik post op mijn Instagram heeft daar gek genoeg ook aan bij gedragen. Herkenning van anderen in mijn outfit, complimenten daarop, maar vooral de vele gesprekken daarover zijn echt heel belangrijk geweest. Ik blijk daardoor zelf ook weer iets voor een ander te kunnen betekenen. Puur door mezelf te laten zien, het te hebben over mijn onzekerheden en soms uit mijn comfort zone te stappen.

   

Jumpsuit voor maatje meer

Ik noem heel even de jumpsuit zoektocht. Ik had mezelf er volledig van overtuigd dat met mijn kledingmaat je niet een jumpsuit aan moet/kunt doen. I know. Volstrekte onzin. Dus kocht ik er eentje (een denim jumpsuit ook nog eens). Rock die. En prompt blijk ik de deur op een kier te hebben gezet voor andere vrouwen, die diezelfde struggle hadden. Ik vind het zó bijzonder.

Badkleding voor een maatje meer

Helemaal bijzonder waren de reacties op de stories en tweet die ik plaatste naar aanleiding van een badpak dat ik afgelopen week online kocht. Bizar hoéveel reacties ik kreeg van vrouwen (zelfs vrouwen met een maatje 38!) die niet eens badkleding meer aandurven omdat hun lijf is veranderd. Lieve vrouwen, wat doen we onszelf aan?! Wat zijn we ongelofelijk kritisch op onszelf. En ja, ik spreek mezelf ook toe.

Zuiver kiezen

Wat me in het kiezen van mijn kleding ook geholpen heeft is het samenwerken met een styliste. We ontmoette elkaar bij de covershoot voor mijn eerste boek (in 2014). Door de jaren heen heeft Yolande Avé (check haar site) een belangrijke rol gespeeld in de kleding die ik nu koop en het ontwikkelen van mijn eigen stijl.

Ik huurde haar een paar jaar geleden in voor een kastcheck en Yo leerde me zuiver te kiezen.Het grootste kado dat je jezelf kado kunt geven. Echt. Alleen nog gaan voor kleding die voelt als een dikke vette tien. Geen “ach het is in de uitverkoop, ik doe het gewoon” aankopen meer.

Dat betekent in de praktijk ook minder miskopen. Minder kleding in mijn kast in de hoop dat ik er ooit nog in pas (wie kent het niet) Sowieso koop ik minder kleding, maar de kleding die ik koop is altijd heel erg ik én waar ik iedere dag wel in zou lopen. En nog steeds ruim ik één keer in de zoveel tijd mijn kast op om het zuiver te houden.

Winkelen voor maatje meer

In feite zou het niet moeten uitmaken, maar helaas doet het dat bij het shoppen voor kleding wel. Want waar vind je leuke kleding in een maatje meer?

Ik shop eigenlijk altijd online, enkele uitzondering daargelaten. Omdat ik wel eens vaker de vraag krijg waar ik dan shop heb ik mijn favoriete (online) winkels voor je op een rijtje gezet. En ook de maten die ik daar koop. Misschien kun je er wat mee.

Favoriete 7 (online) winkels

Joline Jolink – al jaren een van mijn favoriete ontwerpers. Duurzame kleding, gemaakt in kleine oplagen en veel van de kleding loopt qua maat door tot maat 48 (XL bij Joline) Absoluut favoriet van mij bij Joline is haar Flora broek. Ik heb ‘m in het donkerblauw. Met elastiek in de taille, ruimte op je heupen en op iedere manier te stylen. Dus zowel zakelijk, feestelijk als casual.

Wie mijn #ootd volgt weet ook dat ik haar vegan sneakers (naast mijn Air Max) bijna iedere dag aan heb. De investering in die schoen is het meer dan waard, als je kijkt naar ‘the price per wear’ Bovendien zijn het echt eyechatchers en omdat ik amper sieraden draag zijn die vaak (naast mijn haar) het pronkstuk van mijn outfit.

Boden UK – een Britse online winkel maar al jaren een grote favoriet (ook voor mijn dochter). Ik koop er bijna al mijn streepjes shirts, maar ook echte eyecatchers zoals bijzondere jasjes en rokken. Het fijne is ook dat de maatvoering héél ruim is, ongeveer tot 54. Inmiddels weet ik precies in welke Britse maat ik moet shoppen (18 of 20) en hoef ik bijna nooit iets terug te sturen. Dat is namelijk op eigen kosten, dus best zonde als je dat te vaak moet doen.

Ik kocht bij Boden dus ook het badpak waar ik me oprecht prachtig in voel. Op de stories die ik daarover maakte kreeg ik trouwens zó ongelofelijk veel reacties. Echt niet normaal wat een struggle dat voor veel vrouwen is. Het badpak bleek heel gauw daarna uitverkocht. Geen idee of dat met elkaar te maken heeft, maar als dat wel zo is; sorry 😉

Sandwich – ook zo’n merk dat ik al járen in de kast heb hangen. Groot favoriet zijn hun spijkerbroeken (liefst type Verona) waar iets stretch in zit. Zitten altijd prachtig en ook al ben ik nu zwaarder, maat 44 zit nog steeds top.

Summum woman – pas sinds kort ontdekt, maar wat een super online shop. Alles tot en met maat 46 en heerlijk van deze tijd. Ik kocht hier mijn jumpsuit én mijn prachtige blauwe pak. Ik vrees dat deze online winkel me nog wel meer geld gaat kosten de komende jaren…

Zalando – omdat hier zo ontzettend veel merken te koop zijn koop ik hier toch ook met enige regelmaat. Met name dan GAP (een van mijn lievelings casual merken) en soms ook andere Amerikaanse merken.

COS – dit koop ik niet heel vaak online, maar als ik fysiek ga shoppen loop ik hier wel altijd binnen. Dit is alleen (naast shirtjes) wel kleding die ik áltijd eerst pas. Omdat de maatvoering niet altijd gelijk valt en per model verschilt.

Sissy Boy – ook dit is al jaren een favoriet. Met name voor bovenkleding, omdat broeken en dergelijke helaas altijd klein lijken uit te vallen. Ook hier loop ik meestal even naar binnen, omdat ik nooit zeker weet of maatvoering past.

Moraal van dit verhaal

Laat je niks wijsmaken. Maak jezelf ook niks wijs. Welke maat je draagt zegt níks. Draag waar jij je het mooist en prettigst in voelt. Fck conventies en zogenaamde fashion regels. Wil je hulp, vraag die dan of (als je kunt) huur hulp in.

En voor alle vrouwen met een dochter, zoals ik. Ben je bewust van hoe je met jezelf omgaat en hoe je daar over praat. Wij hebben het thuis nooit (maar dan ook nooit) in het bijzijn van onze dochter over te zwaar zijn of moeten afvallen.

Wel hebben we het over lief zijn voor jezelf, complimenten geven én leren ze te ontvangen. Ik laat haar zien dat ik sport om me fit te voelen, niet om af te vallen. Negativiteit, ook al is het niet hardop, heeft zo’n impact op jonge meisjes. Ben je daar van bewust.

Wil je reageren of jouw verhaal kwijt? Deel je dat hieronder dan met me!

Gepubliceerd op 10 juli 2020


11 reacties

 1. Wendy schreef:

  Fijn artikel!
  Ik heb ook jouw maat en kleed me altijd in mijn eigen stijl: kleurrijk, meestal jurkjes of rokjes met een stoere (cowboy) laars of sneaker eronder. Ik voel me bijna nooit dik en straal zelfvertrouwen uit! Goed weten wat jou staat en bij jouw figuur en stijl past is key.

 2. Willemijn schreef:

  Dank voor het delen en je oprechtheid over de toch altijd lastige struggles van het maatje meer dragen.
  Ook de kledingtips zijn top!

 3. Hazel schreef:

  Yeah!! 👊
  Fijne positive vibes. Thanks! Ik ga gelijk die store in de UK eens bekijken 😁

 4. Marja ter Voort schreef:

  Wat een fijn verhaal met goede tips.
  Dank voor je tips en delen van je heldere kijk.
  Je hebt helemaal gelijk.

 5. Angela schreef:

  Wauw, wat heb je dit mooi beschreven!❤️

 6. Jolanda schreef:

  Lieve lieve lieve Susan,

  Namens alle vrouwen waaronder ikzelf, dank voor dit artikel. Naast de fijne adresjes waar je met een gerust hart naar binnen kan om je maar niet blind te staren tot hoever de maat loopt, is dit artikel een verademing. Zoveel herkenning en erkenning dat lief zijn voor jezelf belangrijk is en waar het om gaat.

  Knuffel!

 7. Debbie Bodewes schreef:

  Die omgekeerde anorexia , precies dat!!! Hoe vaak ik dat niet bij mezelf heb gedacht. En het is bizar hoe je je met een maatje meer soms zo aanwezig kunt voelen terwijl dat nergens op slaat omdat mensen niet minder leuk zijn vanwege een maatlabel. Het ergste is nog dat wij vrouwen het elkaar en onszelf zo moeilijk maken. Mannen houden doorgaans wel van wat houvast hahaha. Je ziet er top uit en heerlijk om zo’n herkenbare blog te lezen! Xxx Deb

 8. Danielle schreef:

  Wat een verademing dit! Zo waar en ondanks dat ik het verstandelijk allemaal zo goed weet voelt het toch vaak anders. Onderneem ik regelmatig weer eens een poging om af te vallen om in die dure te kleine skinny jeans te passen die al tijden ongedragen in mijn kast hangt. Dit is een goede reminder dat het écht gaat om je goed en prettig te voelen in je eigen lijf en niet om de cijfers die erbij horen. In plaats van een lijnpoging moet ik maar eens een poging wagen om iets liever (en vooral minder streng) voor mijzelf te zijn. Dank je hiervoor! <3

 9. Susan Aretz schreef:

  dat vind ik wel echt een heel mooi compliment dankjewel!

 10. Charlotte schreef:

  Wat heerlijk om te lezen. Ik vind je er veel slanker uitzien dan je maat. Komt natuurlijk ook door je uitstraling en je verhoudingen zijn ook gewoon mooi. Je noemt nu wel een paar merken waarvan ik dacht dat ze deze maar nooit zouden hebben. Dus daar ga ik dan toch maar eens kijken (als ik überhaupt nog wat nodig heb na mijn capsule wardrobe). Dank voor je mooie blogpost en voor de tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.
3 december 2023
Rueda wijnen
 
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank

Wist je dat er naast Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? De perfecte partner voor je borrelplank.
9 november 2023
cadeautips
 
Cadeautips voor de feestdagen

Of je nu een cadeau zoekt voor Sinterklaas, Kerst of voor welke feestdag dan ook, ik heb volop tips voor je voor cadeaus met de feestdagen.
4 november 2023
Bar Beurre Maastricht
 
Bar Beurre in Maastricht

Ik kan je meerdere redenen geven om naar Maastricht te gaan. En met de opening van Bar Beurre heb je weer een reden erbij!