Een kijkje in de wereld van de meesterslager

De titel meester is niet alleen voorbehouden aan het onderwijs, maar is in de culinaire wereld ook een manier om je te laat weten dat je met een uitzonderlijk talent te maken hebt op zijn/haar vakgebied.
Zo is Robèrt van Beckhoven (Heel Holland Bakt) meester boulangér, Hidde de Brabander is meester patissier en Johan van Uden is sinds kort meesterslager. En om Johan draait het vandaag.
Meesterslager Johan van Uden
Want in januari van dit jaar ontvangt Johan, na twee volle dagen examen en maaaaaanden aan voorbereiding, de titel van meesterslager. En daar is hij, terecht!, trots op. We kregen met een aantal culinair journalisten een masterclass van hem!
Als je de slagerswinkel van Johan van Uden en Adele Teekens binnenloopt, Chateaubriand in Heemstede, zie je dat dit geen gewone slagerij is. Voor in de winkel staat een eigen rijpkast, waar ze uitzonderlijke stukken vlees zelf rijpen. Maar ook in de toonbank liggen de mooiste stukjes vlees voor je klaar.
Minder maar beter
En waar we allemaal weten dat het, om meerdere redenen, goed is om wat minder vlees te eten ben ik me er inmiddels ook van bewust dat áls ik vlees ik, ik goéd vlees wil eten. Dan ben je bij de slager aan het juiste adres. In een ochtend neemt Johan ons mee door de gerechten die hij, als proeve van bekwaamheid, moest maken voor zijn meestertitel. Gerechten waarvan jij en ik in veel gevallen waarschijnlijk niet eens weten dat ze überhaupt bestaan of waar we niet eens aan beginnen om dat zelf te maken.
Pate en Croute
Een van de eerste gerechten is een paté en croûte. Huisgemaakte paté, ingepakt in een knapperig deeg. Ik neem het rond kerst meestal uit Frankrijk mee, zó lekker. Johan laat zien hoe hij het zelf maakt. Van het deeg, tot de vulling, alles wordt met evenveel zorg gedaan.
Ik kijk er met bewondering naar. Want hoewel ik dondersgoed weet dat dit pure ambacht is ben ik onder de indruk van de passie en liefde waarmee Johan te werk gaat.
Ambacht
Een van mijn eerste baantjes vroeger was in een slagerij, dus ik weet een beetje hoe hard slagers werken en hoeveel eerbied ze voor hun product hebben. Johan trekt dat naar het volgende level. Hij laat zien hoe je, ogenschijnlijk simpele, boterhamworst maakt. Wat een werk!
Daarna mogen we het uiteraard proeven. Je wil nooít meer anders. Dit lijkt in níks op de boterhamworst waar ik mee op ben gegroeid. Hier zit smaak in, in plaats van vet/zout. Goddelijk!
Liefde voor het vak
Leuk en aardig zul je misschien denken, maar wat moet ik daarmee? Sowieso “moet” je niks 😉 maar loop eens binnen bij je eigen slager en vraag hem eens welke producten hij nog zelf maakt. Proef die en vergelijk ze eens met wat je gewend bent te kopen. Ik ben er zeker van dat je het verschil proeft. De liefde voor het vak, dat proef je écht terug. Net als je dat terug proeft in brood van de bakker, taartjes van de patissier.
Respect voor de ambachtsman/vrouw, dat mag wat mij betreft terugkomen. Net als meer slagers, bakkers etc. in het straatbeeld. Want oh wat maken díe lekkere dingen zeg. Ik heb genoten van de verhalen van Johan, van het zien hoe hij (met zijn team) een winkel vol lekkers maakt. Iedere dag weer.
Ben je in de buurt van Heemstede ga er écht even langs, al is het maar voor de boterhamworst! Niet in de buurt, dan kun je ook online bij ze bestellen.
Gepubliceerd op 27 april 2019