Een kijkje in de wereld van de meesterslager



De titel meester is niet alleen voorbehouden aan het onderwijs, maar is in de culinaire wereld ook een manier om je te laat weten dat je met een uitzonderlijk talent te maken hebt op zijn/haar vakgebied.

Zo is Robèrt van Beckhoven (Heel Holland Bakt) meester boulangér, Hidde de Brabander is meester patissier en Johan van Uden is sinds kort meesterslager. En om Johan draait het vandaag.

Chateaubriand winkel Smulpaapje

Meesterslager Johan van Uden

Want in januari van dit jaar ontvangt Johan, na twee volle dagen examen en maaaaaanden aan voorbereiding, de titel van meesterslager. En daar is hij, terecht!, trots op. We kregen met een aantal culinair journalisten een masterclass van hem! 

Als je de slagerswinkel van Johan van Uden en Adele Teekens binnenloopt, Chateaubriand in Heemstede, zie je dat dit geen gewone slagerij is. Voor in de winkel staat een eigen rijpkast, waar ze uitzonderlijke stukken vlees zelf rijpen. Maar ook in de toonbank liggen de mooiste stukjes vlees voor je klaar.

Minder maar beter

En waar we allemaal weten dat het, om meerdere redenen, goed is om wat minder vlees te eten ben ik me er inmiddels ook van bewust dat áls ik vlees ik, ik goéd vlees wil eten. Dan ben je bij de slager aan het juiste adres. In een ochtend neemt Johan ons mee door de gerechten die hij, als proeve van bekwaamheid, moest maken voor zijn meestertitel. Gerechten waarvan jij en ik in veel gevallen waarschijnlijk niet eens weten dat ze überhaupt bestaan of waar we niet eens aan beginnen om dat zelf te maken.

Chateaubriand Pate en croute

Pate en Croute

Een van de eerste gerechten is een paté en croûte. Huisgemaakte paté, ingepakt in een knapperig deeg. Ik neem het rond kerst meestal uit Frankrijk mee, zó lekker. Johan laat zien hoe hij het zelf maakt. Van het deeg, tot de vulling, alles wordt met evenveel zorg gedaan.

Ik kijk er met bewondering naar. Want hoewel ik dondersgoed weet dat dit pure ambacht is ben ik onder de indruk van de passie en liefde waarmee Johan te werk gaat.

Chateaubriand Pate en croute Smulpaapje

Ambacht

Een van mijn eerste baantjes vroeger was in een slagerij, dus ik weet een beetje hoe hard slagers werken en hoeveel eerbied ze voor hun product hebben. Johan trekt dat naar het volgende level. Hij laat zien hoe je, ogenschijnlijk simpele, boterhamworst maakt. Wat een werk!

Daarna mogen we het uiteraard proeven. Je wil nooít meer anders. Dit lijkt in níks op de boterhamworst waar ik mee op ben gegroeid. Hier zit smaak in, in plaats van vet/zout. Goddelijk!

Liefde voor het vak

Leuk en aardig zul je misschien denken, maar wat moet ik daarmee? Sowieso “moet” je niks 😉 maar loop eens binnen bij je eigen slager en vraag hem eens welke producten hij nog zelf maakt. Proef die en vergelijk ze eens met wat je gewend bent te kopen. Ik ben er zeker van dat je het verschil proeft. De liefde voor het vak, dat proef je écht terug. Net als je dat terug proeft in brood van de bakker, taartjes van de patissier.

Chateaubriand mozaiek.jpg chateaubriand mozaiek inbinden.jpg

Respect voor de ambachtsman/vrouw, dat mag wat mij betreft terugkomen. Net als meer slagers, bakkers etc. in het straatbeeld. Want oh wat maken díe lekkere dingen zeg. Ik heb genoten van de verhalen van Johan, van het zien hoe hij (met zijn team) een winkel vol lekkers maakt. Iedere dag weer.

Ben je in de buurt van Heemstede ga er écht even langs, al is het maar voor de boterhamworst! Niet in de buurt, dan kun je ook online bij ze bestellen.

Gepubliceerd op 27 april 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus
2 augustus 2020
 
De 5 lekkerste recepten met verse pesto

Verse, zelfgemaakte pesto is de basis voor zo ongelofelijk veel lekkere recepten. Want er is meer dan pasta pesto. Kijk maar!
2 augustus 2020
geklopte boter
 
Geklopte borrelboter à la Felix Amsterdam

Het is dé trend dit jaar; geklopte boter. Bij Felix Amsterdam at ik de lekkerste geklopte boter ooit. En dit is hét recept!
1 augustus 2020
pesto vers
 
De lekkerste zelfgemaakte verse pesto

In een handomdraai maak je zelf de allerlekkerste verse, pesto. met maar een paar ingrediënten. Je wilt nooit meer anders!
30 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 31

Een zomers weekmenu voor wie niet op vakantie gaat, maar wel lekker zomers wil eten. Of voor als je terugkomt en nog niet toe bent aan de realiteit ...