Eataly – eigentijds Italiaans koken (review)



Sommige boeken daar schrijf je de review zó van. Anderen daart duurt het eeuwig bij. Dit is er zo eentje in de categorie Anderen.. want ik vind het lastig om een review te schrijven als ik niet instant enthousiast ben over een boek.

Als geen ander weet ik hoeveel tijd en liefde er gaat in het maken van een boek. Het voelt bijna als verraad om dan van andermans boek te denken, dit boek doet niks met me… Toch vind ik ook dat ik een plicht naar jullie heb om te vertellen waarom. Bij deze

 

Eataly

Eataly – het ontstaan

Eataly is, inmiddels, een keten aan grote Italiaanse warenhuizen. Van oorsprong begonnen in Italië zelf, maar inmiddels ook groot in bijvoorbeeld New York. Het is een plek waar liefhebbers van de Italiaanse keuken hun hart op kunnen halen, als ze niet in Italië zijn. In de vestiging in New York ben ik nu een aantal keer geweest. Ik kom er graag voor inspiratie en om er koffie te drinken. Ik had dan ook grote verwachtingen toen dit boek werd aangekondigd.

Verwachtingen versus werkelijkheid

Het risico van verwachtingen hebben is dat de werkelijkheid tegenvalt. En dat gebeurde me met dit boek. Uiensoep in een Italiaans kookboek? Huh? Haver-kikkererwtensoep… nog zoiets.

Waar zijn de intro’s, uit welke streek komen de gerechten, waarom staan ze in het boek? Dat je voor een boek met bijna 600 bladzijdes niet van elk gerecht een foto kan maken snap ik, maar ik mis ze wel. Zeker bij de gerechten waar ik me in eerste instantie niet bij kan bedenken hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien.

Uiensoep in een Italiaans kookboek

Ik laat het boek dan ook even liggen. Misschien oordeel ik te snel. Een tijdje later laat ik het aan Italiaanse vrienden zien. Wellicht zie ik iets over het hoofd, dat zij wel zien. Nope, ook zij worden niet enthousiast en vragen zich bij sommige gerechten af hoe Italiaans ze zijn.

Moderne Italiaanse keuken

Toch is het niet alleen kommer en kwel. Er staan ook mooie recepten in. Alleen het zijn er, naar mijn smaak, te weinig om de aanschaf van het boek te rechtvaardigen, zeker in het achterhoofd houdend dat het boek € 45,- kost.

Het had al gescheeld als er bij de Nederlandse vertaling meer was gedaan dan alleen de tekst vertalen. Waar kan ik bepaalde spullen kopen, in welk seizoen eet je bepaalde gerechten. De ingrediëntenlijst is overigens wel echt fantastisch maar het had geholpen als ook daar de vertaalslag naar de Nederlandse (super)markt was gemaakt (oh en waarom staat Brie hiertussen?)

Niet enthousiast

Het gebeurt niet vaak, maar ik ben gewoon niet enthousiast over Eataly. In potentie had het de absolute Italiaanse bijbel kunnen zijn. Maar de werkelijkheid is dat als ik het boek niet toegestuurd had gekregen, ik het – in tegenstelling tot héél veel andere boeken die ik ook gereviewd heb – niet zelf had gekocht. En dat is voor mij toch wel echt de absolute basis voor een positieve(re) review. Nog even los van dat ik zin wil krijgen om de keuken in te duiken, zo snel mogelijk. Het mist.

Dit is natuurlijk, net als alle andere reviews, mijn persoonlijke mening. Ik weet dat er ook heel veel positieve reviews over dit boek zijn geschreven. Gelukkig maar. Oordeel dan ook vooral zelf en besluit of jij het de vijfenveertig euro waard vindt om ‘aan te schaffen.

Eataly is in Nederland uitgegeven door Unieboek – Spectrum, kost € 45 en is o.a. online te koop en in de boekhandel

Gepubliceerd op 20 november 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.