Eataly – eigentijds Italiaans koken (review)



Sommige boeken daar schrijf je de review zó van. Anderen daart duurt het eeuwig bij. Dit is er zo eentje in de categorie Anderen.. want ik vind het lastig om een review te schrijven als ik niet instant enthousiast ben over een boek.

Als geen ander weet ik hoeveel tijd en liefde er gaat in het maken van een boek. Het voelt bijna als verraad om dan van andermans boek te denken, dit boek doet niks met me… Toch vind ik ook dat ik een plicht naar jullie heb om te vertellen waarom. Bij deze

 

Eataly

Eataly – het ontstaan

Eataly is, inmiddels, een keten aan grote Italiaanse warenhuizen. Van oorsprong begonnen in Italië zelf, maar inmiddels ook groot in bijvoorbeeld New York. Het is een plek waar liefhebbers van de Italiaanse keuken hun hart op kunnen halen, als ze niet in Italië zijn. In de vestiging in New York ben ik nu een aantal keer geweest. Ik kom er graag voor inspiratie en om er koffie te drinken. Ik had dan ook grote verwachtingen toen dit boek werd aangekondigd.

Verwachtingen versus werkelijkheid

Het risico van verwachtingen hebben is dat de werkelijkheid tegenvalt. En dat gebeurde me met dit boek. Uiensoep in een Italiaans kookboek? Huh? Haver-kikkererwtensoep… nog zoiets.

Waar zijn de intro’s, uit welke streek komen de gerechten, waarom staan ze in het boek? Dat je voor een boek met bijna 600 bladzijdes niet van elk gerecht een foto kan maken snap ik, maar ik mis ze wel. Zeker bij de gerechten waar ik me in eerste instantie niet bij kan bedenken hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien.

Uiensoep in een Italiaans kookboek

Ik laat het boek dan ook even liggen. Misschien oordeel ik te snel. Een tijdje later laat ik het aan Italiaanse vrienden zien. Wellicht zie ik iets over het hoofd, dat zij wel zien. Nope, ook zij worden niet enthousiast en vragen zich bij sommige gerechten af hoe Italiaans ze zijn.

Moderne Italiaanse keuken

Toch is het niet alleen kommer en kwel. Er staan ook mooie recepten in. Alleen het zijn er, naar mijn smaak, te weinig om de aanschaf van het boek te rechtvaardigen, zeker in het achterhoofd houdend dat het boek € 45,- kost.

Het had al gescheeld als er bij de Nederlandse vertaling meer was gedaan dan alleen de tekst vertalen. Waar kan ik bepaalde spullen kopen, in welk seizoen eet je bepaalde gerechten. De ingrediëntenlijst is overigens wel echt fantastisch maar het had geholpen als ook daar de vertaalslag naar de Nederlandse (super)markt was gemaakt (oh en waarom staat Brie hiertussen?)

Niet enthousiast

Het gebeurt niet vaak, maar ik ben gewoon niet enthousiast over Eataly. In potentie had het de absolute Italiaanse bijbel kunnen zijn. Maar de werkelijkheid is dat als ik het boek niet toegestuurd had gekregen, ik het – in tegenstelling tot héél veel andere boeken die ik ook gereviewd heb – niet zelf had gekocht. En dat is voor mij toch wel echt de absolute basis voor een positieve(re) review. Nog even los van dat ik zin wil krijgen om de keuken in te duiken, zo snel mogelijk. Het mist.

Dit is natuurlijk, net als alle andere reviews, mijn persoonlijke mening. Ik weet dat er ook heel veel positieve reviews over dit boek zijn geschreven. Gelukkig maar. Oordeel dan ook vooral zelf en besluit of jij het de vijfenveertig euro waard vindt om ‘aan te schaffen.

Eataly is in Nederland uitgegeven door Unieboek – Spectrum, kost € 45 en is o.a. online te koop en in de boekhandel

Gepubliceerd op 20 november 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.