Zo maak je duurzame(re) keuzes in de supermarktHoe draag jij tijdens het doen van je boodschappen bij aan een betere leefwereld voor dier, natuur en klimaat? Heel eenvoudig! Kijk maar.

Want ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn dat we allemaal ons steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld. En dat kan op zóveel manieren. Niet eentje is de enige manier en iedereen kiest vooral zelf op wélke manier. Ik ben de laatste om je te vertellen hoe het moet.

Wat ik wél kan doen is je helpen. Dat doe ik dan ook graag, want ook ik leer nog iedere dag bij.

On the way to PlanetProof keurmerk

Wist je bijvoorbeeld dat  SMK (Stichting Milieukeur) een onafhankelijk keurmerk heeft waarbij je in één oogopslag kunt zien dat je met jouw aankoop een duurzame(re) keuze maakt? On the way to PlanetProof heet het keurmerk en het laat in één oogopslag zien dat het product beter is voor dier, natuur en klimaat. Het onderscheidt zich van andere keurmerken door rekening te houden met maar liefst acht (!) duurzaamheidsthema’s:

  • Klimaat & Energie
  • Gewasbescherming
  • Biodiversiteit en Landschap
  • Bodemkwaliteit
  • Bemesting
  • Water
  • Materiaalgebruik & Afvalstromen
  • Dierenwelzijn & Diergezondheid

Want duurzaamheid zit in héél veel aspecten, maar met dit keurmerk wordt dus over de breedte gekeken naar hoe duurzaam een product is.

Duurzaamheidseisen van het keurmerk

De telers en boeren die On the way to PlanetProof op hun product mogen zetten voldoen dus aan de strenge, bovenwettelijke duurzaamheidseisen die het keurmerk stelt. Daarmee zetten zij zich in voor een schonere lucht, vruchtbare bodem, biodiversiteit, goede waterkwaliteit, en dierenwelzijn. Maar ze besteden ook bovengemiddeld meer aandacht aan natuur op het landbouwbedrijf, gescheiden afval verwerken en recyclen.

Nederlandse boerenvelden

Tips voor duurzamer boodschappen doen

Mij geeft het een ontzettend fijn gevoel dat duurzamer boodschappen doen zó simpel en betrouwbaar kan. Want de stichting die het keurmerk geeft is onafhankelijk en On the way to PlanetProof is daarmee dus meer dan een PR gedreven keurmerk. Het staat écht ergens voor.

Ook is er echt een keur aan items waar het keurmerk voor ingezet wordt. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, groenten, fruit, zuivel, eieren en zelfs bloemen en planten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar welke producten het zijn is dat echt enorm divers. Je zou in principe de hele dag door kunnen met alleen producten die al een keurmerk hebben.

Je dagelijkse maaltijd On the way to PlanetProof

Je kunt dus in principe de héle dag On the way to PlanetProof eten als je dat wilt. Zo eten wij geregeld stamppot rode bietjes (met de bietjes van HAK). Maar ook de zuivel van Optimel die wij thuis bij het ontbijt graag drinken is voorzien van het keurmerk.

De Nederlands geteelde courgettes, pepers, paprika’s, bospeen, appels en trostomaten met het keurmerk? Yep, ook die zijn er met het On the way to PlanetProof keurmerk!

Lekker bijvoorbeeld, zo’n courgette en tomaat bij de lunch, in een omeletje met OER- of Blije Kip eieren. Want ja, die hebben het keurmerk ook!

Kies bewust voor duurzaam

Jij kunt dus voor héél veel van je wekelijkse boodschappen actief en bewust een keuze maken welke je koopt. En het maakt niet uit bij welke supermarkt je dat doet. Want meer en meer supermarkten zijn bewust bezig met de producten die ze verkopen. Het is dus aan jou om te kijken welke er in jouw mandje belanden.

Vergelijk en kies

Vergelijk eens of de groente die je nu koopt met of zonder keurmerk is. Daarna kun je bewust kiezen welke producten je koopt. Misschien koop je onbewust al deze producten. Top! Dan weet je nu ook waarom dat zo belangrijk is.

Draag je steentje op je eigen manier bij

Je draagt dus op jouw eigen manier je steentje bij. Met de keuze aan boodschappen die je doet. Maar wellicht ook doordat je al minder dierlijke producten eet. Of kiest voor lokale groente en fruit. Zoals ik al zei, er is niet één manier. Iedereen kiest dat waar die zich prettig bij voelt.

Maar hoe fijn dat dat dus zó eenvoudig kan. Gewoon tijdens het boodschappen doen!

Susan Aretz x Stichting Milieukeur

Van 13 – 19 september is het On the way to PlanetProof week. Dit artikel is in samenwerking met SMK (Stichting Milieukeur) geschreven om die week onder de aandacht te brengen en je te helpen in de toekomst duurzame(re) keuzes te maken bij het boodschappen doen. Kijk voor meer info op PlanetProof.

Gepubliceerd op 11 september 2021


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
8 mei 2024
boodschappenlijstje
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Duitsland

Wat staat er op mijn boodschappenlijstje voor de Duitse supermarkt? Heel veel tips voor Duitse boodschappen!
28 april 2024
Londen tips
 
Boodschappenlijstje voor de supermarkt in Engeland

Wat neem je aan boodschappen mee uit de de supermarkt in Engeland? Dit is mijn Engelse boodschappenlijstje!
28 april 2024
verschil champagne cava prosecco
 
Verschil champagne cava en prosecco

Qua bubbels is er voor iedere smaak en portemonnee een lekkere fles te vinden. Maar wat is nou het verschil tussen champagne, cava en prosecco?
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.