Zo maak je duurzame(re) keuzes in de supermarktHoe draag jij tijdens het doen van je boodschappen bij aan een betere leefwereld voor dier, natuur en klimaat? Heel eenvoudig! Kijk maar.

Want ik denk dat we het wel met elkaar eens zijn dat we allemaal ons steentje bij kunnen dragen aan een betere wereld. En dat kan op zóveel manieren. Niet eentje is de enige manier en iedereen kiest vooral zelf op wélke manier. Ik ben de laatste om je te vertellen hoe het moet.

Wat ik wél kan doen is je helpen. Dat doe ik dan ook graag, want ook ik leer nog iedere dag bij.

On the way to PlanetProof keurmerk

Wist je bijvoorbeeld dat  SMK (Stichting Milieukeur) een onafhankelijk keurmerk heeft waarbij je in één oogopslag kunt zien dat je met jouw aankoop een duurzame(re) keuze maakt? On the way to PlanetProof heet het keurmerk en het laat in één oogopslag zien dat het product beter is voor dier, natuur en klimaat. Het onderscheidt zich van andere keurmerken door rekening te houden met maar liefst acht (!) duurzaamheidsthema’s:

  • Klimaat & Energie
  • Gewasbescherming
  • Biodiversiteit en Landschap
  • Bodemkwaliteit
  • Bemesting
  • Water
  • Materiaalgebruik & Afvalstromen
  • Dierenwelzijn & Diergezondheid

Want duurzaamheid zit in héél veel aspecten, maar met dit keurmerk wordt dus over de breedte gekeken naar hoe duurzaam een product is.

Duurzaamheidseisen van het keurmerk

De telers en boeren die On the way to PlanetProof op hun product mogen zetten voldoen dus aan de strenge, bovenwettelijke duurzaamheidseisen die het keurmerk stelt. Daarmee zetten zij zich in voor een schonere lucht, vruchtbare bodem, biodiversiteit, goede waterkwaliteit, en dierenwelzijn. Maar ze besteden ook bovengemiddeld meer aandacht aan natuur op het landbouwbedrijf, gescheiden afval verwerken en recyclen.

Nederlandse boerenvelden

Tips voor duurzamer boodschappen doen

Mij geeft het een ontzettend fijn gevoel dat duurzamer boodschappen doen zó simpel en betrouwbaar kan. Want de stichting die het keurmerk geeft is onafhankelijk en On the way to PlanetProof is daarmee dus meer dan een PR gedreven keurmerk. Het staat écht ergens voor.

Ook is er echt een keur aan items waar het keurmerk voor ingezet wordt. Denk bijvoorbeeld aan aardappelen, groenten, fruit, zuivel, eieren en zelfs bloemen en planten. Als je bijvoorbeeld kijkt naar welke producten het zijn is dat echt enorm divers. Je zou in principe de hele dag door kunnen met alleen producten die al een keurmerk hebben.

Je dagelijkse maaltijd On the way to PlanetProof

Je kunt dus in principe de héle dag On the way to PlanetProof eten als je dat wilt. Zo eten wij geregeld stamppot rode bietjes (met de bietjes van HAK). Maar ook de zuivel van Optimel die wij thuis bij het ontbijt graag drinken is voorzien van het keurmerk.

De Nederlands geteelde courgettes, pepers, paprika’s, bospeen, appels en trostomaten met het keurmerk? Yep, ook die zijn er met het On the way to PlanetProof keurmerk!

Lekker bijvoorbeeld, zo’n courgette en tomaat bij de lunch, in een omeletje met OER- of Blije Kip eieren. Want ja, die hebben het keurmerk ook!

Kies bewust voor duurzaam

Jij kunt dus voor héél veel van je wekelijkse boodschappen actief en bewust een keuze maken welke je koopt. En het maakt niet uit bij welke supermarkt je dat doet. Want meer en meer supermarkten zijn bewust bezig met de producten die ze verkopen. Het is dus aan jou om te kijken welke er in jouw mandje belanden.

Vergelijk en kies

Vergelijk eens of de groente die je nu koopt met of zonder keurmerk is. Daarna kun je bewust kiezen welke producten je koopt. Misschien koop je onbewust al deze producten. Top! Dan weet je nu ook waarom dat zo belangrijk is.

Draag je steentje op je eigen manier bij

Je draagt dus op jouw eigen manier je steentje bij. Met de keuze aan boodschappen die je doet. Maar wellicht ook doordat je al minder dierlijke producten eet. Of kiest voor lokale groente en fruit. Zoals ik al zei, er is niet één manier. Iedereen kiest dat waar die zich prettig bij voelt.

Maar hoe fijn dat dat dus zó eenvoudig kan. Gewoon tijdens het boodschappen doen!

Susan Aretz x Stichting Milieukeur

Van 13 – 19 september is het On the way to PlanetProof week. Dit artikel is in samenwerking met SMK (Stichting Milieukeur) geschreven om die week onder de aandacht te brengen en je te helpen in de toekomst duurzame(re) keuzes te maken bij het boodschappen doen. Kijk voor meer info op PlanetProof.

Gepubliceerd op 11 september 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.