Dry rub volgens Smokey Goodness voor kip van de barbecue



Dat wij van barbecueën houden is geen geheim meer. Al meer dan 50 barbecuerecepten vind je op de site. Ook voor zelfgemaakte kruidenmixen, zoals bijvoorbeeld voor pulled pork.

Bladerend door het barbecuekookboek van Jord Althuizen viel de kruidenmix voor kip ook meteen op. En die maakte ik, voor de heerlijke chicken on a can, uit datzelfde boek. Het, iets aangepaste, recept deel ik graag met je.

BBQ kruidenmix voor één kip

10g gemalen lemonpeper (via Foodelicious)
6,6g paprikapoeder (mild)
3,3g gerookt paprikapoeder (via Foodelicious)
3,3g zout
8,3g suiker
3,3g donkere basterdsuiker
6g knoflookgranulaat (gedroogde knoflook in poedervorm)
3,3g uiengranulaat (gedroogde uien in poedervorm)
2tl gedroogde oregano
2tl gedroogde tijm

Maak je eigen kruidenmix

De hoeveelheid kruiden is op de komma gerekend omdat ik het originele recept uit het boek door 6 heb gedeeld om de hoeveelheid voor één kip te maken. Maar de rub is afgesloten prima houdbaar in de kruidenkast, dus vermenigvuldig vooral als je meer wilt maken (of gewoon geen zin hebt om het nauwkeurig af te wegen.. 😉 )

Chicken on a can

Je mengt alle kruiden goed door elkaar en wrijft er dan de hele kip mee in. Volg daarna dit recept en je hebt werkelijk goddelijke kip van de barbecue. In plaats van cola kun je overigens ook een blikje cider of lekker bier gebruiken. Het vocht is vooral bedoeld om stoom in de kip te creëren en daarmee smaak af te geven aan de kip.

Kip van de barbecue

De kip is gaar als de kerntemperatuur van de borst nét 70C is en die van de dijen 75C. Reken op ongeveer 50-60 minuten op een indirecte barbecue die 170C heet is.

Gepubliceerd op 23 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.