Dry rub volgens Smokey Goodness voor kip van de barbecue



Dat wij van barbecueën houden is geen geheim meer. Al meer dan 50 barbecuerecepten vind je op de site. Ook voor zelfgemaakte kruidenmixen, zoals bijvoorbeeld voor pulled pork.

Bladerend door het barbecuekookboek van Jord Althuizen viel de kruidenmix voor kip ook meteen op. En die maakte ik, voor de heerlijke chicken on a can, uit datzelfde boek. Het, iets aangepaste, recept deel ik graag met je.

BBQ kruidenmix voor één kip

10g gemalen lemonpeper (via Foodelicious)
6,6g paprikapoeder (mild)
3,3g gerookt paprikapoeder (via Foodelicious)
3,3g zout
8,3g suiker
3,3g donkere basterdsuiker
6g knoflookgranulaat (gedroogde knoflook in poedervorm)
3,3g uiengranulaat (gedroogde uien in poedervorm)
2tl gedroogde oregano
2tl gedroogde tijm

Maak je eigen kruidenmix

De hoeveelheid kruiden is op de komma gerekend omdat ik het originele recept uit het boek door 6 heb gedeeld om de hoeveelheid voor één kip te maken. Maar de rub is afgesloten prima houdbaar in de kruidenkast, dus vermenigvuldig vooral als je meer wilt maken (of gewoon geen zin hebt om het nauwkeurig af te wegen.. 😉 )

Chicken on a can

Je mengt alle kruiden goed door elkaar en wrijft er dan de hele kip mee in. Volg daarna dit recept en je hebt werkelijk goddelijke kip van de barbecue. In plaats van cola kun je overigens ook een blikje cider of lekker bier gebruiken. Het vocht is vooral bedoeld om stoom in de kip te creëren en daarmee smaak af te geven aan de kip.

Kip van de barbecue

De kip is gaar als de kerntemperatuur van de borst nét 70C is en die van de dijen 75C. Reken op ongeveer 50-60 minuten op een indirecte barbecue die 170C heet is.

Gepubliceerd op 23 mei 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd