Dry rub volgens Smokey Goodness voor kip van de barbecue

Dat wij van barbecueën houden is geen geheim meer. Al meer dan 50 barbecuerecepten vind je op de site. Ook voor zelfgemaakte kruidenmixen, zoals bijvoorbeeld voor pulled pork.
Bladerend door het barbecuekookboek van Jord Althuizen viel de kruidenmix voor kip ook meteen op. En die maakte ik, voor de heerlijke chicken on a can, uit datzelfde boek. Het, iets aangepaste, recept deel ik graag met je.
BBQ kruidenmix voor één kip
10g gemalen lemonpeper (via Foodelicious)
6,6g paprikapoeder (mild)
3,3g gerookt paprikapoeder (via Foodelicious)
3,3g zout
8,3g suiker
3,3g donkere basterdsuiker
6g knoflookgranulaat (gedroogde knoflook in poedervorm)
3,3g uiengranulaat (gedroogde uien in poedervorm)
2tl gedroogde oregano
2tl gedroogde tijm
Maak je eigen kruidenmix
De hoeveelheid kruiden is op de komma gerekend omdat ik het originele recept uit het boek door 6 heb gedeeld om de hoeveelheid voor één kip te maken. Maar de rub is afgesloten prima houdbaar in de kruidenkast, dus vermenigvuldig vooral als je meer wilt maken (of gewoon geen zin hebt om het nauwkeurig af te wegen.. 😉 )
Chicken on a can
Je mengt alle kruiden goed door elkaar en wrijft er dan de hele kip mee in. Volg daarna dit recept en je hebt werkelijk goddelijke kip van de barbecue. In plaats van cola kun je overigens ook een blikje cider of lekker bier gebruiken. Het vocht is vooral bedoeld om stoom in de kip te creëren en daarmee smaak af te geven aan de kip.
Kip van de barbecue
De kip is gaar als de kerntemperatuur van de borst nét 70C is en die van de dijen 75C. Reken op ongeveer 50-60 minuten op een indirecte barbecue die 170C heet is.
Gepubliceerd op 23 mei 2016