Doperwtensoep met munt & spekjes, volgens Niven Kunz



Het was nog niet heel makkelijk wat ik wilde maken uit Groente! van Niven Kunz, want het boek staat vol lekkere, bijzondere recepten met groente. Toch koos ik voor een wellicht makkelijk, maar zeker niet gewoon recept voor soep.

Want deze soep van doperwtjes kun je zowel van verse, als diepvrieserwtjes maken waardoor je er eigenlijk het hele jaar van kunt genieten. En dat ga je doen, geloof me!

doperwten soep Niven

Voor vier personen

1el neutrale olie
1 sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, fijgehakt
450g erwtjes (diepvries of vers)
500ml groentebouillon (evt iets extra, voor als je ‘m wat dunner wilt)
100ml room (hoewel ik die wegliet)
200g erwtjes extra (vers of diepvries)
100g spekreepjes, uitgebakken
15g verse munt (de blaadjes), fijngehakt

verder nodig: staafmixer of blender

Eenvoudige soep met doperwtjes

Verwarm de olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalot en knoflook een aantal minuten zachtjes aan. Erwtjes en bouillon erbij en aan de kook brengen. Laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes koken, tot de erwtjes gaar zijn (bij diepvrieserwtjes zal dat mogelijk sneller gaan) Met de staafmixer pureer je de soep nu glad, voeg om dit moment ook de helft van de verse munt toe en pureer die mee. Roer er daarna de room, als je die gebruikt, door, en breng op smaak met zout en peper.

Doperwtensoep volgens Niven Kunz

Ik vond het lekker dat de soep wat dikker bleef, mocht je toch een wat dunnere soep willen voeg dan nog een klein scheutje extra bouillon toe. De overige erwtjes kook je kort in kokend water, maximaal 2 minuten tot ze beetjgar zijn. Giet af en spoel koud af. Bak de spek, zonder olie, in een hete koekenpan goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Eventueel snijd je ze met een scherp mes nog iets kleiner, te groot is niet lekker in je soep.

Serveer de soep in een lekkere kom, schep er de extra erwtjes bij en garneer met de spekreepjes en nog wat extra munt.

Gepubliceerd op 2 juli 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.