Doperwtensoep met munt & spekjes, volgens Niven Kunz



Het was nog niet heel makkelijk wat ik wilde maken uit Groente! van Niven Kunz, want het boek staat vol lekkere, bijzondere recepten met groente. Toch koos ik voor een wellicht makkelijk, maar zeker niet gewoon recept voor soep.

Want deze soep van doperwtjes kun je zowel van verse, als diepvrieserwtjes maken waardoor je er eigenlijk het hele jaar van kunt genieten. En dat ga je doen, geloof me!

doperwten soep Niven

Voor vier personen

1el neutrale olie
1 sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, fijgehakt
450g erwtjes (diepvries of vers)
500ml groentebouillon (evt iets extra, voor als je ‘m wat dunner wilt)
100ml room (hoewel ik die wegliet)
200g erwtjes extra (vers of diepvries)
100g spekreepjes, uitgebakken
15g verse munt (de blaadjes), fijngehakt

verder nodig: staafmixer of blender

Eenvoudige soep met doperwtjes

Verwarm de olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalot en knoflook een aantal minuten zachtjes aan. Erwtjes en bouillon erbij en aan de kook brengen. Laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes koken, tot de erwtjes gaar zijn (bij diepvrieserwtjes zal dat mogelijk sneller gaan) Met de staafmixer pureer je de soep nu glad, voeg om dit moment ook de helft van de verse munt toe en pureer die mee. Roer er daarna de room, als je die gebruikt, door, en breng op smaak met zout en peper.

Doperwtensoep volgens Niven Kunz

Ik vond het lekker dat de soep wat dikker bleef, mocht je toch een wat dunnere soep willen voeg dan nog een klein scheutje extra bouillon toe. De overige erwtjes kook je kort in kokend water, maximaal 2 minuten tot ze beetjgar zijn. Giet af en spoel koud af. Bak de spek, zonder olie, in een hete koekenpan goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Eventueel snijd je ze met een scherp mes nog iets kleiner, te groot is niet lekker in je soep.

Serveer de soep in een lekkere kom, schep er de extra erwtjes bij en garneer met de spekreepjes en nog wat extra munt.

Gepubliceerd op 2 juli 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!