Doperwtensoep met munt & spekjes, volgens Niven Kunz



Het was nog niet heel makkelijk wat ik wilde maken uit Groente! van Niven Kunz, want het boek staat vol lekkere, bijzondere recepten met groente. Toch koos ik voor een wellicht makkelijk, maar zeker niet gewoon recept voor soep.

Want deze soep van doperwtjes kun je zowel van verse, als diepvrieserwtjes maken waardoor je er eigenlijk het hele jaar van kunt genieten. En dat ga je doen, geloof me!

doperwten soep Niven

Voor vier personen

1el neutrale olie
1 sjalotje, gesnipperd
1 teen knoflook, fijgehakt
450g erwtjes (diepvries of vers)
500ml groentebouillon (evt iets extra, voor als je ‘m wat dunner wilt)
100ml room (hoewel ik die wegliet)
200g erwtjes extra (vers of diepvries)
100g spekreepjes, uitgebakken
15g verse munt (de blaadjes), fijngehakt

verder nodig: staafmixer of blender

Eenvoudige soep met doperwtjes

Verwarm de olie in een ruime pan en fruit hierin de sjalot en knoflook een aantal minuten zachtjes aan. Erwtjes en bouillon erbij en aan de kook brengen. Laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes koken, tot de erwtjes gaar zijn (bij diepvrieserwtjes zal dat mogelijk sneller gaan) Met de staafmixer pureer je de soep nu glad, voeg om dit moment ook de helft van de verse munt toe en pureer die mee. Roer er daarna de room, als je die gebruikt, door, en breng op smaak met zout en peper.

Doperwtensoep volgens Niven Kunz

Ik vond het lekker dat de soep wat dikker bleef, mocht je toch een wat dunnere soep willen voeg dan nog een klein scheutje extra bouillon toe. De overige erwtjes kook je kort in kokend water, maximaal 2 minuten tot ze beetjgar zijn. Giet af en spoel koud af. Bak de spek, zonder olie, in een hete koekenpan goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Eventueel snijd je ze met een scherp mes nog iets kleiner, te groot is niet lekker in je soep.

Serveer de soep in een lekkere kom, schep er de extra erwtjes bij en garneer met de spekreepjes en nog wat extra munt.

Gepubliceerd op 2 juli 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.