Donuts (uit Patisserie van Hidde de Brabander)



Ik schreef het al in mijn review van het boek van Hidde de Brabander, Patisserie; ik ben een luie bakker. Ik houd enórm van bakken, maar het moet niet allemaal te ingewikkeld. Hoe prachtig het eindresultaat er op de foto ook vaak uit ziet.

Hoe fijn dan ook dat het dus best simpel is om thuis zelf donuts te maken. Dit keer de gefrituurde soort. Nodig wel genoeg mensen uit op de koffie, je hebt er straks genoeg 😉

voor ongeveer 20-25 stuks

375g bloem, twee keer gezeefd
25g kristalsuiker
10g zout
20g gedroogde gist
110g zachte boter
150g ei (ongeveer 2 eieren + 1 dooier en wat eiwit, maar weeg het af, zoals Hidde voorschrijft)
75g volle melk (ook afgewogen dus!)

optioneel: 200g rietsuiker + 2 tl kaneel om de donuts na het bakken in te wentelen, voor wat extra smaak

Zelf donuts maken

Kneed alle ingrediënten samen tot een deeg (met een stand- of handmixer) en laat het dan 30 minuten rusten. In de tijd kun je de frituurpan verhitten. Of zet, zoal ik, een pan met een dikke bodem op het vuur met een liter zonnebloemolie. Verhit de olie tot 180C

Home made donuts

Rol het deeg uit tot een centimeter dikte en steek er donuts uit. Heb je geen donutsteker, dan kan het ook heel goed met een glas en met de opening van een flesje voor het binnenste deel. Leg alle donuts klaar voor je gaat bakken.

Donuts frituren

Doe er niet meer dan 3 tegelijk in de hete olie en frituur ze om en om goudbruin. Haal uit de olie en wentel in de kaneelsuiker. Het allerlekkerst zijn ze vers, deze wil je niet te lang bewaren. Geniet er van!

Gepubliceerd op 13 juni 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.