Oven donuts met banaan & pindakaas

Een van de dingen die ik mis aan níet wonen in Amsterdam is het feit dat ik – misschien maar beter ook – niet naar ambachtelijke donutmakers kan, zoals Harewood en PeeJays. Mijn taille is me daar overigens dankbaar voor, want ik heb echt een zwak voor deze handgemaakte donuts.
Dus bedacht ik een manier om tóch donuts te eten, maar dan taille-vriendelijk. Gebakken in de oven dus, in plaats van in een frituur. Oké, niet te vergelijken qua smaak maar gelukkig zijn deze ook super lekker. Plus, je hoeft er niet voor naar Amsterdam!
Voor 6 oven donuts
2 rijpe bananen (ongeveer 180g)
50g bruine basterdsuiker
1 ei
1tl vanille extract
60g pindakaas, ik gebruikte extra smooth van Pip & Nut
125g bloem
1tl bakpoeder
½ tl kaneel
mespunt zout
Voor het glazuur
20g poedersuiker, gezeefd
40g pindakaas, ik gebruikte extra smooth van Pip & Nut
½ el melk
hagelslag, gekleurde sprinkles, wat je maar wil!
Verder nodig: (staaf)mixer – spuitzak – ovenbakblik voor 6 donuts (ingevet) – oven voorverwarmen op 175C
Ovendonuts met banaan en pindakaas
Prak de bananen fijn, meng met de suiker, ei, vanille en pindakaas en mix zo glad mogelijk met een (staaf) mixer. Zeef in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel en zout en meng dit bij de natte ingrediënten.
Donuts uit de oven
Schep het beslag in een spuitzak en spuit de holtes van je donut bakblik tot ongeveer 2/3 vol. Zet het blik even met een ferme tik neer, zodat alle lucht eruit is en je beslag gelijkmatig is verdeeld. Bak ze dan 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal daarna uit de oven en laat goed afkoelen.
Donuts met glazuur
Voor het glazuur meng je de poedersuiker, pindakaas en melk tot een egaal geheel. Als de donuts zo goed als afgekoeld zijn haal je ze uit het blik en smeer je dun het glazuur erop. Sprinkles naar keuze erover heen en klaar is je verse, gezonde(re) donut. Genieten maar!
Gepubliceerd op 24 januari 2018