Oven donuts met banaan & pindakaas



Een van de dingen die ik mis aan níet wonen in Amsterdam is het feit dat ik – misschien maar beter ook – niet naar ambachtelijke donutmakers kan, zoals Harewood en PeeJays. Mijn taille is me daar overigens dankbaar voor, want ik heb echt een zwak voor deze handgemaakte donuts.

Dus bedacht ik een manier om tóch donuts te eten, maar dan taille-vriendelijk. Gebakken in de oven dus, in plaats van in een frituur. Oké, niet te vergelijken qua smaak maar gelukkig zijn deze ook super lekker. Plus, je hoeft er niet voor naar Amsterdam!

Voor 6 oven donuts

2 rijpe bananen (ongeveer 180g)
50g bruine basterdsuiker
1 ei
1tl vanille extract
60g pindakaas, ik gebruikte extra smooth van Pip & Nut
125g bloem
1tl bakpoeder
½ tl kaneel
mespunt zout

Voor het glazuur

20g poedersuiker, gezeefd
40g pindakaas, ik gebruikte extra smooth van Pip & Nut
½ el melk
hagelslag, gekleurde sprinkles, wat je maar wil!

Verder nodig: (staaf)mixer – spuitzak – ovenbakblik voor 6 donuts (ingevet) – oven voorverwarmen op 175C

Ovendonuts met banaan en pindakaas

Prak de bananen fijn, meng met de suiker, ei, vanille en pindakaas en mix zo glad mogelijk met een (staaf) mixer. Zeef in een andere kom de bloem, bakpoeder, kaneel en zout en meng dit bij de natte ingrediënten.

ovendonuts voor

Donuts uit de oven

Schep het beslag in een spuitzak en spuit de holtes van je donut bakblik tot ongeveer 2/3 vol. Zet het blik even met een ferme tik neer, zodat alle lucht eruit is en je beslag gelijkmatig is verdeeld. Bak ze dan 10 minuten in de voorverwarmde oven. Haal daarna uit de oven en laat goed afkoelen.

Donuts met glazuur

Voor het glazuur meng je de poedersuiker, pindakaas en melk tot een egaal geheel. Als de donuts zo goed als afgekoeld zijn haal je ze uit het blik en smeer je dun het glazuur erop. Sprinkles naar keuze erover heen en klaar is je verse, gezonde(re) donut. Genieten maar!

Gepubliceerd op 24 januari 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.
29 oktober 2023
Vietnamese kippensoep Phó Ga
 
Vietnamese kippensoep Phó Ga

Een verwarmende, voedende kippensoep uit Vietnam. Puur comfortfood. Ik leg je uit hoe je dit eenvoudige soeprecept zelf maakt.
29 oktober 2023
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus
 
Gekruide gehaktballetjes in tomatensaus

Een eenvoudig en snel doordeweeks recept voor gekruide gehaktballetjes in een tomatensaus. Simpel en lekker, een fijn budgetrecept!
29 oktober 2023
Cucina Povera van Roberta Pagnier
 
Milanese kalfskoteletten uit Cucina Povera

Uit Cucina Povera komt dit budgetrecept voor de klassieke Milanese kalfskoteletten; de Italiaanse versie van de schnitzel.