De Efteling verbetert de opties voor gezond(er) etenIn april 2017 schreef ik voor het eerst over de verbetering die de Efteling was gestart in hun opties om gezond(er) te eten in het pretpark. In juni van dit jaar kwam daar een verbeterd kindermenu bij, dat het pretpark samen met La Place lanceerde.

Afgelopen week waren wij te gast om in het park zelf te komen kijken hoe de Efteling de opties verder probeert te verbeteren. Of dat gelukt is? Ik vertel het je!

Waar kun je in de Efteling gezond(er) eten

Gaf ik de vorige keer nog aan dat het lastig zoeken was waar je dan die gezonde opties kunt vinden, daar is duidelijk verbetering in gekomen. Niet alleen gebruikt de Efteling drie symbolen (rijk aan groenten, rijk aan fruit, vers brood) om die gezonde optie aan te geven, ze zijn nu ook goed zichtbaar en ook op de papieren plattegrond staan ze aangegeven. Nu nog in de app vermelden en we zijn er volgens mij.

Eftelin 2018 opties

Waar vind je die gezond(ere) opties

Op steeds meer plekken! Tijdens ons vorige bezoek waren er maar een paar plekken met betere keuzes, nu zijn het er echt steeds meer. La Place heeft een eigen restaurant (aan het begin van het park) met daar bijvoorbeeld het verbeterde kindermenu. Maar ook in de self service restaurants vind je limonade met vers fruit, zijn er smoothies, yoghurt met granola en verse salades.

Eftelin 2018 Station de Oost

Wat ik mooi vind om te zien is dat er nu ook voor beide opties posters zijn. Zo zie je meteen dat je kunt kiezen tussen een frites met snack & frisdrank of voor een gezonder broodje gezond met verse smoothie kunt gaan. Nu de prijzen van de gezonde opties nog aantrekkelijker maken en ook dat hoeft geen belemmering meer te zijn.

Wat kost dat gezond(ere) eten in de Efteling?

Dat blijft een kostbare aangelegenheid. Net als al het andere eten in pretparken trouwens. Een baguette gezond met smoothie kost € 7,50. De ongezonde variant; friet, snack & fris € 6,95. Daarentegen kost het kindermenu slechts € 4,95 en dat is echt een hele mooie prijs voor een verse burger (of broodje met beleg), groentesnacks, een verse smoothie en een waterijsje.

La Place in de Efteling

Maar als je voor een gezin van vier personen (waaronder 2 kinderen) twee kindermenu’s bestelt, met voor de volwassenen een burger met frietjes en een salade plus wat te drinken, dan ben je wel rond de € 40 kwijt. Dat is een hoop geld tijdens een dagje uit.

Ter verdediging van dat bedrag; alles wat wij bij La Place aten werd vers bereid, was goed van smaak, de enorme wachtrij moet je wel echt incalculeren. Maar goed, drukte en pretparken, het is onvermijdelijk.

Betaalbare gezond(ere) opties

De prijzen van de losse gezond(ere) opties vind ik wel echt verdedigbaar. Een paar voorbeelden:

  • Salades € 7,-
  • Vers sap (klein) € 2,50 of € 3,50 (normaal)
  • Kindermenu € 4,95
  • Limo met vers fruit € 2,-
  • Yoghurt met granola € 2,50 of € 3,50
  • Vers fruit € 0,50 (en op héél veel plekken verkrijgbaar)

Efteling 2018 fruit

Eten bij Ravelijn

Niet alleen kun je dus gezond(er) lunchen bij de Efteling, ook ’s avonds kun je er nog terecht. Als je reserveert bij Ravelijn krijg je een driegangen menu, met onbeperkt wijn/bier/fris en limonade of water voor de kinderen. Hoewel ik (en onze twee kleine gasten ook trouwens) wel te spreken ben over het kinderdeel van het menu bij Ravelijn – meloen & ham * kip en aardappel uit de oven, met verse appelmoes en een ijsje na – werd ik van het volwassendeel niet super blij.

Efteling 2018 Ravelijn kindermenu

Vooraf een borrelplankje, die wel lekker was maar bijvoorbeeld alleen voor de volwassenen bleek te zijn (lastig uitleggen aan twee hongerige kinderen) En ook met het dessert was op zich niks mis. De kip uit de oven (lekker van smaak, dat wel) maar met doorgekookte groente en maar een paar stukjes aardappel zou ik niet direct een topper durven te noemen.

Ravelijn kip menu

Hadden we het zelf moeten betalen (nu was het op uitnodiging) dan weet ik bovendien niet of ik heel happy was geworden van de rekening. Met een gezin van vier personen (waaronder twee kinderen) waren we dan toch om en nabij de € 95,- kwijt geweest.

Gezond versus ongezond; de keuze is aan jou

Bottom line blijft, je kunt wel écht steeds beter zelf kiezen of je gezond(er) of ongezond wilt eten bij de Efteling en daarvoor oprecht alleen maar hulde. Het is te gek om te zien dat het park zich blijft verbeteren. Ik kan dat alleen maar toejuichen.

Is er nog verdere verbetering mogelijk? Tuurlijk. Ik kan nog wel een paar dingen bedenken 😉 maar de Efteling loopt – voor zover mij bekend – wel echt voorop met haar aanpak en daarvoor mijn complimenten!

Efteling Droomvlucht

Smulpaapje & de Efteling

Voor het schrijven van dit artikel ben ik door de Efteling uitgenodigd om met mijn gezin twee dagen op bezoek te komen. De Efteling heeft daartoe hotelovernachting, entree en het eten bij Ravelijn en La Place gefaciliteerd. Voor het schrijven van dit artikel ben ik niet betaald, noch heeft de Efteling zich met de inhoud bemoeit.

Gepubliceerd op 28 november 2018


Reageren is niet mogelijk.

Dit vind je vast ook interessant
30 mei 2024
Spaanse tapas recept
 
Pan con tomate

Geroosterd knoflookbrood met sappige, rijpe tomaten. Het ideale Spaanse borrelhapje voor deze zomer. Dit is mijn ultieme recept voor pan con tomate.
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.