De beste Pecan pie ever



Dit is het beste Pecan pie recept, volgens Jonathan Zandbergen uit zijn boek 5 Seizoenen. En heel eerlijk… hij heeft wel gelijk!

Het is nogal een uitspraak, maar na deze pecan pie gemaakt te hebben moet ik toegeven. Dit is echt een verdomd lekkere taart. Mierzoet, dat wel. Maar méga lekker. Kleine stukjes van afsnijden en vooral lekker veel bezoek uitnodigen om mee te genieten.

Dit is overigens niet een taart die je ‘even’ in elkaar draait. Maar hij is alle tijd waard.

Pecan pie is een taart die heel veel in de Amerikaanse keuken wordt gemaakt. Vaak staat pecan pie met Thanksgiving op tafel, maar hij kan gewoon lekker het hele jaar gegeten worden.

Dit heb je nodig voor je pecan pie (ongeveer 10-12 stukjes)

voor het deeg

50g suiker
200g bloem (plus extra voor je aanrechtblad)
100g zachte roomboter (plus extra om je vorm in te vetten)
½ ei (losgeklopt)

springvorm (ingevet en bebloemd) van 20cm doorsnede
1 vel bakpapier
blind bakvulling (of een pak gedroogde bonen/macaroni)

voor de vulling

100ml maple syrup
½ vanillestokje, alleen het merg
150g bruine basterdsuiker
5g zout
35g gesmolten roomboter
3 eieren, losgeklopt
200g ongebrande pecannoten – rooster die voor je begint even kort in een droge koekenpan

Bereidingstijd: 2 uur + 45 minuten
Oventemperatuur 200C boven/onderwarmte

de lekkerste pecan pie

Recept voor de lekkerste pecan pie

Om de lekkerste pecan pie te maken begin je met het deeg. Dat maak je de bloem en suiker te mengen. Kneed daar de boter doorheen (ik deed dat in mijn keukenmachine) en vervolgens doe je het ei erdoor. Kneed dit 5 minuten. Vorm een bal van het deeg, druk die plat en verpak in plasticfolie. Laat 2 uur rusten in de koelkast.

Haal het deeg een kwartier voor je het wilt verwerken uit de koelkast. Als je het namelijk meteen uit de koelkast uitrolt breekt je deeg terwijl je het rolt. Haal het ook weer niet té lang ervoor uit de koelkast, dan is de boter in het deeg juist weer te zacht.

deeg voor pecan pie

Blind bakken van een taartbodem

Op een bebloemd aanrecht rol je het deeg uit tot ongeveer 3mm dikte. In je ingevette en bebloemde taartvorm gaat nu het deeg. Snijd overtollig deeg weg en leg een vel bakpapier op je deeg. Daarop gaat je blindbakvulling. Zo bak je het deeg alvast gaar, voordat de vulling er in gaat.

blindbak vulling

Bak op deze manier de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan de vulling en het bakpapier weg (let op; heet!) en bak nog 3 minuten. Haal dan uit de oven en laat de bodem afkoelen. Verlaag ondertussen de temperatuur naar 95C.

Pecan pie vulling

Voor de vulling van je pecan pie verwarm je de maple syrup met het vanillemerg in een pannetje en los daar de suiker en zout in op. Meng de gesmolten boter en de eieren erdoor. Haal daarvoor wel de pan van het vuur, de eieren moeten niet té veel warmte krijgen nog. Roer nu de geroosterde pecannoten erdoor en laat dit 5 minuten staan.

Giet de pecannoten in een zeef en vang de vloeistof op. Hierdoor kun je makkelijk de noten over de taartbodem verdelen en hoef je niet steeds met je vingers in de suikeroplossing. Verdeel daar 90% van het suikermengsel over (niet schudden met de bodem, dan gaan je pecannoten aan de haal!) en zet het voorzichtig in de oven.

pecan pie voor

Pecan pie volgens Jonathan Zandbergen

Bak de taart 45 minuten en laat dan afkoelen. De taart moet stevig aanvoelen, is dat niet het geval laat ‘dan nog 10 minuten langer bakken (wat ik ook deed). Het ei moet namelijk stollen in de vulling, een beetje zoals bij créme brulee. Laat de taart nadat je ‘uit de oven hebt gehaald helemaal afkoelen. Bestrijk voordat je de pecan pie serveert met wat van de achtergehouden suikersiroop (eventueel nog even verwarmen om die wat dunner te krijgen), dan krijgt ‘ie extra mooie glans.

de lekkerste pecan pie

Pecan pie als dessert

Pecan pie is ook zo’n taartje dat het perfect doet als dessert. Snijd een klein puntje af en serveer met een bolletje goede kwaliteit vanille ijs en wat grofgehakte pecannoten. Yum! Te gek ook om met de kerstdagen als dessert te serven.

Gepubliceerd op 30 september 2021


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
21 oktober 2021
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2021 – week 43

Of je nu zin hebt in een stukje vis, een lekkere pasta of een vegan bowl. Dit weekmenu heeft alleen maar lekkere en makkelijke recepten voor iedereen.
19 oktober 2021
vietnamees recept met mie
 
Eiermie met tomaat en bimi

Uit het heerlijke boek Vietnamees van Uyen Luu komt deze eiermie met tomaat en bimi. Een supersnelle Vietnamese vegetarische maaltijd met mie.
18 oktober 2021
taco's met bloemkool
 
Bloemkool taco’s met verse tomatensalsa

Een vegan taco. Of is het een bloemkool taco? Het is hoe dan ook een heerlijk recept voor taco’s en zo eet je ze weer eens op een andere manier.
18 oktober 2021
spruitjes recept
 
Winterse salade met spruitjes

Ja hoor, ook in de koudere tijden van het jaar is een salade een goed plan. En zo eet je weer eens een ander spruitjes recept dan je normaal zou maken.
17 oktober 2021
wafels
 
De 5 lekkerste wafels

Als je wafels wilt maken heb ik niet alleen lekkere wafel recepten voor je. Maar ook tips hoe je die lekkerste wafels de dag erna weer net zo lekker krijgt.
17 oktober 2021
wafels met chocola
 
Schwarzwalder wafels met warme kersen

Wil je je dag watertandend beginnen? Maak dan deze Scharzwalder wafels met warme kersen. Het ultieme verwenontbijt.