Trends in koffie & theeTijdens de Dag van de Koffie (ieder jaar op 1 oktober) kreeg ik een kijkje in de wereld van trends als het gaat om koffie en thee. En blijkt  bovendien ook dat ik al jaren mijn thee verkeerd zet…

De dag van de koffie is een jaarlijkse terugkerende dag waarop de wereld van koffie in het zonnetje wordt gezet. Dit jaar is dat misschien wel harder nodig dan anders. Want koffiezaakjes hebben het zwaar. Dat vertelt de man die in Nederland verantwoordelijk is voor het Amsterdam Coffee Festival.

Koffie & Covid-19

De grote merken uit de koffiewereld worden momenteel zwaar beïnvloed voor Covid-19. Dit zijn dan vooral ook de koffieschenkers die vaak in-house bij bedrijven zitten. Nu mensen vooral thuiswerken valt die markt weg. Net als de coffee to go, nu er niet meer naar het werk gereisd wordt.

barista

Daar staat tegenover dat de kleinere koffiezaakjes (vooral ook in wijken) het goed doen. Niet alleen omdat ze lokaal hun functie vervullen, maar ook omdat mensen bereid zijn hun locals te supporten.

Met alle thuiswerkers is het aantal bestellingen voor thuis daarnaast de afgelopen maanden verdubbeld  Er is niet alleen meer aandacht voor de kwaliteit van de koffie, maar ook voor de apparatuur. Dus gingen ook die verkopen omhoog.

Helaas zijn alle festivals over koffie tot nader orde opgeschort. Voor het Amsterdam Coffee Festival betekent dit dat pas volgend jaar maart een nieuwe editie staat gepland. En ook alleen dan als de veiligheid van iedereen gewaarborgd kan worden.

De prijs van mijn koffie

Op de dag dat Nederland in lockdown gaat verschijnt het boek De prijs van mijn koffie. Een boek over de wereld van koffie, de geschiedenis en handel ervan. Hard nodig, want als we koffie blijven drinken zoals nu – 5,5 miljoen (!) kopjes per dag – is er straks geen koffie meer. Dat heeft met meerdere factoren te maken; klimaat, de prijs van koffie, sociale problemen in koffielanden.

boek de prijs van mijn koffie

Door middel van interviews met mensen over de hele wereld wordt gekeken naar hoe dat kan worden opgelost. Een boek voor de koffieliefhebber én de consument, die wil snappen welke prijs je (realistisch gezien) voor je koffie betaalt. Te koop voor € 29,95 oa via Bol

About Coffee

Naast een eerlijke prijs kijkt About Coffee vooral naar het plezier dat koffie drinken (en cadeau geven) brengt. Want koffie is tegenwoordig meer dan alleen een drankje, het is een lifestyle geworden. About Coffee zag veel koffie te koop, maar geen mooie verpakkingen. Daar zorgen zij nu voor.

About coffee soorten

About Coffee komt in zakken, die in het oog springen door hun design. De zakken koffie zijn er in verschillende gewichten, altijd in bonen en kan dus thuis gemalen worden op de manier die jij het lekkerst vindt of past bij jouw manier van koffie zetten. Naast koffie zijn er ook verschillende soorten thee.
Online te koop via AboutCoffeeandTea of bij een aantal conceptstores in de Randstad. Prijzen voor koffie zijn vanaf € 8,45 per 250g en thee vanaf € 4,95 afhankelijk van de theesoort.

Alles over thee

Tot slot legt Kiona Malinka van Crusio ons alles uit over thee. Ik hou van haar manier van vertellen over haar grote liefde, thee. Want ook al ben ik niet een theedrinker pur sang, luisteren naar iemand die álles weet over thee is echt zo leuk.

Kiona laat onder meer het verschil zien tussen een kop thee gezet met gefilterd water en ongefilterd water. Wat een verschil. Niet alleen in geur en smaak, maar ook in kleur.

Kiona malinka

Gouden regels voor thee zetten

Kiona geeft aan dat er niet één gouden regel is voor het zetten van de perfecte thee. Je zet je perfecte kopje thee namelijk afhankelijk van theesoort en  persoonlijke voorkeur. Geen gouden regel dus bijvoorbeeld voor de temperatuur van je water. (iets wat ik altijd dacht) Wel zet je groene thee met een lagere temperatuur water dan zwarte thee, omdat je groene thee anders bitter wordt.

Al deze kennis wordt de komende jaren overgedragen door de nieuw opgerichte European Specialty Tea Association, waar Kiona ook lid van is. Om de standaard van thee zetten en de kennis van thee verder te verhogen en te professionaliseren. Dat is bij mij dus al gelukt, want ik zet nu keurig thee met gefilterd water (met behulp van een Brita filter, die nu standaard op het aanrecht staat) 😉

Gepubliceerd op 5 oktober 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 juni 2022
esma recept
 
De lekkerste espresso martini

De lekkerste espresso martini, ook wel esma genoemd, maak je met maar een paar ingrediënten. Mijn favoriete cocktail!
11 juni 2022
Susan Aretz
 
Flora Batava

Het prachtige hotel Flora Batava was waar ik mijn nieuwe boek mocht afschrijven. Maar je kunt er meer dan op je kamer zitten…
6 juni 2022
Baro Amsterdam
 
Baro Amsterdam

Baro is het nieuwste concept van Daalder Culinair, de restaurantgroep achter Daalder* en Daalder Atelier. Een openluchtrestaurant met stijl!
6 juni 2022
strand Ameland
 
Tips voor Ameland

Als je zin hebt om een paar dagen naar Ameland te gaan, dan heb ik tips voor je. Want Ameland is, om meerdere redenen, een heerlijk Waddeneiland.
27 mei 2022
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
26 mei 2022
Susan Callantsoog
 
Verrassend Callantsoog

Wat zijn we verrast door Callantsoog en zijn omgeving. Een perfecte uitvalsbasis in Noord Holland voor een week(endje) weg.