Trends in koffie & thee



Tijdens de Dag van de Koffie (ieder jaar op 1 oktober) kreeg ik een kijkje in de wereld van trends als het gaat om koffie en thee. En blijkt  bovendien ook dat ik al jaren mijn thee verkeerd zet…

De dag van de koffie is een jaarlijkse terugkerende dag waarop de wereld van koffie in het zonnetje wordt gezet. Dit jaar is dat misschien wel harder nodig dan anders. Want koffiezaakjes hebben het zwaar. Dat vertelt de man die in Nederland verantwoordelijk is voor het Amsterdam Coffee Festival.

Koffie & Covid-19

De grote merken uit de koffiewereld worden momenteel zwaar beïnvloed voor Covid-19. Dit zijn dan vooral ook de koffieschenkers die vaak in-house bij bedrijven zitten. Nu mensen vooral thuiswerken valt die markt weg. Net als de coffee to go, nu er niet meer naar het werk gereisd wordt.

barista

Daar staat tegenover dat de kleinere koffiezaakjes (vooral ook in wijken) het goed doen. Niet alleen omdat ze lokaal hun functie vervullen, maar ook omdat mensen bereid zijn hun locals te supporten.

Met alle thuiswerkers is het aantal bestellingen voor thuis daarnaast de afgelopen maanden verdubbeld  Er is niet alleen meer aandacht voor de kwaliteit van de koffie, maar ook voor de apparatuur. Dus gingen ook die verkopen omhoog.

Helaas zijn alle festivals over koffie tot nader orde opgeschort. Voor het Amsterdam Coffee Festival betekent dit dat pas volgend jaar maart een nieuwe editie staat gepland. En ook alleen dan als de veiligheid van iedereen gewaarborgd kan worden.

De prijs van mijn koffie

Op de dag dat Nederland in lockdown gaat verschijnt het boek De prijs van mijn koffie. Een boek over de wereld van koffie, de geschiedenis en handel ervan. Hard nodig, want als we koffie blijven drinken zoals nu – 5,5 miljoen (!) kopjes per dag – is er straks geen koffie meer. Dat heeft met meerdere factoren te maken; klimaat, de prijs van koffie, sociale problemen in koffielanden.

boek de prijs van mijn koffie

Door middel van interviews met mensen over de hele wereld wordt gekeken naar hoe dat kan worden opgelost. Een boek voor de koffieliefhebber én de consument, die wil snappen welke prijs je (realistisch gezien) voor je koffie betaalt. Te koop voor € 29,95 oa via Bol

About Coffee

Naast een eerlijke prijs kijkt About Coffee vooral naar het plezier dat koffie drinken (en cadeau geven) brengt. Want koffie is tegenwoordig meer dan alleen een drankje, het is een lifestyle geworden. About Coffee zag veel koffie te koop, maar geen mooie verpakkingen. Daar zorgen zij nu voor.

About coffee soorten

About Coffee komt in zakken, die in het oog springen door hun design. De zakken koffie zijn er in verschillende gewichten, altijd in bonen en kan dus thuis gemalen worden op de manier die jij het lekkerst vindt of past bij jouw manier van koffie zetten. Naast koffie zijn er ook verschillende soorten thee.
Online te koop via AboutCoffeeandTea of bij een aantal conceptstores in de Randstad. Prijzen voor koffie zijn vanaf € 8,45 per 250g en thee vanaf € 4,95 afhankelijk van de theesoort.

Alles over thee

Tot slot legt Kiona Malinka van Crusio ons alles uit over thee. Ik hou van haar manier van vertellen over haar grote liefde, thee. Want ook al ben ik niet een theedrinker pur sang, luisteren naar iemand die álles weet over thee is echt zo leuk.

Kiona laat onder meer het verschil zien tussen een kop thee gezet met gefilterd water en ongefilterd water. Wat een verschil. Niet alleen in geur en smaak, maar ook in kleur.

Kiona malinka

Gouden regels voor thee zetten

Kiona geeft aan dat er niet één gouden regel is voor het zetten van de perfecte thee. Je zet je perfecte kopje thee namelijk afhankelijk van theesoort en  persoonlijke voorkeur. Geen gouden regel dus bijvoorbeeld voor de temperatuur van je water. (iets wat ik altijd dacht) Wel zet je groene thee met een lagere temperatuur water dan zwarte thee, omdat je groene thee anders bitter wordt.

Al deze kennis wordt de komende jaren overgedragen door de nieuw opgerichte European Specialty Tea Association, waar Kiona ook lid van is. Om de standaard van thee zetten en de kennis van thee verder te verhogen en te professionaliseren. Dat is bij mij dus al gelukt, want ik zet nu keurig thee met gefilterd water (met behulp van een Brita filter, die nu standaard op het aanrecht staat) 😉

Gepubliceerd op 5 oktober 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
18 april 2024
MothrEarthProof- skincare
 
MOTHR EARTH PROOF® natuurlijke huidverzorging

Maak van je eigen badkamer een Spa met de producten van MOTHR EARTH PROOF®. Plantaardige huidverzorging waar je huid blij van wordt.
15 april 2024
 
Favoriete rosé wijnen

YES, het is weer voorjaar. Tijd voor rosé. Welke ik graag drink? Ik geef je een aantal van mijn favorieten rosé wijnen voor deze zomer!
26 maart 2024
 
Alles wat je wilt weten over zonnebrand

Er zijn veel, héél veel soorten zonnebrand te koop. Ik zet in dit artikel alles wat je wilt weten over zonnebrand op een rijtje.
10 februari 2024
toko favorieten
 
Favorieten uit de toko

De toko is al jaren een favoriete plek om boodschappen te doen. Hoog tijd dus om eens een lijstje te maken met favoriete producten uit de toko.
10 februari 2024
 
Restaurants en uit eten op Curaçao

Tips voor restaurants op Curaçao, daar waar ik heerlijk uit eten ben geweest. Dat je op Curaçao geweldig uit eten kunt zie je aan deze restaurant tips.
21 december 2023
Warre's port kaasplank
 
5 tips voor het lekkerste kaasplankje met port

Duik in de wereld van port en kaas met deze 5 tips voor het lekkerste kaasplankje. Zo wordt jouw kaasplankje de perfecte afsluiter van je diner.