Trends in koffie & theeTijdens de Dag van de Koffie (ieder jaar op 1 oktober) kreeg ik een kijkje in de wereld van trends als het gaat om koffie en thee. En blijkt  bovendien ook dat ik al jaren mijn thee verkeerd zet…

De dag van de koffie is een jaarlijkse terugkerende dag waarop de wereld van koffie in het zonnetje wordt gezet. Dit jaar is dat misschien wel harder nodig dan anders. Want koffiezaakjes hebben het zwaar. Dat vertelt de man die in Nederland verantwoordelijk is voor het Amsterdam Coffee Festival.

Koffie & Covid-19

De grote merken uit de koffiewereld worden momenteel zwaar beïnvloed voor Covid-19. Dit zijn dan vooral ook de koffieschenkers die vaak in-house bij bedrijven zitten. Nu mensen vooral thuiswerken valt die markt weg. Net als de coffee to go, nu er niet meer naar het werk gereisd wordt.

barista

Daar staat tegenover dat de kleinere koffiezaakjes (vooral ook in wijken) het goed doen. Niet alleen omdat ze lokaal hun functie vervullen, maar ook omdat mensen bereid zijn hun locals te supporten.

Met alle thuiswerkers is het aantal bestellingen voor thuis daarnaast de afgelopen maanden verdubbeld  Er is niet alleen meer aandacht voor de kwaliteit van de koffie, maar ook voor de apparatuur. Dus gingen ook die verkopen omhoog.

Helaas zijn alle festivals over koffie tot nader orde opgeschort. Voor het Amsterdam Coffee Festival betekent dit dat pas volgend jaar maart een nieuwe editie staat gepland. En ook alleen dan als de veiligheid van iedereen gewaarborgd kan worden.

De prijs van mijn koffie

Op de dag dat Nederland in lockdown gaat verschijnt het boek De prijs van mijn koffie. Een boek over de wereld van koffie, de geschiedenis en handel ervan. Hard nodig, want als we koffie blijven drinken zoals nu – 5,5 miljoen (!) kopjes per dag – is er straks geen koffie meer. Dat heeft met meerdere factoren te maken; klimaat, de prijs van koffie, sociale problemen in koffielanden.

boek de prijs van mijn koffie

Door middel van interviews met mensen over de hele wereld wordt gekeken naar hoe dat kan worden opgelost. Een boek voor de koffieliefhebber én de consument, die wil snappen welke prijs je (realistisch gezien) voor je koffie betaalt. Te koop voor € 29,95 oa via Bol

About Coffee

Naast een eerlijke prijs kijkt About Coffee vooral naar het plezier dat koffie drinken (en cadeau geven) brengt. Want koffie is tegenwoordig meer dan alleen een drankje, het is een lifestyle geworden. About Coffee zag veel koffie te koop, maar geen mooie verpakkingen. Daar zorgen zij nu voor.

About coffee soorten

About Coffee komt in zakken, die in het oog springen door hun design. De zakken koffie zijn er in verschillende gewichten, altijd in bonen en kan dus thuis gemalen worden op de manier die jij het lekkerst vindt of past bij jouw manier van koffie zetten. Naast koffie zijn er ook verschillende soorten thee.
Online te koop via AboutCoffeeandTea of bij een aantal conceptstores in de Randstad. Prijzen voor koffie zijn vanaf € 8,45 per 250g en thee vanaf € 4,95 afhankelijk van de theesoort.

Alles over thee

Tot slot legt Kiona Malinka van Crusio ons alles uit over thee. Ik hou van haar manier van vertellen over haar grote liefde, thee. Want ook al ben ik niet een theedrinker pur sang, luisteren naar iemand die álles weet over thee is echt zo leuk.

Kiona laat onder meer het verschil zien tussen een kop thee gezet met gefilterd water en ongefilterd water. Wat een verschil. Niet alleen in geur en smaak, maar ook in kleur.

Kiona malinka

Gouden regels voor thee zetten

Kiona geeft aan dat er niet één gouden regel is voor het zetten van de perfecte thee. Je zet je perfecte kopje thee namelijk afhankelijk van theesoort en  persoonlijke voorkeur. Geen gouden regel dus bijvoorbeeld voor de temperatuur van je water. (iets wat ik altijd dacht) Wel zet je groene thee met een lagere temperatuur water dan zwarte thee, omdat je groene thee anders bitter wordt.

Al deze kennis wordt de komende jaren overgedragen door de nieuw opgerichte European Specialty Tea Association, waar Kiona ook lid van is. Om de standaard van thee zetten en de kennis van thee verder te verhogen en te professionaliseren. Dat is bij mij dus al gelukt, want ik zet nu keurig thee met gefilterd water (met behulp van een Brita filter, die nu standaard op het aanrecht staat) 😉

Gepubliceerd op 5 oktober 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.