Cupcakes met lemoncurd en botercrème
Het allereerste cupcakerecept is meteen een topper. Maak van basis cupcakes deze super lekkere cupcakes met lemoncurd en botercrème.
En niet zomaar botercrème, maar met passievrucht erdoor heen. Het zoete van de cupcake, het frisse van de lemoncurd waarmee je ze vult en dan die romige botercrème met passievrucht erop. Yum!
Ik maakte ze voor onze Paastafel en versierde ze dus met Paaschocolaatjes. Maar dat hoeft natuurlijk niet persé. Daarom staan ze nu ook al op de site. Je wilt deze lemoncurd cupcakes eigenlijk gewoon meteen maken. Hier waren ze ongeveer in een uur nadat ze op de foto stonden op. Uitgedeeld, dat wel. Uit voorzorg. Want té lekker!
Wil je je lemoncurd zelf maken, doe dat vooral. Ik koos nu voor de makkelijke versie en kocht een goede kwaliteit lemoncurd. Hou je niet van lemoncurd, dan kun je ze ook vullen met bijvoorbeeld je lievelingsjam. Net wat je lekker vindt.
Voor 12 lemoncurd cupcakes
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram roomboter
- 150 gram fijne suiker
- ½ tl fijn zout
- 3 eieren
- rasp van 1 citroen (boen die eerst even schoon)
- 1 tl vanille extract
- 12 theelepels lemon curd
Voor de botercrème
- 150 gram poedersuiker
- 100 gram zachte boter
- 2 passievruchten, de pulp én zaadjes
Verder nodig: muffinblik – muffinvormpjes – oven voorverwarmen op 150 C (boven en onderwarmte) – spuitzak met mondje naar keuze
Basisrecept voor cupcakes
Ieder basisrecept voor cupcakes begint met zelfrijzend bakmeel, roomboter, suiker en eieren. Ik voeg aan die basis nog wat extra smaak toe door citroenrasp en vanille extract erbij te doen. Begin voor je cupcakes met het mixen van de zachte roomboter met de suiker. Doe dit een minuut of vijf, tot je een licht crèmig geheel hebt. Daar gaan één voor één de eieren bij. Schraap de zijkanten er steeds goed bij en voeg pas een ei weer toe als de vorige volledig is opgenomen.
Cupcakes met vanille en citroen
De basis cupcakes geven we nu extra smaak door de rasp van de citroen bij het bakmeel en zout te voegen. Dit gaat nu bij je boter/suiker/eiermengsel. Schep dit in twee keer erbij en blijf mixen. Tot slot nog de vanille erdoor en je cupcakes zijn klaar om gebakken te worden. Verdeel het cupcakebeslag over de vormpjes in je muffinblik. Ze raken niet helemaal vol, maar dat is wat je wil. Anders worden het muffins in plaats van cupcakes.
Lemon curd cupcakes
Bak je cupcakes 20 -25 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal ze eruit en laat op een rooster volledig afkoelen. Met het rondje van een spuitmondje haal je uit de bovenkant van iedere cupcake nu wat deeg, zodat een kleine holte ontstaat. Niet helemaal doordrukken, maar net diep genoeg om te vullen. Dit gaatje vul je namelijk met een theelepel lemoncurd. Strijk daarna goed glad.
Botercrème met passievrucht
Terwijl de cupcakes helemaal afkoelen maak je de botercrème met passievrucht. Zeef hiervoor de poedersuiker voorzichtig in een kom. Mix rustig de boter door de suiker. Alles opgenomen? Dan mix je nog 5 minuten door tot je botercrème mooi luchtig is. Tot slot voeg je de pulp van 2 passievruchten toe. Ik hou van de zaadjes erin, maar vind je dat niet lekker zeef die er dan uit. Mix goed door en doe alles dan in een spuitzak.
Paascupcakes met botercrème
Als je cupcakes helemaal afgekoeld zijn spuit je de botercrème erop. Kies het mondje dat jij mooi vind om mee te spuiten. Niet te klein, want dan blijven de zaadjes mogelijk in de opening steken. Omdat ik er paascupcakes van heb gemaakt versierde ik de cupcakes met wat paaschocola. Maar ook zonder zijn ze super lekker.
Gepubliceerd op 22 februari 2021