Culinair verrast bij restaurant Hemingway in Bergen op Zoomrestaurant Hemingway in Bergen op Zoom

Afgelopen jaren at ik er al een aantal keren, tijdens meer dan goed verzorgde perslunches. Ik leerde er Tomasu sojasaus kennen (mijn eerste flesje kreeg ik hier) en overnachtte in het naastgelegen hotel de Draak. Kortom, niets dan goede herinneringen aan restaurant Hemingway.

Toen de uitnodiging kwam om een keer met z’n drietjes te komen sloeg ik die dan ook niet af. Het duurde even, maar het eerste weekend van onze kerstvakantie was het zo ver. Ik ben iedere keer weer verrast hoe dichtbij Bergen op Zoom eigenlijk is. Vanaf Leiden een uurtje en je bent er!

We schuiven op tijd op tafel aan, want dochterlief is mee. Durf je dat? Naar zo’n mooi restaurant krijg ik vaak als vraag. Ja, absoluut. Als er inmiddels íemand is die kan vertellen of je ergens heen moet of niet is het ons 9-jarig mopje. Haar te zien genieten is vaak nog toffer dan mijn eigen ervaring. Maar dat terzijde

Team Hemingway

Er is in de keuken het nodige veranderd sinds ik er de laatste keer at. Een ultra jong team zwaait de scepter en stelt samen met Sander Doggen (voorheen chef bij Hemingway, nu F&B manager) de kaart samen. Chef Torben Bouterse (27) en sous-chef Christiaan Veldman (23) hebben samen een heel eigen kijk ontwikkeld op smaken en combinaties en zijn niet bang om dat te laten zien. Een van de menu’s die je kunt kiezen heet zelfs het Torben Bouterse menu. Ik bedoel maar… 
 

Lef hebben

Dat kan ook betekenen trouwens dat je plat op je snoet gaat. Lef, jong en fine dining gaan niet altijd samen. Gelukkig hoef je daar bij Hemingway geen enkele angst voor te hebben. Wat op tafel komt wordt al bijna 35 jaar begeleid door de wijnkeuze van register vinoloog Guus van Dijk. Niet alleen heeft meneer Guus, zoals ik ‘m liefst noem, oneindig veel kennis van wijn. Zijn aanwezigheid in het restaurant brengt ook een bepaalde rust en evenwicht met zich mee.

Dat doet gastheer Imad Khalfioui trouwens ook. Ook hij keerde terug op het Hemingway nest, na in de mooiste zaken gewenst te hebben. Het zegt veel over het team dat hier werkt, maar zeker ook over de mensen. Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn rol heeft en pakt.

Waarom wil je eten bij restaurant Hemingway

Maar goed, we kwamen dus om te eten. Met de 9jarige aan tafel wordt geweldig rekening gehouden. Iets minder gangen, een ander voorgerecht en begeleidende drankjes zonder alcohol. Ze voelt zich als een koningin. Na een drietal amuses waaronder een no waste bouillon en een waanzinnige combi van appel met Hollandse garnaal krijgen wij als eerste gerecht een oester in Nam Kee stijl. 

Dochterlief krijgt makreel met geitenyoghurt en zilte groente en stuitert zowat van haar stoel van blijdschap. Onze oester is heerlijk, de sake erbij te gek. Wat een mooi subtiel begin. We proeven beiden ook een hapje van haar voorgerecht en snappen waarom je daar zo van uit je plaat gaat. Heerlijk! Of zoals ze het zelf zegt “mijn smaakpapillen doen de samba samen” Wat een fijn begin.
 

Torben Bouterse menu

Dan volgt een combi van kingcrab met rund, oftwel surf en turf. De bavette van wagyu is botermals. De combi fantastisch. Ook hier is de keuze van wijn weer zo spot on. Een pinot noir, licht gekoeld. Subliem. We worden nóg enthousiaster van de kreeft met schar die volgt. De saus van kreeft erbij is adembenemend, hoewel de kreeft zelf íets minder had gegaard had mogen worden.

De opbouw van het menu is prachtig, want hierna gaat de intensiteit van de smaken verder omhoog. Kwartel met ganzenlever. Zo decadent. Maar zó fantastisch lekker. Ik zou liefst het bord schoonlikken. Erbij een marsala reserva, van 4 jaar oud. Smullen!
Het loopt richting half negen en dochterlief stort in. Dus voor haar komt versneld het dessert, waarbij ze helemaal blij wordt van het gemberijs (zo tof). Wij eten ondertussen ons hoofdgerecht. Wederom een stukje wagyu. Je zou je vlees nooit meer anders willen eten. Het is allemaal zó heerlijk.
 

Alles klopt

En dat is misschien wel de beste conclusie van de avond; het is allemaal zó heerlijk! Het menu bouwt prachtig op. De porties zijn royaal, maar boven al zo prachtig in balans. Klassiek met Oosterse invloeden. Decadent versus no waste. Wijnen die een dansje doen bij ieder gerecht. Personeel dat snapt hoe gastvrijheid werkt. Oh en brood (van Desemenzo!) dat je liefst de hele avond erbij zou willen eten. Alles klopt!

De zaak zit nagenoeg vol en ik snap dat. Ik snap ook dat mensen (ook vanuit België!) hier speciaal naar toe rijden. Hemingway is het waard. Wil je niet terug hoeven rijden, dan kun je blijven overnachten in het naastgelegen Hotel de Draak (het oudste hotel van Nederland). Dan geniet je in de ochtend van een prachtig verzorgd ontbijt (met wederom dat heerlijke brood) en kun je nagenieten van een heerlijke avond op en top verwend worden bij restaurant Hemingway. Want dat zijn we. En dat doen ze, tot in de puntjes.

Ambities restaurant Hemingway

De ambities van restaurant Hemingway zijn hoog. Ik heb daar bewondering voor en zie hoe kneiterhard ze daar al jaren voor gaan en stapje voor stapje hun ambities waarmaken. Dit jonge team heeft alle potentie om nog verder te komen. Met tijd, investeren in persoonlijke ontwikkeling en het nog nadrukkelijk zichzelf op de kaart zetten heb ik zo het vermoeden dat dat ook wel gaat lukken. Ik blijf dat met liefde op de voet volgen en kan je in de tussentijd alleen maar aanmoedigen om ook een keer naar Bergen op Zoom te gaan om dat zelf te ervaren. Het is de trip meer dan de moeite waard!
 

Gepubliceerd op 22 december 2019


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 mei 2024
Susan Aretz migraine
 
Leven met migraine

Hoe doe je dat, leven met migraine? Ik ontdek het sinds een jaar en dat is geen eenvoudige ontdekkingsreis. Maar dit is hoe ik met migraine leef.
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]