Cucina Povera van Roberta PagnierLekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.

En voor je nu denkt; ‘Huh? Wat is dat, cucina povera?’ Een klein lesje Italiaanse eetgeschiedenis. Cucina povera is een Italiaanse term die in het Nederlands “arme keuken” betekent. Het verwijst naar een traditionele en bescheiden stijl van Italiaans koken die ontstond in de zuidelijke regio’s van Italië, zoals Sicilië, Calabrië en Apulië.

Deze culinaire traditie ontwikkelde zich als gevolg van economische tegenspoed en beperkte toegang tot dure ingrediënten. Cucina povera kenmerkt zich door het gebruik van eenvoudige, goedkope en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten om heerlijke en bevredigende gerechten te bereiden.

Als je dat naar nu vertaalt betekent het dat je met simpele ingrediënten een betaalbare en verse maaltijd op tafel zet. En wie wil dat nou niet?!

Cucina Povera van Roberta Pagnier

Roberta neemt je in haar boek Cucina Povera mee langs 100 van die recepten. Met geweldige, bijna vintage fotografie, geeft het boek je echt volop inspiratie om lekker maar betaalbaar te koken. In het boek vind je basisrecepten, maar ook recepten voor pasta (uiteraard!), brood, peulvruchten, granen, ei & kaas, groente, vis, vlees en zoet.

Daarnaast krijg je volop suggesties voor het (her)gebruik van ingrediënten, no waste dus. Dat is niet alleen slim, maar ook duurzaam en wederom goed voor je portemonnee! De recepten zijn toegankelijk, maakbaar en naast klassiekers ook verrassend.

Ik ging aan de slag met het recept voor Costolette alle Milanese, oftewel Milanese kalfskoteletten. Een van oorsprong kalfsgerecht maar voor dit boek omgetoverd naar een recept met varkensvlees. Je zou het kunnen vergelijken met een schnitzel, maar dan op z’n Italiaans. Heerlijk was ‘ie, zeker samen met de gebakken gnocchi die ik maaakte voor erbij. Het recept ervan vind je al op de site.

Cucina Povera van Roberta Pagnier

Van Roberta’s boek word je blij en raak je hoe dan ook geïnspireerd om weer eens Italiaans te koken, zonder dat het je de kop kost. Geniet van de recepten en de bijbehorende verhalen (ik hou daarvan!). Van de fotografie had ik zelfs wel meer in het boek willen zien, die is te gek.

Cucina Povera van Roberta Pagnier wordt uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 24,99 en is in de boekhandel te koop en online te bestellen

Gepubliceerd op 29 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 april 2024
Susan Aretz kookboeken
 
Boekentips – maart

Ook deze maand deel ik hier mijn boekentips. Twee leesboeken en één geweldig kookboek. Dit zijn mijn tips voor deze heerlijke boeken.
5 maart 2024
boekrecensies
 
Boekentips – februari

Met nog steeds volop tijd om te lezen hou ik ook deze maand bij welke boeken dat zijn. En ook deze maand deel ik hier deze boekentips.
18 februari 2024
Pride, tieners en Kidsweek
 
Officiële naamswijziging

Wat als je je als non binair identificeert maar nog een naam hebt die daar geen recht aan doet? Dan kun je je naam officieel laten […]
8 februari 2024
boekentips Susan Aretz
 
Boekentips – januari

Nu ik de tijd heb om te lezen, hou ik per maand op mijn Instagram bij welke boeken dat zijn. Iedere maand deel ik achteraf ook […]
30 januari 2024
Susan Aretz
 
Ervaringen schouderoperatie

Dit zijn mijn ervaringen met een schouderoperatie. Tips om je voor te bereiden. Maar ook, de impact die een schouderoperatie mentaal heeft. Belangrijk daarbij is wel, […]
23 december 2023
 
Terugblik 2023

Al een aantal jaren traditie op de site, een terugblik op het jaar. En wat een jaar was het zeg… Poeh! Ben je er klaar voor? Dan gaan we terug in de tijd!