Cucina Povera van Roberta PagnierLekker Italiaans koken hoeft niet duur te zijn: Roberta geeft een duurzame en eigen draai aan 100 klassieke en eigen cucina povera-gerechten.

En voor je nu denkt; ‘Huh? Wat is dat, cucina povera?’ Een klein lesje Italiaanse eetgeschiedenis. Cucina povera is een Italiaanse term die in het Nederlands “arme keuken” betekent. Het verwijst naar een traditionele en bescheiden stijl van Italiaans koken die ontstond in de zuidelijke regio’s van Italië, zoals Sicilië, Calabrië en Apulië.

Deze culinaire traditie ontwikkelde zich als gevolg van economische tegenspoed en beperkte toegang tot dure ingrediënten. Cucina povera kenmerkt zich door het gebruik van eenvoudige, goedkope en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten om heerlijke en bevredigende gerechten te bereiden.

Als je dat naar nu vertaalt betekent het dat je met simpele ingrediënten een betaalbare en verse maaltijd op tafel zet. En wie wil dat nou niet?!

Cucina Povera van Roberta Pagnier

Roberta neemt je in haar boek Cucina Povera mee langs 100 van die recepten. Met geweldige, bijna vintage fotografie, geeft het boek je echt volop inspiratie om lekker maar betaalbaar te koken. In het boek vind je basisrecepten, maar ook recepten voor pasta (uiteraard!), brood, peulvruchten, granen, ei & kaas, groente, vis, vlees en zoet.

Daarnaast krijg je volop suggesties voor het (her)gebruik van ingrediënten, no waste dus. Dat is niet alleen slim, maar ook duurzaam en wederom goed voor je portemonnee! De recepten zijn toegankelijk, maakbaar en naast klassiekers ook verrassend.

Ik ging aan de slag met het recept voor Costolette alle Milanese, oftewel Milanese kalfskoteletten. Een van oorsprong kalfsgerecht maar voor dit boek omgetoverd naar een recept met varkensvlees. Je zou het kunnen vergelijken met een schnitzel, maar dan op z’n Italiaans. Heerlijk was ‘ie, zeker samen met de gebakken gnocchi die ik maaakte voor erbij. Het recept ervan vind je al op de site.

Cucina Povera van Roberta Pagnier

Van Roberta’s boek word je blij en raak je hoe dan ook geïnspireerd om weer eens Italiaans te koken, zonder dat het je de kop kost. Geniet van de recepten en de bijbehorende verhalen (ik hou daarvan!). Van de fotografie had ik zelfs wel meer in het boek willen zien, die is te gek.

Cucina Povera van Roberta Pagnier wordt uitgegeven door Fontaine Uitgevers, kost € 24,99 en is in de boekhandel te koop en online te bestellen

Gepubliceerd op 29 oktober 2023


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
3 november 2023
The Farm Table
 
The Farm Table van Julius Roberts

Maak kennis met Julius Roberts. Chef, boer én auteur van het prachtige boek The Farm Table. Een aanwinst voor je kookboekenkast!
9 oktober 2023
Wereldgerechten Karin Luiten
 
Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes – Review

Als je Karin Luiten íets kunt toevertrouwen is het wel 100% foolproof recepten bedenken voor iedereen die zonder pakjes en zakjes wil koken.
13 september 2023
Smaakmakers
 
Susan Aretz vaste co-host foodpodcast Smaakmakers

Susan Aretz is de vaste co-host van Smaakmakers. Samen met Zegert van der Linde hebben zij het over alles wat het leven lekker maakt.
9 september 2023
Susan pakt uit
 
Susan pakt uit in september

Er waren volop nieuwe food innovaties. Van chocola tot alcoholvrije drankjes en van make-up tot verpakt brood. Ik zet ze op een rijtje voor je.
22 augustus 2023
Brass Boer Curaçao team
 
Jonnie & Thérèse Boer over Brass Boer Curaçao

Begin dit jaar mocht ik in gesprek met Jonnie en Thèrése Boer, over Brass Boer Curaçao. Een heerlijk gesprek over lokale ingrediënten en Bourgognes.
26 juli 2023
Pride, tieners en Kidsweek
 
Pride, tieners en Kidsweek

Vorig jaar schreef ik voor al over wat Pride voor ons gezin betekent. Dit jaar een update. Want Pride is nog steeds belangrijk. Misschien wel meer dan ooit.