Crostata met bramenjam



Onlangs was ik te gast bij Italiaanse delicatessenzaak Al Ninèn, in de Jordaan in Amsterdam. Een winkel vól met heerlijke Italiaanse lekkernijen. Deels geïmporteerd uit Italië, deels ter plekke zelf gemaakt.

Waaronder een góddelijke crostata, een taart van bros deeg met, over het algemeen, een jam- of fruitvulling. Dágen heb ik over die taart gedroomd. En aangezien ik niet in Amsterdam woon en ‘bij Al Ninèn kan halen besloot ik ‘zelf te maken!

Voor één taart, ongeveer 10 punten *)

350g bloem
175g koude boter, in blokjes
100g suiker
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
2 eidooiers
350g zelfgemaakte jam (ik gebruikte bramenjam), losgeroerd

Verder nodig: taartvorm met losse bodem (ingevet) doorsnede 24cm (of gebruik een springvorm) – oven voorverwarmen op 180C
*) de inspiratie voor het deeg haalde ik uit het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, waar ik het recept ietsiepietsie van aanpaste

Korstdeeg maken

In een kom gaat de bloem, suiker en merg uit het vanillestokje en met twee messen snijd je de boter door de bloem. Daarna verder met je vingers verkruimelen, maar zorg ervoor dat de boter niet te warm wordt. Je wilt een zanderig, korrelig deeg. Tot slot de eidooiers erdoor kneden, tot je een samenhangend deeg hebt. Maak er een bal van, druk die plat en verpak in huishoudfolie. Laat minstens een half uur in de koelkast rusten.

Taart met jamvulling

Wij hadden nog zelfgemaakte bramenjam staan, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan aardbeienjam of een pot jam die je nog hebt staan. Alles kan!

Crostata met jamvulling

Rol het geruste deeg nu uit ruim ter grootte van je bakblik, ongeveer een halve centimeter dik. Beleg de vorm en snijd het overtollig deeg weg. De bodem bedek je met de losgeroerde jam. Van het overgebleven deeg snijd je lange stroken, waarmee je de bovenkant bedekt.

Italiaanse crostata

Bak de taart in de voorverwarmde oven, ongeveer 40 minuten en laat daarna helemaal in het blik afkoelen, voor je ‘eruit duwt en op een rooster verder laat afkoelen. Het deeg zal, als het helemaal is afgekoeld, lekker bros zijn. Serveer zo vers mogelijk!

Gepubliceerd op 16 april 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.