Crostata met bramenjam



Onlangs was ik te gast bij Italiaanse delicatessenzaak Al Ninèn, in de Jordaan in Amsterdam. Een winkel vól met heerlijke Italiaanse lekkernijen. Deels geïmporteerd uit Italië, deels ter plekke zelf gemaakt.

Waaronder een góddelijke crostata, een taart van bros deeg met, over het algemeen, een jam- of fruitvulling. Dágen heb ik over die taart gedroomd. En aangezien ik niet in Amsterdam woon en ‘bij Al Ninèn kan halen besloot ik ‘zelf te maken!

Voor één taart, ongeveer 10 punten *)

350g bloem
175g koude boter, in blokjes
100g suiker
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
2 eidooiers
350g zelfgemaakte jam (ik gebruikte bramenjam), losgeroerd

Verder nodig: taartvorm met losse bodem (ingevet) doorsnede 24cm (of gebruik een springvorm) – oven voorverwarmen op 180C
*) de inspiratie voor het deeg haalde ik uit het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, waar ik het recept ietsiepietsie van aanpaste

Korstdeeg maken

In een kom gaat de bloem, suiker en merg uit het vanillestokje en met twee messen snijd je de boter door de bloem. Daarna verder met je vingers verkruimelen, maar zorg ervoor dat de boter niet te warm wordt. Je wilt een zanderig, korrelig deeg. Tot slot de eidooiers erdoor kneden, tot je een samenhangend deeg hebt. Maak er een bal van, druk die plat en verpak in huishoudfolie. Laat minstens een half uur in de koelkast rusten.

Taart met jamvulling

Wij hadden nog zelfgemaakte bramenjam staan, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan aardbeienjam of een pot jam die je nog hebt staan. Alles kan!

Crostata met jamvulling

Rol het geruste deeg nu uit ruim ter grootte van je bakblik, ongeveer een halve centimeter dik. Beleg de vorm en snijd het overtollig deeg weg. De bodem bedek je met de losgeroerde jam. Van het overgebleven deeg snijd je lange stroken, waarmee je de bovenkant bedekt.

Italiaanse crostata

Bak de taart in de voorverwarmde oven, ongeveer 40 minuten en laat daarna helemaal in het blik afkoelen, voor je ‘eruit duwt en op een rooster verder laat afkoelen. Het deeg zal, als het helemaal is afgekoeld, lekker bros zijn. Serveer zo vers mogelijk!

Gepubliceerd op 16 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 februari 2024
visrecept met zwaardvis
 
Zwaardvis met couscous

Dit visrecept met zwaardvis wil je maken! Serveer de zwaardvis met couscous voor een Mediterrane maaltijd. Gezond én lekker!
11 februari 2024
Pekingeend van de bbq
 
Pekingeend met pannenkoekjes

Uit BBQ tijd komt mijn recept voor Pekingeend van de barbecue, traditioneel eet je die met pannenkoekjes. Zó lekker!
7 februari 2024
Zwolsche stoof_Euroma
 
Zwolsche stoofvlees met spruiten

Van Euroma kreeg ik de Zwolsche stoofkruiden, die i.s.m. Jonnie Boer zijn ontwikkeld. Daar maak je dit lekkere Zwolsche stoofvlees recept mee.
4 november 2023
hartige kerstkrans
 
Hartige kerstkrans met pompoen & pecannoten

Deze kerst een groentegerecht als ster van je Kerstmenu? Zeker wel! Wat dacht je van deze hartige kerstkrans met pompoen!
3 november 2023
cookies Julius Roberts
 
Hazelnoot chocolate chips cookies

Uit The Farm Table van Julius Roberts komen deze waanzinnig lekkere hazelnoot chocolate chip cookies. Die wil je proeven!
2 november 2023
borrelkaas Beemster
 
Borrelen met Beemster kaas

Kaas is leven. Makkelijker dan dat kan ik het niet maken. Lekkerder wel. Want met de nieuwe Beemster Signature kazen is je borrelplank zó gevuld.