Crostata met bramenjam



Onlangs was ik te gast bij Italiaanse delicatessenzaak Al Ninèn, in de Jordaan in Amsterdam. Een winkel vól met heerlijke Italiaanse lekkernijen. Deels geïmporteerd uit Italië, deels ter plekke zelf gemaakt.

Waaronder een góddelijke crostata, een taart van bros deeg met, over het algemeen, een jam- of fruitvulling. Dágen heb ik over die taart gedroomd. En aangezien ik niet in Amsterdam woon en ‘bij Al Ninèn kan halen besloot ik ‘zelf te maken!

Voor één taart, ongeveer 10 punten *)

350g bloem
175g koude boter, in blokjes
100g suiker
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
2 eidooiers
350g zelfgemaakte jam (ik gebruikte bramenjam), losgeroerd

Verder nodig: taartvorm met losse bodem (ingevet) doorsnede 24cm (of gebruik een springvorm) – oven voorverwarmen op 180C
*) de inspiratie voor het deeg haalde ik uit het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, waar ik het recept ietsiepietsie van aanpaste

Korstdeeg maken

In een kom gaat de bloem, suiker en merg uit het vanillestokje en met twee messen snijd je de boter door de bloem. Daarna verder met je vingers verkruimelen, maar zorg ervoor dat de boter niet te warm wordt. Je wilt een zanderig, korrelig deeg. Tot slot de eidooiers erdoor kneden, tot je een samenhangend deeg hebt. Maak er een bal van, druk die plat en verpak in huishoudfolie. Laat minstens een half uur in de koelkast rusten.

Taart met jamvulling

Wij hadden nog zelfgemaakte bramenjam staan, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan aardbeienjam of een pot jam die je nog hebt staan. Alles kan!

Crostata met jamvulling

Rol het geruste deeg nu uit ruim ter grootte van je bakblik, ongeveer een halve centimeter dik. Beleg de vorm en snijd het overtollig deeg weg. De bodem bedek je met de losgeroerde jam. Van het overgebleven deeg snijd je lange stroken, waarmee je de bovenkant bedekt.

Italiaanse crostata

Bak de taart in de voorverwarmde oven, ongeveer 40 minuten en laat daarna helemaal in het blik afkoelen, voor je ‘eruit duwt en op een rooster verder laat afkoelen. Het deeg zal, als het helemaal is afgekoeld, lekker bros zijn. Serveer zo vers mogelijk!

Gepubliceerd op 16 april 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.