Crostata met bramenjam



Onlangs was ik te gast bij Italiaanse delicatessenzaak Al Ninèn, in de Jordaan in Amsterdam. Een winkel vól met heerlijke Italiaanse lekkernijen. Deels geïmporteerd uit Italië, deels ter plekke zelf gemaakt.

Waaronder een góddelijke crostata, een taart van bros deeg met, over het algemeen, een jam- of fruitvulling. Dágen heb ik over die taart gedroomd. En aangezien ik niet in Amsterdam woon en ‘bij Al Ninèn kan halen besloot ik ‘zelf te maken!

Voor één taart, ongeveer 10 punten *)

350g bloem
175g koude boter, in blokjes
100g suiker
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
2 eidooiers
350g zelfgemaakte jam (ik gebruikte bramenjam), losgeroerd

Verder nodig: taartvorm met losse bodem (ingevet) doorsnede 24cm (of gebruik een springvorm) – oven voorverwarmen op 180C
*) de inspiratie voor het deeg haalde ik uit het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, waar ik het recept ietsiepietsie van aanpaste

Korstdeeg maken

In een kom gaat de bloem, suiker en merg uit het vanillestokje en met twee messen snijd je de boter door de bloem. Daarna verder met je vingers verkruimelen, maar zorg ervoor dat de boter niet te warm wordt. Je wilt een zanderig, korrelig deeg. Tot slot de eidooiers erdoor kneden, tot je een samenhangend deeg hebt. Maak er een bal van, druk die plat en verpak in huishoudfolie. Laat minstens een half uur in de koelkast rusten.

Taart met jamvulling

Wij hadden nog zelfgemaakte bramenjam staan, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan aardbeienjam of een pot jam die je nog hebt staan. Alles kan!

Crostata met jamvulling

Rol het geruste deeg nu uit ruim ter grootte van je bakblik, ongeveer een halve centimeter dik. Beleg de vorm en snijd het overtollig deeg weg. De bodem bedek je met de losgeroerde jam. Van het overgebleven deeg snijd je lange stroken, waarmee je de bovenkant bedekt.

Italiaanse crostata

Bak de taart in de voorverwarmde oven, ongeveer 40 minuten en laat daarna helemaal in het blik afkoelen, voor je ‘eruit duwt en op een rooster verder laat afkoelen. Het deeg zal, als het helemaal is afgekoeld, lekker bros zijn. Serveer zo vers mogelijk!

Gepubliceerd op 16 april 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 november 2022
vanille pannacotta web2.jpg
 
Vanille pannacotta met stoofpeertjes

Vanille pannacotta met stoofpeertjes, een dessert dat super feestelijk is en in zijn geheel is voor te bereiden. Een ideaal kerstdessert dus!
29 november 2022
 
Zelfgemaakte Pommes Duchesse

Goudbruine, knapperig van buiten en zacht van binnen, Pommes Duchesse. Je maakt ze heel eenvoudig zelf.
29 november 2022
frans stoofvlees boeuf bourguignon
 
Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees

Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.
29 november 2022
 
Rode uiensoep met kaascroutons

Een klassieke uiensoep, maar dan met een twist. Maak deze rode uiensoep als voorgerecht voor een feestelijk menu.
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!