Crostata met bramenjam



Onlangs was ik te gast bij Italiaanse delicatessenzaak Al Ninèn, in de Jordaan in Amsterdam. Een winkel vól met heerlijke Italiaanse lekkernijen. Deels geïmporteerd uit Italië, deels ter plekke zelf gemaakt.

Waaronder een góddelijke crostata, een taart van bros deeg met, over het algemeen, een jam- of fruitvulling. Dágen heb ik over die taart gedroomd. En aangezien ik niet in Amsterdam woon en ‘bij Al Ninèn kan halen besloot ik ‘zelf te maken!

Voor één taart, ongeveer 10 punten *)

350g bloem
175g koude boter, in blokjes
100g suiker
1 vanillestokje, merg eruit geschraapt
2 eidooiers
350g zelfgemaakte jam (ik gebruikte bramenjam), losgeroerd

Verder nodig: taartvorm met losse bodem (ingevet) doorsnede 24cm (of gebruik een springvorm) – oven voorverwarmen op 180C
*) de inspiratie voor het deeg haalde ik uit het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, waar ik het recept ietsiepietsie van aanpaste

Korstdeeg maken

In een kom gaat de bloem, suiker en merg uit het vanillestokje en met twee messen snijd je de boter door de bloem. Daarna verder met je vingers verkruimelen, maar zorg ervoor dat de boter niet te warm wordt. Je wilt een zanderig, korrelig deeg. Tot slot de eidooiers erdoor kneden, tot je een samenhangend deeg hebt. Maak er een bal van, druk die plat en verpak in huishoudfolie. Laat minstens een half uur in de koelkast rusten.

Taart met jamvulling

Wij hadden nog zelfgemaakte bramenjam staan, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan aardbeienjam of een pot jam die je nog hebt staan. Alles kan!

Crostata met jamvulling

Rol het geruste deeg nu uit ruim ter grootte van je bakblik, ongeveer een halve centimeter dik. Beleg de vorm en snijd het overtollig deeg weg. De bodem bedek je met de losgeroerde jam. Van het overgebleven deeg snijd je lange stroken, waarmee je de bovenkant bedekt.

Italiaanse crostata

Bak de taart in de voorverwarmde oven, ongeveer 40 minuten en laat daarna helemaal in het blik afkoelen, voor je ‘eruit duwt en op een rooster verder laat afkoelen. Het deeg zal, als het helemaal is afgekoeld, lekker bros zijn. Serveer zo vers mogelijk!

Gepubliceerd op 16 april 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!