Beemster Croque Maman
We toveren voor Moederdag de Croque Madame om tot een Beemster Croque Maman. Een chique tosti, maar dan op een bagel en met héél veel Beemster kaassaus!
Dat je met Beemster kaas perfecte tosti’s kunt maken is geen geheim. Maar wist je dat je er ook een chique tosti van kunt maken? Maak bijvoorbeeld voor Moederdag een éxtra fancy ontbijtje; de Croque Maman. Onze eigen versie van de bekende Franse klassieker, Croque Madame.
Wat is een Croque Madame
De Croque Madame is een Franse broodsnack die populair is geworden in Franse cafés en bistro’s. Het is een variatie op de Croque Monsieur, de Franse versie van de bekende tosti. De Croque Monsieur ontstond begin van de 20e eeuw en is gemaakt van gegratineerd brood met ham en kaas, meestal voorzien van bechamelsaus.
De Croque Madame is een variatie op de Croque Monsieur, maar in dit geval wordt een spiegelei bovenop de tosti gelegd, wat het de naam “Madame” geeft, vermoedelijk vanwege de gelijkenis met een dameshoed.
Waar de oorsprong ook vandaan komt, vandaag toveren we het gerecht om tot het lekkerste Moederdagontbijtje. Kom, we gaan de keuken in!
Recept voor 4 Beemster Croque Maman’s
Ingrediënten
4 verse bagels
4 plakken ham
4 plakken Beemster Belegen
4 eieren
Voor de Beemster kaassaus
15g boter
15g bloem
halfvolle melk
zout & peper
1 el Dijon mosterd
150 gram geraspte Beemster Belegen
Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht).
Beemster kaassaus
Smelt voor de Beemster kaassaus de boter, zonder te laten kleuren, in een pannetje. Daar mix je met een garde de bloem door. Laat dat een minuutje bakken, hierdoor gaat de bloemsmaak uit de saus. Dan gaat er, scheut voor scheut, melk bij terwijl je met de garde blijft roeren. Door de warmte dikt de saus in. Dat is precies wat je wilt.
Hoeveel melk je voor je kaassaus nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik je je saus lekker vindt. Dit is een richtlijn: als je de achterkant van een lepel bedekt en je trekt er een streep in die zichtbaar blijft, is je basissaus dik genoeg. Dan roer je er lekker de geraspte Beemster kaas doorheen en laat de kaas smelten. Proef je Beemster kaassaus om te weten of je ‘m kazig genoeg vindt. Breng tot slot op smaak met mosterd, zout en peper.
Beemster Croque Maman
Tijd om de Beemster Croque Maman verder klaar te maken. Op de ene helft van je bagel gaat de ham en daarop leg je nog een plakje gesneden Belegen Beemster. Schep daar een goede lepel van de kaassaus op. Vervolgens leg je de bovenkant van de bagel erop. Daar bovenop gaat nóg een goede schep van de Beemster kaassaus én nog wat extra geraspte Beemster kaas.
Leg de bagels in een ovenschaal (bedekt met bakpapier), zet in de voorverwarmde oven en laat 13-15 minuten staan. De bovenkant van de bagel met kaas moet mooi goudbruin zijn en de kaas is dan perfect gesmolten.
Croque Madame wordt Croque Maman
Tot slot bak je een eitje om er een echte Croque Madame, ehrm Croque Maman van te maken. Ik koos voor kwarteileitjes, maar dat kan natuurlijk met ieder soort ei. Leg je gebakken ei op de bovenkant en serveer meteen. Eet smakelijk & fijne Moederdag!
Dit recept is gemaakt i.s.m. Beemster kaas.
Gepubliceerd op 8 mei 2024