Couscous met kip & granaatappel



Soms heeft een gerecht maar een paar ingrediënten nodig. Zeker als het couscous is die net iets grover en veel smaakvoller is dan de meeste (fabrieks)couscous die wij kennen. Dat is dan ook couscous die je stoomt, en niet welt zoals wij over het algemeen gewend zijn te doen.

“Meer, ik wil graag nóg meer!” riep onze kleuter na haar eerste bordje. De term ‘eten als een bouwvakker’ is meerdere keren gevallen die avond…

Voor 4-6 personen

1 pot Berkouks couscous á 475g (ik gebruikte die van Nadia & Merijn Souq)
400g scharrelkippendijen, in reepjes
1tl Ras el Hanout (ik gebruikte die van Nadia & Merijn)
1el olijfolie
2-3el Argan olie (ik gebruikte die van Nadia & Merijn)
1 granaatappel (pitjes)
100g feta
2-3 el fijngehakte platte peterselie
zout & peper
250ml kippenbouillon
verder nodig: stoompan

Kip marineren

Meng de kipreepjes met de kruiden en een eetlepel gewone olijfolie en laat dit marineren. Dit kan zo lang en kort als je wilt. Ik heb het een half uurtje, afgedekt, laten staan terwijl ik de couscous stoomde.

Couscous stomen in plaats van wellen.

Zet een stoompan op het vuur, doe de kippenbouillon erin en breng tegen de kook. Stoommandje erin zetten met op de bodem de couscous. Wel die volgens de gebruiksaanwijzing 3x 10 minuten. Mijn couscous was toen nog niet helemaal gaar, dus heb ik het daarna nog 5 minuten laten wellen. Doe de gewelde couscous in een kom. Ik heb het restje van de bouillon er toen bij gegoten en met een bord op de schaal nog even laten staan, tot alle bouillon was opgenomen.

Kip met Ras el Hanout

Verhit in de tussentijd een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de gemarineerde kipreepjes in 5 minuten goudbruin en gaar aan. Doe de kip, met alle overgebleven olie uit de pan bij de gestoomde couscous en meng even goed door.

Couscous met kip & granaatappel

Breng de couscous op smaak met de arganolie. Begin met 2eetlepels en proef dan. Meer kan altijd nog! Geen arganolie in huis? Gebruik dan een andere notige olie, of reguliere olijfolie maar dan echt de lekkerste die je hebt!

Verkruimel tot slot de feta erdoor, meng de peterselie door de couscous en bestrooi met de granaatappelpitjes. Lauwwarm is de couscous wat mij betreft het lekkerst, maar zelfs op kamertemperatuur is ‘ie heerlijk! Wij aten sperziebonen bij de couscous, maar kies de groente die jullie lekker vinden!

Restjes?

Wij hebben twee dagen van de couscous gegeten. De dag erna heb ik de overgebleven couscous aangevuld met wat gebakken witlof. Heerlijk!

Gepubliceerd op 4 mei 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.