Couscous met kip & granaatappel



Soms heeft een gerecht maar een paar ingrediënten nodig. Zeker als het couscous is die net iets grover en veel smaakvoller is dan de meeste (fabrieks)couscous die wij kennen. Dat is dan ook couscous die je stoomt, en niet welt zoals wij over het algemeen gewend zijn te doen.

“Meer, ik wil graag nóg meer!” riep onze kleuter na haar eerste bordje. De term ‘eten als een bouwvakker’ is meerdere keren gevallen die avond…

Voor 4-6 personen

1 pot Berkouks couscous á 475g (ik gebruikte die van Nadia & Merijn Souq)
400g scharrelkippendijen, in reepjes
1tl Ras el Hanout (ik gebruikte die van Nadia & Merijn)
1el olijfolie
2-3el Argan olie (ik gebruikte die van Nadia & Merijn)
1 granaatappel (pitjes)
100g feta
2-3 el fijngehakte platte peterselie
zout & peper
250ml kippenbouillon
verder nodig: stoompan

Kip marineren

Meng de kipreepjes met de kruiden en een eetlepel gewone olijfolie en laat dit marineren. Dit kan zo lang en kort als je wilt. Ik heb het een half uurtje, afgedekt, laten staan terwijl ik de couscous stoomde.

Couscous stomen in plaats van wellen.

Zet een stoompan op het vuur, doe de kippenbouillon erin en breng tegen de kook. Stoommandje erin zetten met op de bodem de couscous. Wel die volgens de gebruiksaanwijzing 3x 10 minuten. Mijn couscous was toen nog niet helemaal gaar, dus heb ik het daarna nog 5 minuten laten wellen. Doe de gewelde couscous in een kom. Ik heb het restje van de bouillon er toen bij gegoten en met een bord op de schaal nog even laten staan, tot alle bouillon was opgenomen.

Kip met Ras el Hanout

Verhit in de tussentijd een koekenpan op hoog vuur en bak hierin de gemarineerde kipreepjes in 5 minuten goudbruin en gaar aan. Doe de kip, met alle overgebleven olie uit de pan bij de gestoomde couscous en meng even goed door.

Couscous met kip & granaatappel

Breng de couscous op smaak met de arganolie. Begin met 2eetlepels en proef dan. Meer kan altijd nog! Geen arganolie in huis? Gebruik dan een andere notige olie, of reguliere olijfolie maar dan echt de lekkerste die je hebt!

Verkruimel tot slot de feta erdoor, meng de peterselie door de couscous en bestrooi met de granaatappelpitjes. Lauwwarm is de couscous wat mij betreft het lekkerst, maar zelfs op kamertemperatuur is ‘ie heerlijk! Wij aten sperziebonen bij de couscous, maar kies de groente die jullie lekker vinden!

Restjes?

Wij hebben twee dagen van de couscous gegeten. De dag erna heb ik de overgebleven couscous aangevuld met wat gebakken witlof. Heerlijk!

Gepubliceerd op 4 mei 2016


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?
2 juli 2020
 
Smulpaapje weekmenu – week 27

Een weekmenu brengt als het goed is rust in huis. Weten wat je gaat eten, geen eten hoeven weggooien, maar vooral lekker en snel aan tafel met het hele gezin. Dit eten we deze week.
30 juni 2020
restjes mosselen gebruiken
 
Spaanse mosselsoep met chorizo

Wat je doet met restjes mosselen? Deze soep maken natuurlijk. Want met het rokerige van chorizo geef je deze mosselsoep net die extra kick.
29 juni 2020
focaccia recept
 
Focaccia met olijf & zongedroogde tomaat

Hét recept voor Italiaanse focaccia met olijf en zongedroogde tomaat. Ik leg je ook uit hoe het deeg (met en zonder stoomoven) nooit kan mislukken.
25 juni 2020
couscousbowl
 
Smulpaapje weekmenu – week 26

Niet meer hoeven nadenken wat je eet, of je nu op zoek bent naar vis, vlees of vega. Dit staat er deze week op het menu.
22 juni 2020
 
Angel food cake met aardbeien

Angel cake is zo’n taart die je gewoon een keer gemaakt moet hebben. Een super luchtige taart op basis van eiwit. Dit is hoe je ‘m maakt.