Tomatencouscous met kikkererwten & tuinbonen

Niet alleen lezers hebben voorraadkastmonsters, ik blijk ze zelf ook te hebben. Dus nadat ik voor Lisenka en Monique aan de slag was geweest, werd het tijd mijn eigen adviezen te volgen. Gewoon proberen en kijken hoe ver je komt.
Dat bleek een aardig eindje gelukkig. Het resultaat werd deze tomatencouscous, waar ’s avonds de duimen voor in de lucht gingen. Het restje belandde de dag erna in de lunchtrommel van ons kind. Win-Win dus!
Voor vier ruime porties
300g tomatencouscous
500ml bouillon
1el extra vierge olie
100g cranberries
65ml vers sinaasappelsap (ongeveer 1 grote sinaasappel)
rasp van de sinaasappel, eerst even goed schoonboenen
1 blik kikkererwten (á 400g), afgespoeld en uitgelekt
175g tuinbonen, vers of diepvries
1 gele courgette, in blokjes
1el neutrale olie
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl knoflookpoeder
½ tl uipoeder
zout en peper
75g geitenkaas, verkruimeld
verse munt, naar smaak
Couscous met voorjaarsgroente
Week als eerste de cranberries in het sinaasappelsap. Tegelijkertijd wel je de couscous in 300ml van de bouillon en voeg je de sinaasappelrasp toe. Als het vocht is opgenomen roer je er een lepel extra vierge olie doorheen.
Verse tuinbonen, dubbeldoppen
Ik gebruikte voor dit recept verse tuinbonen, die nu op z’n lekkerst zijn. Daarvoor dop je ongeveer een kilo tuinbonen, blancheer die 2 minuten in de overige 200ml van de bouillon. Giet af, laat even afkoelen en haal dan het buitenste grijze velletje eraf. Dit noemen ze dubbeldoppen. Je kunt natuurlijk ook gewoon tuinbonen uit de vriezer gebruiken, hoewel ik die meestal ook nog dubbeldop, omdat ik ze anders te bitter vind.
Couscous met kikkererwten
Bak nu tot slot in de eetlepel neutrale olie kort de courgette aan, die je bestrooit met de kruiden. Beetgaar wil je ‘hebben, dit duurt maar 3-5 minuten. Daarna kan alles bij elkaar. Dus in een grote kom de couscous, daarbij de kikkererwten, tuinbonen en courgette. Giet nu de cranberries af en doe die er ook bij. Is je couscous wat aan de droge kant, gebruik dan het restje sinaasappelvocht voor door de couscous.
Rijkgevulde couscous
Breng de couscous op smaak met zout en peper, voeg ook de fijngesneden munt toe en kruimel tot slot de geitenkaas over de couscous. Lauwwarm vind ik ‘het lekkerst, maar dus ook prima de dag erna, koud, als lunch.
Gepubliceerd op 6 juli 2017