Tomatencouscous met kikkererwten & tuinbonen



Niet alleen lezers hebben voorraadkastmonsters, ik blijk ze zelf ook te hebben. Dus nadat ik voor Lisenka en Monique aan de slag was geweest, werd het tijd mijn eigen adviezen te volgen. Gewoon proberen en kijken hoe ver je komt.

Dat bleek een aardig eindje gelukkig. Het resultaat werd deze tomatencouscous, waar ’s avonds de duimen voor in de lucht gingen. Het restje belandde de dag erna in de lunchtrommel van ons kind. Win-Win dus!

tomaten couscous met kikkererwten

Voor vier ruime porties

300g tomatencouscous
500ml bouillon
1el extra vierge olie
100g cranberries
65ml vers sinaasappelsap (ongeveer 1 grote sinaasappel)
rasp van de sinaasappel, eerst even goed schoonboenen
1 blik kikkererwten (á 400g), afgespoeld en uitgelekt
175g tuinbonen, vers of diepvries
1 gele courgette, in blokjes
1el neutrale olie
½ tl gerookt paprikapoeder
½ tl knoflookpoeder
½ tl uipoeder
zout en peper
75g geitenkaas, verkruimeld
verse munt, naar smaak

Couscous met voorjaarsgroente

Week als eerste de cranberries in het sinaasappelsap. Tegelijkertijd wel je de couscous in 300ml van de bouillon en voeg je de sinaasappelrasp toe. Als het vocht is opgenomen roer je er een lepel extra vierge olie doorheen.

Verse tuinbonen, dubbeldoppen

Ik gebruikte voor dit recept verse tuinbonen, die nu op z’n lekkerst zijn. Daarvoor dop je ongeveer een kilo tuinbonen, blancheer die 2 minuten in de overige 200ml van de bouillon. Giet af, laat even afkoelen en haal dan het buitenste grijze velletje eraf. Dit noemen ze dubbeldoppen. Je kunt natuurlijk ook gewoon tuinbonen uit de vriezer gebruiken, hoewel ik die meestal ook nog dubbeldop, omdat ik ze anders te bitter vind.

Couscous met kikkererwten

Bak nu tot slot in de eetlepel neutrale olie kort de courgette aan, die je bestrooit met de kruiden. Beetgaar wil je ‘hebben, dit duurt maar 3-5 minuten. Daarna kan alles bij elkaar. Dus in een grote kom de couscous, daarbij de kikkererwten, tuinbonen en courgette. Giet nu de cranberries af en doe die er ook bij. Is je couscous wat aan de droge kant, gebruik dan het restje sinaasappelvocht voor door de couscous.

Rijkgevulde couscous

Breng de couscous op smaak met zout en peper, voeg ook de fijngesneden munt toe en kruimel tot slot de geitenkaas over de couscous. Lauwwarm vind ik ‘het lekkerst, maar dus ook prima de dag erna, koud, als lunch.

 

Gepubliceerd op 6 juli 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 september 2023
Vijgen kruimel muffin
 
Vijgen-kruimel muffins

Appel-kruimel muffins kennen we nu wel. Dit eenvoudige recept voor vijgen-kruimel muffins is een perfect recept voor zoete herfsttraktaties.
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!