Couscous met geconserveerde citroenen & sardientjes



Twee voorraadkastmonsters in één gerecht, want naast de geconserveerde citroenen waar Wendy geen raad mee wist had ik zelf tomatencouscous in de kast staan én de mooiste blikjes sardientjes van Fishtales.

Laten die drie samen nou een geweldige couscous opleveren, waar ook nog eens een hele lading groente in gaat. Smullen maar!

couscous sardientjes

Voor 4-6 personen

2 courgettes
1 venkel
1 gele paprika
1el neutrale olie
rasp van 1 sinaasappel
200g tomatencouscous
2el verse peterselie, fijngesneden
10 blaadjes munt, fijngesneden
100g zwarte Kalamata olijven, gehalveerd
1 geconserveerde citroen (te koop bij de Midden-Oostenwinkel)
1 blikjes Sardines, op olie (Fishtales)
2-3tl Dukkah (Souq of de Midden-Oostenwinkel)
1el extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: rasp (of foodprocessor) voor de groente

Groente in de foodprocessor

De courgettes, venkel en paprika heb ik – omdat ik ‘momenteel mag testen – geraspt met een van de raspen van de Magimix 4200XL foodprocessor. Dat gaat echt megasnel. Heb je geen foodprocessor met groenterasp gebruik dan een gewone rasp. Laat alle groente even uitlekken, met name in de paprika zit natuurlijk best wat vocht. Verhit in de tussentijd een grote koekenpan met wat neutrale olie. Bak hier de groente een aantal minuten in aan.

Couscous met heel veel groente

De groenten laten nog steeds redelijk wat vocht los, dat is nu heel fijn want hier gaan we de couscous in garen. Strooi dus de couscous bij de groente, net als de sinaasappelrasp, schep om en doe dan de deksel op de pan en laat zo even 5 minuten staan.

Hoe gebruik je geconserveerde citroen?

Haal een citroen uit de pot en halveer ‘. Schep het vruchtvlees eruit, dat gebruik je niet, en snijd de schil in hele dunne reepjes. Halveer de olijven, snijd de kruiden fijn en schep dit allemaal door de gare couscous. Breng de couscous op smaak met zout en peper, eventueel nog wat meer extra vierge olie en bestrooi met Dukkah. Leg de sardientjes op de couscous en serveer.

Lauwwarm al heel lekker, maar ook de dag erna (in de lunchtrommel) koud nog steeds super!

Meer recepten met voorraadkastmonsters

Meer voorraadkastmonster recepten vind je hier, de boekweitgranola die ik maakte voor Monique en hier, de Bananabread met kokosmeel die ik maakte voor Lisenka. Ook zo’n voorraadkastmonster in de kast? Laat het onder dit artikel weten en ik ga voor je aan de slag!

 

Gepubliceerd op 20 juli 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.
7 april 2024
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
2 april 2024
rigatoni worstjes, salie, wijn
 
Pasta Brutto

Uit het héérlijke boek Brutto komt dit super makkelijke pastarecept met worstjes, salie en rode wijn. In een mum van tijd staat de lekkerste pasta op tafel!
2 april 2024
Griekse smash burger taco
 
Griekse smash burger taco’s

Smash burgers zijn hot! Maar je kunt ook een plantaardige Griekse smash burger taco maken. Dat super makkelijke recept heb ik voor je!
29 maart 2024
cinnamon rolls karamel
 
Confetti cinnamon rolls met gezouten karamel

In alle opzichten lekkerder dan misschien goed voor je is, maar deze cinnamon rolls met gezouten karamel wil je gemaakt hebben.