Couscous met geconserveerde citroenen & sardientjes



Twee voorraadkastmonsters in één gerecht, want naast de geconserveerde citroenen waar Wendy geen raad mee wist had ik zelf tomatencouscous in de kast staan én de mooiste blikjes sardientjes van Fishtales.

Laten die drie samen nou een geweldige couscous opleveren, waar ook nog eens een hele lading groente in gaat. Smullen maar!

couscous sardientjes

Voor 4-6 personen

2 courgettes
1 venkel
1 gele paprika
1el neutrale olie
rasp van 1 sinaasappel
200g tomatencouscous
2el verse peterselie, fijngesneden
10 blaadjes munt, fijngesneden
100g zwarte Kalamata olijven, gehalveerd
1 geconserveerde citroen (te koop bij de Midden-Oostenwinkel)
1 blikjes Sardines, op olie (Fishtales)
2-3tl Dukkah (Souq of de Midden-Oostenwinkel)
1el extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: rasp (of foodprocessor) voor de groente

Groente in de foodprocessor

De courgettes, venkel en paprika heb ik – omdat ik ‘momenteel mag testen – geraspt met een van de raspen van de Magimix 4200XL foodprocessor. Dat gaat echt megasnel. Heb je geen foodprocessor met groenterasp gebruik dan een gewone rasp. Laat alle groente even uitlekken, met name in de paprika zit natuurlijk best wat vocht. Verhit in de tussentijd een grote koekenpan met wat neutrale olie. Bak hier de groente een aantal minuten in aan.

Couscous met heel veel groente

De groenten laten nog steeds redelijk wat vocht los, dat is nu heel fijn want hier gaan we de couscous in garen. Strooi dus de couscous bij de groente, net als de sinaasappelrasp, schep om en doe dan de deksel op de pan en laat zo even 5 minuten staan.

Hoe gebruik je geconserveerde citroen?

Haal een citroen uit de pot en halveer ‘. Schep het vruchtvlees eruit, dat gebruik je niet, en snijd de schil in hele dunne reepjes. Halveer de olijven, snijd de kruiden fijn en schep dit allemaal door de gare couscous. Breng de couscous op smaak met zout en peper, eventueel nog wat meer extra vierge olie en bestrooi met Dukkah. Leg de sardientjes op de couscous en serveer.

Lauwwarm al heel lekker, maar ook de dag erna (in de lunchtrommel) koud nog steeds super!

Meer recepten met voorraadkastmonsters

Meer voorraadkastmonster recepten vind je hier, de boekweitgranola die ik maakte voor Monique en hier, de Bananabread met kokosmeel die ik maakte voor Lisenka. Ook zo’n voorraadkastmonster in de kast? Laat het onder dit artikel weten en ik ga voor je aan de slag!

 

Gepubliceerd op 20 juli 2017


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
4 september 2023
Caponata recept
 
Siciliaanse Caponata Recept, een mediterraanse favoriet

Caponata, een smaakvolle Siciliaanse specialiteit, is een ware traktatie voor liefhebbers van de mediterrane keuken.
17 augustus 2023
onigiri met makreel
 
Onigiri met gerookte makreel

Onigiri zijn Japanse rijsthapjes die veel sneller zijn gemaakt dan sushi en die je kunt vullen met wat je maar lekker vindt. Zoals deze met gerookte makreel
31 juli 2023
american pancakes
 
American blueberry pancakes

De ultieme American pancakes maak je vanaf nu gewoon zelf. Met dit pancake recept geniet je van een enorme stapel American blueberry pancakes
28 juli 2023
risotto basisrecept
 
Risotto, een eenvoudig basisrecept

Met dit basis risottorecept kun je alle kanten op. Ik laat je ook zien hoe je van de basis risotto heel eenvoudig een paddenstoelen risotto maakt.
28 juli 2023
recept pasta carbonara
 
Klassieke pasta Carbonara

Hoe het kan dat er nog geen recept voor een klassieke Carbonara op de site staat is me een raadsel. Want dit geweldige pastarecept is zó lekker!
29 juni 2023
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.