Couscous met geconserveerde citroenen & sardientjes



Twee voorraadkastmonsters in één gerecht, want naast de geconserveerde citroenen waar Wendy geen raad mee wist had ik zelf tomatencouscous in de kast staan én de mooiste blikjes sardientjes van Fishtales.

Laten die drie samen nou een geweldige couscous opleveren, waar ook nog eens een hele lading groente in gaat. Smullen maar!

couscous sardientjes

Voor 4-6 personen

2 courgettes
1 venkel
1 gele paprika
1el neutrale olie
rasp van 1 sinaasappel
200g tomatencouscous
2el verse peterselie, fijngesneden
10 blaadjes munt, fijngesneden
100g zwarte Kalamata olijven, gehalveerd
1 geconserveerde citroen (te koop bij de Midden-Oostenwinkel)
1 blikjes Sardines, op olie (Fishtales)
2-3tl Dukkah (Souq of de Midden-Oostenwinkel)
1el extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: rasp (of foodprocessor) voor de groente

Groente in de foodprocessor

De courgettes, venkel en paprika heb ik – omdat ik ‘momenteel mag testen – geraspt met een van de raspen van de Magimix 4200XL foodprocessor. Dat gaat echt megasnel. Heb je geen foodprocessor met groenterasp gebruik dan een gewone rasp. Laat alle groente even uitlekken, met name in de paprika zit natuurlijk best wat vocht. Verhit in de tussentijd een grote koekenpan met wat neutrale olie. Bak hier de groente een aantal minuten in aan.

Couscous met heel veel groente

De groenten laten nog steeds redelijk wat vocht los, dat is nu heel fijn want hier gaan we de couscous in garen. Strooi dus de couscous bij de groente, net als de sinaasappelrasp, schep om en doe dan de deksel op de pan en laat zo even 5 minuten staan.

Hoe gebruik je geconserveerde citroen?

Haal een citroen uit de pot en halveer ‘. Schep het vruchtvlees eruit, dat gebruik je niet, en snijd de schil in hele dunne reepjes. Halveer de olijven, snijd de kruiden fijn en schep dit allemaal door de gare couscous. Breng de couscous op smaak met zout en peper, eventueel nog wat meer extra vierge olie en bestrooi met Dukkah. Leg de sardientjes op de couscous en serveer.

Lauwwarm al heel lekker, maar ook de dag erna (in de lunchtrommel) koud nog steeds super!

Meer recepten met voorraadkastmonsters

Meer voorraadkastmonster recepten vind je hier, de boekweitgranola die ik maakte voor Monique en hier, de Bananabread met kokosmeel die ik maakte voor Lisenka. Ook zo’n voorraadkastmonster in de kast? Laat het onder dit artikel weten en ik ga voor je aan de slag!

 

Gepubliceerd op 20 juli 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd