Couscous met geconserveerde citroenen & sardientjes



Twee voorraadkastmonsters in één gerecht, want naast de geconserveerde citroenen waar Wendy geen raad mee wist had ik zelf tomatencouscous in de kast staan én de mooiste blikjes sardientjes van Fishtales.

Laten die drie samen nou een geweldige couscous opleveren, waar ook nog eens een hele lading groente in gaat. Smullen maar!

couscous sardientjes

Voor 4-6 personen

2 courgettes
1 venkel
1 gele paprika
1el neutrale olie
rasp van 1 sinaasappel
200g tomatencouscous
2el verse peterselie, fijngesneden
10 blaadjes munt, fijngesneden
100g zwarte Kalamata olijven, gehalveerd
1 geconserveerde citroen (te koop bij de Midden-Oostenwinkel)
1 blikjes Sardines, op olie (Fishtales)
2-3tl Dukkah (Souq of de Midden-Oostenwinkel)
1el extra vierge olijfolie
zout & peper

Verder nodig: rasp (of foodprocessor) voor de groente

Groente in de foodprocessor

De courgettes, venkel en paprika heb ik – omdat ik ‘momenteel mag testen – geraspt met een van de raspen van de Magimix 4200XL foodprocessor. Dat gaat echt megasnel. Heb je geen foodprocessor met groenterasp gebruik dan een gewone rasp. Laat alle groente even uitlekken, met name in de paprika zit natuurlijk best wat vocht. Verhit in de tussentijd een grote koekenpan met wat neutrale olie. Bak hier de groente een aantal minuten in aan.

Couscous met heel veel groente

De groenten laten nog steeds redelijk wat vocht los, dat is nu heel fijn want hier gaan we de couscous in garen. Strooi dus de couscous bij de groente, net als de sinaasappelrasp, schep om en doe dan de deksel op de pan en laat zo even 5 minuten staan.

Hoe gebruik je geconserveerde citroen?

Haal een citroen uit de pot en halveer ‘. Schep het vruchtvlees eruit, dat gebruik je niet, en snijd de schil in hele dunne reepjes. Halveer de olijven, snijd de kruiden fijn en schep dit allemaal door de gare couscous. Breng de couscous op smaak met zout en peper, eventueel nog wat meer extra vierge olie en bestrooi met Dukkah. Leg de sardientjes op de couscous en serveer.

Lauwwarm al heel lekker, maar ook de dag erna (in de lunchtrommel) koud nog steeds super!

Meer recepten met voorraadkastmonsters

Meer voorraadkastmonster recepten vind je hier, de boekweitgranola die ik maakte voor Monique en hier, de Bananabread met kokosmeel die ik maakte voor Lisenka. Ook zo’n voorraadkastmonster in de kast? Laat het onder dit artikel weten en ik ga voor je aan de slag!

 

Gepubliceerd op 20 juli 2017


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
22 juni 2022
recept Laksa Vanja van der Leeden
 
Laksa met kip en garnalen

Laksa is de nieuwe ramen verkondigt Vanja van der Leeden in Insane. Ik ben zeker ook team Laksa, want deze noedelsoep is zó lekker!
13 juni 2022
vegan Raman
 
Vegan ramen met paddenstoelen

Een makkelijke, snelle, zelfgemaakte ramen op basis van groentebouillon en paddenstoelen. Zó lekker!
8 juni 2022
Pasta met bloemkool en citroen
 
Pasta met geroosterde bloemkool & citroen

Dit recept voor pasta met geroosterde bloemkool & citroen is een lekkere variant voor je makkelijke doordeweekse maaltijd.
4 juni 2022
gevulde paprika recept
 
Gevulde puntpaprika’s uit de oven met parelcouscous

Met verse groente en HAK Uit de Oven zet je een makkelijke, maar ook gezonde én lekkere maaltijd op tafel. Zoals deze gevulde puntpaprika’s.
30 mei 2022
bananenhavermoutmuffin-web2.jpg
 
Ontbijtmuffins met banaan & bosbessen

Ontbijtmuffins met banaan en bosbessen, die ook de rest van de dag trouwens prima smaken! Een eenvoudig en lekker muffinrecept
27 mei 2022
zoetzure kip
 
Zoetzure kip met ananas

Uit de keuken van Xi'an Famous Foods komt dit waanzinnig lekkere recept voor zoetzure kip met ananas. Je wilt nooit meer anders.