Courgette inmaken



Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor! Want iedereen met een moestuin, of iedereen die van courgette houdt, weet dat je op een gegeven moment wel écht genoeg courgette hebt (gegeten) Dit inmaakrecept voor courgette is dan ook perfect!

Courgette uit de moestuin

Toen ik nog in Nederland woonde, had ik een eigen moestuin. Ik had met mijn vader twee bakken op pootjes geklust en deze verdeeld in 9 vlakken van 30 x 30 centimeter. Helaas had ik ook veel slakken in de tuin die al veel van mijn oogst aan courgette soldaat hadden gemaakt voordat ik er zelf aan toe kwam om het op te eten.

Op Curaçao heb ik helaas geen eigen moestuin. We zijn wel aan het rondkijken naar een nieuw huis en bij één van de huizen die we op het oog hebben zit wel een kruiden- en moestuin. Er alleen al over fantaseren haalde weer herinneringen op van uit de kluiten gewassen courgettes waardoor je wekenlang courgettesoep zat te eten. Inmiddels is het in Nederland ook weer courgetteseizoen, dus tijd voor wat variatie in de keuken.

courgette

Zoetzure courgette

Laatst had ik ook teveel courgettes in huis door verkeerde communicatie over het doen van boodschappen. En toen dacht ik aan het principe: preserve for tomorrow what we cannot have today. Oftewel: ik ga de courgettes inmaken! Deze zoetzure courgettes zijn heerlijk op een burger, op je gebakken eitje of broodje kaas of bij een oosterse maaltijd. De ingemaakte courgettes zijn na 3 weken op smaak en het is een jaar houdbaar.

Benodigdheden:
Een aantal schone glazen potjes. (Ik gebruik bij voorkeur potjes met klikdeksel, zodat ik weet of het vacuüm gezogen is)
1 kg courgettes (schoongemaakt gewicht)
2 uien, in halve ringen
3 el zout
500 ml natuurazijn
150 g suiker
2 tl kurkuma
3 tl mosterdzaad
Voor een licht spicy variant kan je er ook nog een (deel van een) rode peper aan toevoegen.

courgette inmakenCourgette inmaken

Om courgette in te maken was je eerst de courgettes. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Gebruik een mandoline voor gelijkmatige plakjes of snijd de courgettes in kleine blokjes.
Meng de courgettes met de uienringen in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan. Schep de groentes in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken.

Breng in een ruime pan de overige ingrediënten aan de kook. Laat dit mengsel enkele minuten doorkoken en voeg de courgettes en de uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat ongeveer vijf minuten koken.

Schep de groentes over in de glazen potjes. Vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai de deksels op de potten. Zet de potjes ondersteboven en laat ze afkoelen.

Gebruik een krijtstift of afplaktape (budget tip!) om op de datum en inhoud op het potje te schrijven.

Gepubliceerd op 4 augustus 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
25 januari 2022
maaltijdsalade met kip
 
Salade met gegrilde harissa & sinaasappelkip

Een simpel salade recept met gegrilde kip, gemarineerd in harissa en sinaasappel. Een makkelijke lunch of lichte maaltijd voor twee.
21 januari 2022
kip cashew met rijst
 
Weekmenu 2022 – week 3

Na een week zon is de januari maand weer koud en nat. Maar het biedt ook weer volop kans om onder te duiken in winterse maaltijden.
21 januari 2022
koffiecake met botercreme
 
Koffiecake met Amarula botercrème

Deze koffiecake met Amarula moét je gemaakt hebben. Een smeuïge cake met koffie. Afgetopt met een cappuccino botercrème. Yum!
14 januari 2022
vega burger
 
Weekmenu 2022 – week 2

Een weekmenu in het teken van mijn gastvrouw van deze week. Want dit weekmenu komt naar je toe vanaf het zonnige Curaçao!
14 januari 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
7 januari 2022
taco lasagne
 
Weekmenu 2022 – week 1

Een jubileumjaar voor het weekmenu, want het is dit jaar 10 jaar geleden dat ik startte met een wekelijkse menu. Onverminderd makkelijk en lekker!