Courgette inmaken



Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor! Want iedereen met een moestuin, of iedereen die van courgette houdt, weet dat je op een gegeven moment wel écht genoeg courgette hebt (gegeten) Dit inmaakrecept voor courgette is dan ook perfect!

Courgette uit de moestuin

Toen ik nog in Nederland woonde, had ik een eigen moestuin. Ik had met mijn vader twee bakken op pootjes geklust en deze verdeeld in 9 vlakken van 30 x 30 centimeter. Helaas had ik ook veel slakken in de tuin die al veel van mijn oogst aan courgette soldaat hadden gemaakt voordat ik er zelf aan toe kwam om het op te eten.

Op Curaçao heb ik helaas geen eigen moestuin. We zijn wel aan het rondkijken naar een nieuw huis en bij één van de huizen die we op het oog hebben zit wel een kruiden- en moestuin. Er alleen al over fantaseren haalde weer herinneringen op van uit de kluiten gewassen courgettes waardoor je wekenlang courgettesoep zat te eten. Inmiddels is het in Nederland ook weer courgetteseizoen, dus tijd voor wat variatie in de keuken.

courgette

Zoetzure courgette

Laatst had ik ook teveel courgettes in huis door verkeerde communicatie over het doen van boodschappen. En toen dacht ik aan het principe: preserve for tomorrow what we cannot have today. Oftewel: ik ga de courgettes inmaken! Deze zoetzure courgettes zijn heerlijk op een burger, op je gebakken eitje of broodje kaas of bij een oosterse maaltijd. De ingemaakte courgettes zijn na 3 weken op smaak en het is een jaar houdbaar.

Benodigdheden:
Een aantal schone glazen potjes. (Ik gebruik bij voorkeur potjes met klikdeksel, zodat ik weet of het vacuüm gezogen is)
1 kg courgettes (schoongemaakt gewicht)
2 uien, in halve ringen
3 el zout
500 ml natuurazijn
150 g suiker
2 tl kurkuma
3 tl mosterdzaad
Voor een licht spicy variant kan je er ook nog een (deel van een) rode peper aan toevoegen.

courgette inmakenCourgette inmaken

Om courgette in te maken was je eerst de courgettes. Snijd ze in de lengte door en verwijder de zaadlijsten. Gebruik een mandoline voor gelijkmatige plakjes of snijd de courgettes in kleine blokjes.
Meng de courgettes met de uienringen in een grote kom en strooi het zout erover. Laat het geheel enkele uren staan. Schep de groentes in een vergiet, spoel ze goed af en laat ze uitlekken.

Breng in een ruime pan de overige ingrediënten aan de kook. Laat dit mengsel enkele minuten doorkoken en voeg de courgettes en de uien toe. Breng alles weer aan de kook en laat ongeveer vijf minuten koken.

Schep de groentes over in de glazen potjes. Vul de potten tot de rand met het hete kookvocht en draai de deksels op de potten. Zet de potjes ondersteboven en laat ze afkoelen.

Gebruik een krijtstift of afplaktape (budget tip!) om op de datum en inhoud op het potje te schrijven.

Gepubliceerd op 4 augustus 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 april 2021
samen koken
 
Weekmenu 2021 – week 16

Seizoensfavorieten, makkelijke maaltijden, een kidsproof pasta en een gezonde fastfood optie. Het zit allemaal in dit nieuwe weekmenu!
13 april 2021
brownie cheesecake
 
Brownie met cheesecaketopping en kersenswirl

In deze brownie met cheesecake topping zit alles wat lekker is. De perfecte traktatie of decadent dessert
13 april 2021
asperge risotto
 
Asperge risotto met garnalen & zalm

Een heerlijk aspergerecept, waarbij je de asperges gaart in romige risotto en serveert met Hollandse garnalen en warmgerookte zalm. Yum!
9 april 2021
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
9 april 2021
klaar om te koken
 
Weekmenu 2021 – week 15

Het weekmenu is weer vers, lekker en in het seizoen. Vijf keer een lekker doordeweeks recept en iets lekkers voor het weekend. Dat wordt weer smullen.
9 april 2021
 
Zomerse lasagne met ricotta & tomatensaus

Een snelle, frisse lasagne met heel veel groenten. Deze zomerse lasagne is werkelijk in ieder seizoen lekker en super goed voor te bereiden.