Klassieke Christmas Cake



Een klassieke Christmas Cake zoals ze die in Engeland met de Kerst eten. Deze is alleen wel net iets sneller klaar, maar minstens zo lekker!

Het is voor de Britten een van hun klassiekers tijdens kerst. Bij mij stond ‘ie al jaren op mijn lijstje staat om een keertje zelf te maken.

Ik ging online op onderzoek uit en het recept van Mary Berry (de Janny van der Heijden van de Engelse HHB) nam ik als uitgangspunt.

Dat recept paste ik daarna aan met mijn eigen inzichten en het resultaat werd deze Christmas Cake, die door alle proefkonijnen, volledig door de smaaktest kwam.

Grote voordeel ook nog? Super goed voor te bereiden, want hij blijft lange tijd goed!

Voor deze Christmas Cake heb je nodig

  • 250g krenten
  • 250g rozijnen
  • 200g gedroogde abrikozen, fijngesneden
  • 125g gedroogde kersen
  • 125ml rum (ik gebruikte Union 55)
  • 175g bigareux (fijngesneden)
  • 100g geconfijte sinaasappel, fijngesneden
  • 65g blanke amandelen, fijngehakt
  • 275g bloem
  • ½ tl zout
    ½ tl nootmuskaat
  • ¾ tl mixed spice (die je ook zelf kunt maken door 2el kaneel te mengen met 1el nootmuskaat, 1tl gember en 1tl kruidnagel. Neem van dat mengsel vervolgens ¾ tl voor dit recept)
  • 400g zachte boter
  • 400g lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 1el suikerstroop
  • rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen
  • rol witte fondant

Verder nodig: ronde springvorm van 23cm – ingevet en voorzien van bakpapier, heteluchtoven voorverwarmen op 140C

christmas cake

Vulling voor je Chrismas cake

Start met de vulling van je Christmas cake. Hiervoor meng je alle gedroogde vruchten in een kom en giet je daar de rum bij. Laat dit een dag (afgedekt) staan, zodat het fruit de rum kan opnemen. Die verdampt later bij het bakken, dus geen zorgen!

Klassieke Christmas Cake

Meng de bloem met de kruiden, boter, suiker en eieren en mix alles. Mix daardoor dan de amandelen, suikerstroop en fruitrasp. Tot slot alle geweekte fruit, de bigareaux en geconfijte sinaasappel er door mengen met een spatel en doe het geheel in de voorbereidde bakblik. Je hebt een behoorlijk zwaar beslag nu, dat hoort zo.

9. Christmas cake_voorbereiding Christmas cake beslag Smulpaapje

Leg een vel bakpapier losjes over de bovenkant van je bakblik en bak de cake nu 4 tot 4,5 uur in de voorverwarmde oven. Haal ‘eruit, laat even afkoelen en met een satéprikker prik je nu gaatjes in de bovenkant Giet hier nog wat meer rum in. Deze verdampt overigens niet meer, dus eet je de cake met jonge kinderen sla deze stap dan over.

christmas cake

Als de cake door en door is afgekoeld bekleed je ‘m in zijn geheel met een rol witte fondant en kun je de bovenkant nog versieren. Ik deed er nog een extra lint omheen en decoreerde met (echte) rode besjes.

Gepubliceerd op 6 december 2018


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 mei 2022
Klassieke appeltaart met noten
 
Klassieke appeltaart met noten

Er is niets lekkerder dan verse appeltaart. Deze klassieke appeltaart met noten is echt niet normaal zo lekker. Gauw de keuken in en bakken!
17 mei 2022
gestoomde artisjok
 
Artisjokken stomen

Het is echt super eenvoudig om artisjokken te stomen. Dus heb je een stoomoven, houd je van artisjokken dan is dit jouw recept!
16 mei 2022
aspergesoep zelf maken
 
Romige aspergesoep

Mijn favoriete recept om zelf aspergesoep te maken is toch deze wel. De eenvoud van dit recept maakt ‘m meteen tot de lekkerste.
6 mei 2022
asperges uit stoomoven
 
Asperges uit de stoomoven

Als je asperges uit de stoomoven wilt maken heb je nog maar één recept nodig. Perfecte gare asperges, met de lékkerste Hollandaise saus.
1 april 2022
snelle spruitjes met gnocchi
 
Weekmenu 2022 – week 14

Een nieuwe maand is aangebroken en hoewel het weer nog niet echt meewerkt gaan we toch echt richting het voorjaar in dit weekmenu.
30 maart 2022
colomba pasquale paasbrood
 
Italiaans Paasbrood (Colomba Pasquale)

Een Colomba Pasquale is een Italiaans paasbrood. Een heerlijk zoet, brioche-achtig brood dat je heel eenvoudig thuis met Pasen op tafel zet.