Klassieke Christmas Cake



Een klassieke Christmas Cake zoals ze die in Engeland met de Kerst eten. Deze is alleen wel net iets sneller klaar, maar minstens zo lekker!

Het is voor de Britten een van hun klassiekers tijdens kerst. Bij mij stond ‘ie al jaren op mijn lijstje staat om een keertje zelf te maken.

Ik ging online op onderzoek uit en het recept van Mary Berry (de Janny van der Heijden van de Engelse HHB) nam ik als uitgangspunt.

Dat recept paste ik daarna aan met mijn eigen inzichten en het resultaat werd deze Christmas Cake, die door alle proefkonijnen, volledig door de smaaktest kwam.

Grote voordeel ook nog? Super goed voor te bereiden, want hij blijft lange tijd goed!

Voor deze Christmas Cake heb je nodig

  • 250g krenten
  • 250g rozijnen
  • 200g gedroogde abrikozen, fijngesneden
  • 125g gedroogde kersen
  • 125ml rum (ik gebruikte Union 55)
  • 175g bigareux (fijngesneden)
  • 100g geconfijte sinaasappel, fijngesneden
  • 65g blanke amandelen, fijngehakt
  • 275g bloem
  • ½ tl zout
    ½ tl nootmuskaat
  • ¾ tl mixed spice (die je ook zelf kunt maken door 2el kaneel te mengen met 1el nootmuskaat, 1tl gember en 1tl kruidnagel. Neem van dat mengsel vervolgens ¾ tl voor dit recept)
  • 400g zachte boter
  • 400g lichtbruine basterdsuiker
  • 5 eieren
  • 1el suikerstroop
  • rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen
  • rol witte fondant

Verder nodig: ronde springvorm van 23cm – ingevet en voorzien van bakpapier, heteluchtoven voorverwarmen op 140C

christmas cake

Vulling voor je Chrismas cake

Start met de vulling van je Christmas cake. Hiervoor meng je alle gedroogde vruchten in een kom en giet je daar de rum bij. Laat dit een dag (afgedekt) staan, zodat het fruit de rum kan opnemen. Die verdampt later bij het bakken, dus geen zorgen!

Klassieke Christmas Cake

Meng de bloem met de kruiden, boter, suiker en eieren en mix alles. Mix daardoor dan de amandelen, suikerstroop en fruitrasp. Tot slot alle geweekte fruit, de bigareaux en geconfijte sinaasappel er door mengen met een spatel en doe het geheel in de voorbereidde bakblik. Je hebt een behoorlijk zwaar beslag nu, dat hoort zo.

9. Christmas cake_voorbereiding Christmas cake beslag Smulpaapje

Leg een vel bakpapier losjes over de bovenkant van je bakblik en bak de cake nu 4 tot 4,5 uur in de voorverwarmde oven. Haal ‘eruit, laat even afkoelen en met een satéprikker prik je nu gaatjes in de bovenkant Giet hier nog wat meer rum in. Deze verdampt overigens niet meer, dus eet je de cake met jonge kinderen sla deze stap dan over.

christmas cake

Als de cake door en door is afgekoeld bekleed je ‘m in zijn geheel met een rol witte fondant en kun je de bovenkant nog versieren. Ik deed er nog een extra lint omheen en decoreerde met (echte) rode besjes.

Gepubliceerd op 6 december 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.