Citroencake met citroenglazuur



Als je prachtige Siciliaanse citroenen krijgt, waar je met de schil fantastisch limoncello van kunt maken dan ben je natuurlijk gek als je met de rest niet nóg iets lekkers maakt wat je sneller kunt nuttigen dan de likeur (die 1,5 maand op smaak moet komen)

Dus met het sap en wat rasp en een paar simpele maar oh zo lekkere ingrediënten (ik ben team boter & eieren) maak je deze supersappige citroencake. En dat kan ook prima met gewone citroenen!

citroencake Smulpaapje

Voor één cake

175g zachte roomboter
200g suiker
3 eieren
60ml yoghurt
45ml citroensap
rasp van 1 citroen
1tl vanille
185g bloem
½ tl bakpoeder
½ tl zout

Voor het glazuur

120g poedersuiker
25ml citroensap
1el melk

Verder nodig: bakblik (met bakpapier of ingevet) – oven op 160C voorverwarmen (hetelucht) – mixer

Voor het cakebeslag

In een standmixer (of met een handmixer) mix je de zachte boter en suiker minimaal 5 minuten, tot ‘ie mooi romig is. Dan een voor een de eieren erbij, goed de zijkanten meeschrapen. Dan de yoghurt en vanille erbij tot het één geheel is. Tot slot voeg je de citroenrasp en het sap toe.

Romige citroencake

Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en doe dit beetje bij beetje bij het botermengsel. Goed mixen, maar niet te lang. Je hebt nu een glad, romig beslag. Dat gaat in het bakblik, strijk de bovenkant glad en bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer dan met een satéprikker of je cake gaar is. Als je prikker er schoon uitkomt, kan de cake uit de oven. Laat, in het blik, afkoelen voor je ‘op een rooster zet en minimaal een uur laat afkoelen.

Citroenglazuur

Maak in de tussentijd het glazuur door alle ingrediënten hiervoor te mengen tot een glad geheel. Dit gaat over de bovenkant van de cake. Het loopt altijd iets over de zijkanten uit, dus giet in het midden van de cake het glazuur. Met een spatel kun je eventueel eraf gelopen glazuur terug erop doen.

citroenen_Ecoville

Gepubliceerd op 7 april 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 oktober 2020
soep met noodles
 
Wonton noodlesoep

Een subliem lekkere noodlesoep, juist door zijn eenvoud. Samen met de kinderen de wontons maken voor in de soep maakt er een echt feestje van.
19 oktober 2020
brownies met tahin van sabrina ghayour
 
Brownies met tahin & mandarijn

Glutenvrije brownies met als verrassende smaakmaker tahin. Het is mijn versie van het recept uit Simply van Sabrina Ghayour.
16 oktober 2020
Spaghetti Bazaar_Smulpaapje
 
Midden-Oostenspaghetti met champignons & tahin

Deze verrassende vegetarische spaghetti met champignons en tahin komt uit het prachtige boek Bazaar van Sabrina Ghayour
16 oktober 2020
 
Lasagne Bolognese

De lekkerste lasagne Bolognese ooit komt uit de Pastabijbel. Minstens zo lekker als bij de Italiaan, maar gewoon thuis gemaakt!
16 oktober 2020
camembert uit de oven
 
Smulpaapje weekmenu – week 43

Makkelijke maaltijden voor het hele gezin, dat is het weekmenu. Variatie, vers en gezond. Welke gerechten ga jij deze week maken?
15 oktober 2020
Bolognesesaus voor pasta
 
Bolognesesaus

De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de Bolognesesaus. Maak lekker veel en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.