Citroencake met citroenglazuur

Als je prachtige Siciliaanse citroenen krijgt, waar je met de schil fantastisch limoncello van kunt maken dan ben je natuurlijk gek als je met de rest niet nóg iets lekkers maakt wat je sneller kunt nuttigen dan de likeur (die 1,5 maand op smaak moet komen)
Dus met het sap en wat rasp en een paar simpele maar oh zo lekkere ingrediënten (ik ben team boter & eieren) maak je deze supersappige citroencake. En dat kan ook prima met gewone citroenen!
Voor één cake
175g zachte roomboter
200g suiker
3 eieren
60ml yoghurt
45ml citroensap
rasp van 1 citroen
1tl vanille
185g bloem
½ tl bakpoeder
½ tl zout
Voor het glazuur
120g poedersuiker
25ml citroensap
1el melk
Verder nodig: bakblik (met bakpapier of ingevet) – oven op 160C voorverwarmen (hetelucht) – mixer
Voor het cakebeslag
In een standmixer (of met een handmixer) mix je de zachte boter en suiker minimaal 5 minuten, tot ‘ie mooi romig is. Dan een voor een de eieren erbij, goed de zijkanten meeschrapen. Dan de yoghurt en vanille erbij tot het één geheel is. Tot slot voeg je de citroenrasp en het sap toe.
Romige citroencake
Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en doe dit beetje bij beetje bij het botermengsel. Goed mixen, maar niet te lang. Je hebt nu een glad, romig beslag. Dat gaat in het bakblik, strijk de bovenkant glad en bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer dan met een satéprikker of je cake gaar is. Als je prikker er schoon uitkomt, kan de cake uit de oven. Laat, in het blik, afkoelen voor je ‘op een rooster zet en minimaal een uur laat afkoelen.
Citroenglazuur
Maak in de tussentijd het glazuur door alle ingrediënten hiervoor te mengen tot een glad geheel. Dit gaat over de bovenkant van de cake. Het loopt altijd iets over de zijkanten uit, dus giet in het midden van de cake het glazuur. Met een spatel kun je eventueel eraf gelopen glazuur terug erop doen.
Gepubliceerd op 7 april 2017