Citroencake met citroenglazuur



Als je prachtige Siciliaanse citroenen krijgt, waar je met de schil fantastisch limoncello van kunt maken dan ben je natuurlijk gek als je met de rest niet nóg iets lekkers maakt wat je sneller kunt nuttigen dan de likeur (die 1,5 maand op smaak moet komen)

Dus met het sap en wat rasp en een paar simpele maar oh zo lekkere ingrediënten (ik ben team boter & eieren) maak je deze supersappige citroencake. En dat kan ook prima met gewone citroenen!

citroencake Smulpaapje

Voor één cake

175g zachte roomboter
200g suiker
3 eieren
60ml yoghurt
45ml citroensap
rasp van 1 citroen
1tl vanille
185g bloem
½ tl bakpoeder
½ tl zout

Voor het glazuur

120g poedersuiker
25ml citroensap
1el melk

Verder nodig: bakblik (met bakpapier of ingevet) – oven op 160C voorverwarmen (hetelucht) – mixer

Voor het cakebeslag

In een standmixer (of met een handmixer) mix je de zachte boter en suiker minimaal 5 minuten, tot ‘ie mooi romig is. Dan een voor een de eieren erbij, goed de zijkanten meeschrapen. Dan de yoghurt en vanille erbij tot het één geheel is. Tot slot voeg je de citroenrasp en het sap toe.

Romige citroencake

Meng de bloem, bakpoeder en zout door elkaar en doe dit beetje bij beetje bij het botermengsel. Goed mixen, maar niet te lang. Je hebt nu een glad, romig beslag. Dat gaat in het bakblik, strijk de bovenkant glad en bak ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer dan met een satéprikker of je cake gaar is. Als je prikker er schoon uitkomt, kan de cake uit de oven. Laat, in het blik, afkoelen voor je ‘op een rooster zet en minimaal een uur laat afkoelen.

Citroenglazuur

Maak in de tussentijd het glazuur door alle ingrediënten hiervoor te mengen tot een glad geheel. Dit gaat over de bovenkant van de cake. Het loopt altijd iets over de zijkanten uit, dus giet in het midden van de cake het glazuur. Met een spatel kun je eventueel eraf gelopen glazuur terug erop doen.

citroenen_Ecoville

Gepubliceerd op 7 april 2017


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 juli 2020
pasta zalm
 
Pasta met zalm en spinazie

Een romige citroensaus voor je pasta met verse zalm en spinazie maakt van een gewone doordeweekse maaltijd een klein culinair feestje. Zó lekker. En zó gemaakt!
7 juli 2020
dutch baby
 
Dutch baby met rabarber en aardbeien

Een Dutch baby is een van de lievelingsontbijtjes van onze dochter. Dit keer werd het een Dutch baby met verse rabarbercompote en aardbeien.
7 juli 2020
bulgur
 
Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met vier soorten groente.
3 juli 2020
vega curry
 
Curry met aubergine en courgette

Deze geurige vegetarische curry met aubergine, courgette en tomaat staat in minder dan een half uur op tafel.
3 juli 2020
rabarber compote
 
Rabarber compote met aardbei

Dit is mogelijk het lekkerste recept dat ik heb voor rabarber compote. Met verse aardbeien erdoor, maar ook met een vleugje vanille en kaneel.
2 juli 2020
 
Twee weken zonder gas op Curaçao, hoe kook je dan?

Nee, we zijn niet aan het verbouwen. Toch hadden wij ruim twee weken in ons huis op Curaçao geen gas. Maar hoe kook je dan?