Churros cake

Om onze nieuwe oven in te wijden bakte ik deze goddelijke churros cake! En ja, dat is net zo lekker als het klinkt. Ik leg je uit hoe je die cake maakt.
Niets werkt zó fijn als een nieuwe oven. Zeker als je al bijna 5 weken niks hebt kunnen bakken door de verbouwing. Om ‘m in te wijden besloot ik dus een fijne Churros cake te maken. In een Amerikaans tijdschrift kwam ik de basis van dit cakerecept tegen.
Zoals wel vaker met Amerikaanse recepten heb ik eraan gesleuteld om te komen tot de perfecte Churros cake. Het resultaat was top. Ook van de elektriciens kreeg hij een dikke duim omhoog.
Voor een churros cake (ongeveer 10 plakken)
- 225g zachte roomboter
- 1 el vanille extract
- 300g kristalsuiker
- 350g bloem
- 1el bakpoeder
- 1tl kaneel
- 1tl zout
- 4 eieren + 2 eidooiers
- 125ml zure room
- 100ml melk
- 80ml slagroom
voor de topping
- 60g suiker
- 1el kaneel
- 2el boter, gesmolten
verder nodig: tulband vorm (goéd ingevet!) – oven voorverwarmen 175C (boven/onderwarmte)
Zo maak je de lekkerste churros cake
Voor de basis van je Churros cake mix je met een mixer de boter, vanille en suiker een minuut of vijf tot het lekker luchtig en crèmig is. Meng de bloem met de bakpoeder, kaneel en zout in een aparte kom. Dan één voor één de eieren bij je boter/suikermengsel mix, schraap de randjes tussentijds goed erbij.
Doe er dan de zure room bij en mix goed. Het lijkt misschien dat het gaat schiften, maar dat komt goed! Om en om gaat er nu bloem, dan melk/room mengsel bij. Tot je een mooi egaal beslag hebt. Dit giet je in de tulband vorm.
Tip voor de perfecte tulband cake
Ik gebruikte een Nordic ware vorm, maar je kunt ook gewoon een gladde tulbandvorm gebruik. Iedere tulbandvorm vet je goed in en bestrooi je licht met bloem voordat je het beslag erin doet. Zo weet je zéker dat ‘ie straks goed te storten is en krijg je de perfecte tulband / cake.
Churros maar dan als cake
Bak de cake ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven, tot ‘ie mooi goudbruin en gaar is. Met een satéprikker kun je dat heel goed controleren. Komt die er schoon uit als je in het midden van de cake prikt, dan is je cake gaar. Anders laat je ‘nog even 5 minuten staan. Laat de cake in de vorm 5 minuten afkoelen voordat je ‘opdraait en op een rooster/bord verder laat afkoelen. Als de cake 100% is afgekoeld komt het laatste deel. De topping!
Mix de suiker met kaneel en smelt in een kommetje de boter. Bestrijk de afgekoelde cake met boter en strooi hier het suiker/kaneelmengsel over. Doe dit boven een groot bord, zodat je kunt opvangen wat er af valt en kunt hergebruiken. Doe dit over de hele tulband. Daarna kan het grote genieten beginnen!
Gepubliceerd op 8 mei 2019