Romige chowder met prei & gerookte forel

Een superromige soep die je nóg lekkerder maakt met wat extra ingrediënten. Ik gebruik gerookte forel, in plaats van paling omdat die vis het momenteel echt mega zwaar heeft. Daarnaast is gerookte forel ook veel beter betaalbaar. Maar hij is ook super lekker met gerookte zalm, zoals je op de foto ziet en zelfs met gerookte makreel. Kies de vis die jij het lekkerst vindt én bij jouw budget past.
Nóg fijner is dat deze soep in minder dan een half uur op tafel staat en met lekker wat knapperig brood erbij een prima weekendsoep is!
Voor een grote pan vol
1 ui, gesnipperd
1teen knoflook, fijngehakt
2el neutrale olie
2 preien, in ringen gesneden en goed gewassen
2 kruimige aardappels, geschild en in blokjes
1,25L groentebouillon
350ml halfvolle melk
1el grove Zaanse mosterd
125g gerookte forel, in stukjes gesneden
1el verse bieslook, fijngesneden
zout en peper
Romige preichowder
Verhit een grote soeppan en warm de olie. Doe daar de ui en knoflook bij en fruit die een aantal minuten zachtjes aan, zonder te kleuren. Laat de gewassen prei (gebruik ook zoveel mogelijk van het groene deel!) goed uitlekken en doe die dan in de pan samen met de aardappelblokjes. Bak dat een minuutje mee.
Soep op basis van melk en bouillon
In deze soep gaat niet alleen bouillon, maar ook melk. Dat geeft straks extra romigheid. Doe beiden nu bij de groente en breng zachtjes aan de kook. Niet te hard, want daar wordt de melk niet blij van. Laat nu zachtjes pruttelen tot de prei en aardappel gaar zijn. Dan met een staafmixer (of in een blender) glad pureren. Op smaak brengen met de mosterd (roer goed door!), zout en peper. Serveer met stukjes gerookte forel en wat bieslook en een lekker stuk vers brood.
Gepubliceerd op 30 januari 2017