Chocolademousse met sinaasappel
Wie mij een beetje kent weet dat ik van mening ben dat je iedere dag wel een reden kunt bedenken voor iets lekkers, waarmee je van je leven zelf een feestje maakt.
Dit recept wilde ik in eerste instantie bewaren tot de volgende feestdagen. Maar laten we er gewoon nú een feestje van maken. En wat zegt meer feest op je bord dan zelfgemaakte chocolademousse?!
Voor 6 personen
4 eieren, gesplitst
120 chocolade (70%), in stukjes
1el boter
4el suiker
½ tl kaneel
rasp van 1 sinaasappel
½ – 1tl Grand Marnier (of gebruik zelfde hoeveelheid sinaasappelsap)
Chocolademousse met sinaasappel
Je smelt de chocola aubain marie. Dit klinkt moeilijk maar het enige dat je hoeft te doen is een pan water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Dan gaat het vuur lager, zodat het water wel nog pruttelt maar niet meer kookt. Op die pan gaat een kom, die het water niet raakt, maar door de warmte van de stoom wel zorgt dat de chocola smelt. In die kom gaat de chocola, boter, kaneel en sinaasappelrasp. Zonder teveel te roeren laat je dit rustig smelten. Als het gesmolten is roer je de likeur (of het sap) erdoor.
Eiwitten
Splits in de tijd dat de chocola smelt de eieren. De eiwitten gaan in een brandschone, vetvrije kom. Die klop je, met de suiker, stijf. De eidooiers gaan bij de gesmolten chocola, maar het moment dat je dat doet haal je de pan van het vuur. Meng dit goed. Een derde deel van de stijve eiwitten meng je in de chocola tot één geheel. Dan giet je de chocola bij het restant van de eiwitten en spatel je er voorzichtig doorheen. Niet te stevig roeren, maar spatelen zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt! Schenk dit in feestelijke glazen en zet een paar uur koud weg.
Zelfgemaakte chocolademousse
Je wilt de mousse op kamertemperatuur serveren, dus haal ‘m tijdig uit de koelkast en gaarneer met nog een schijfje sinaasappel. Smullen maar!
Let op: dit recept bevat deels rauw ei, dus is niet geschikt voor hele kleine kinderen, ouderen en/of zwangere vrouwen
Gepubliceerd op 15 januari 2016