Chocolademousse met sinaasappel



Wie mij een beetje kent weet dat ik van mening ben dat je iedere dag wel een reden kunt bedenken voor iets lekkers, waarmee je van je leven zelf een feestje maakt.

Dit recept wilde ik in eerste instantie bewaren tot de volgende feestdagen. Maar laten we er gewoon nú een feestje van maken. En wat zegt meer feest op je bord dan zelfgemaakte chocolademousse?!

Voor 6 personen

4 eieren, gesplitst
120 chocolade (70%), in stukjes
1el boter
4el suiker
½ tl kaneel
rasp van 1 sinaasappel
½ – 1tl Grand Marnier (of gebruik zelfde hoeveelheid sinaasappelsap)

Chocolademousse met sinaasappel

Je smelt de chocola aubain marie. Dit klinkt moeilijk maar het enige dat je hoeft te doen is  een pan water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Dan gaat het vuur lager, zodat het water wel nog pruttelt maar niet meer kookt. Op die pan gaat een kom, die het water niet raakt, maar door de warmte van de stoom wel zorgt dat de chocola smelt. In die kom gaat de chocola, boter, kaneel en sinaasappelrasp. Zonder teveel te roeren laat je dit rustig smelten. Als het gesmolten is roer je de likeur (of het sap) erdoor.

Eiwitten

Splits in de tijd dat de chocola smelt de eieren. De eiwitten gaan in een brandschone, vetvrije kom. Die klop je, met de suiker, stijf. De eidooiers gaan bij de gesmolten chocola, maar het moment dat je dat doet haal je de pan van het vuur. Meng dit goed. Een derde deel van de stijve eiwitten meng je in de chocola tot één geheel. Dan giet je de chocola bij het restant van de eiwitten en spatel je er voorzichtig doorheen. Niet te stevig roeren, maar spatelen zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt! Schenk dit in feestelijke glazen en zet een paar uur koud weg.

Zelfgemaakte chocolademousse

Je wilt de mousse op kamertemperatuur serveren, dus haal ‘m tijdig uit de koelkast en gaarneer met nog een schijfje sinaasappel. Smullen maar!

Let op: dit recept bevat deels rauw ei, dus is niet geschikt voor hele kleine kinderen, ouderen en/of zwangere vrouwen

Gepubliceerd op 15 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.