Chocolademousse met sinaasappel



Wie mij een beetje kent weet dat ik van mening ben dat je iedere dag wel een reden kunt bedenken voor iets lekkers, waarmee je van je leven zelf een feestje maakt.

Dit recept wilde ik in eerste instantie bewaren tot de volgende feestdagen. Maar laten we er gewoon nú een feestje van maken. En wat zegt meer feest op je bord dan zelfgemaakte chocolademousse?!

Voor 6 personen

4 eieren, gesplitst
120 chocolade (70%), in stukjes
1el boter
4el suiker
½ tl kaneel
rasp van 1 sinaasappel
½ – 1tl Grand Marnier (of gebruik zelfde hoeveelheid sinaasappelsap)

Chocolademousse met sinaasappel

Je smelt de chocola aubain marie. Dit klinkt moeilijk maar het enige dat je hoeft te doen is  een pan water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Dan gaat het vuur lager, zodat het water wel nog pruttelt maar niet meer kookt. Op die pan gaat een kom, die het water niet raakt, maar door de warmte van de stoom wel zorgt dat de chocola smelt. In die kom gaat de chocola, boter, kaneel en sinaasappelrasp. Zonder teveel te roeren laat je dit rustig smelten. Als het gesmolten is roer je de likeur (of het sap) erdoor.

Eiwitten

Splits in de tijd dat de chocola smelt de eieren. De eiwitten gaan in een brandschone, vetvrije kom. Die klop je, met de suiker, stijf. De eidooiers gaan bij de gesmolten chocola, maar het moment dat je dat doet haal je de pan van het vuur. Meng dit goed. Een derde deel van de stijve eiwitten meng je in de chocola tot één geheel. Dan giet je de chocola bij het restant van de eiwitten en spatel je er voorzichtig doorheen. Niet te stevig roeren, maar spatelen zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt! Schenk dit in feestelijke glazen en zet een paar uur koud weg.

Zelfgemaakte chocolademousse

Je wilt de mousse op kamertemperatuur serveren, dus haal ‘m tijdig uit de koelkast en gaarneer met nog een schijfje sinaasappel. Smullen maar!

Let op: dit recept bevat deels rauw ei, dus is niet geschikt voor hele kleine kinderen, ouderen en/of zwangere vrouwen

Gepubliceerd op 15 januari 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
24 mei 2024
 
Rode curry noodlesoep uit Easy van Yvette van Boven

De makkelijkste recepten vind je, per seizoen verdeeld, in Easy van Yvette van Boven. Zoals deze goddelijke noodlesoep.
23 mei 2024
Gemarineerde olijven
 
Gemarineerde olijven

Is een borrelplank compleet zonder olijven? Ik dacht het niet. Zeker niet als je zelf gemarineerde olijven maakt, dan wil je nooit meer anders!
19 mei 2024
 
4 recepten met vlierbloesem

Wat maak je met vlierbloesem? Ik geef je een aantal super makkelijke recepten! En leg je uit hoe je vlierbloesem plukt.
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.