Chocolademousse met sinaasappel



Wie mij een beetje kent weet dat ik van mening ben dat je iedere dag wel een reden kunt bedenken voor iets lekkers, waarmee je van je leven zelf een feestje maakt.

Dit recept wilde ik in eerste instantie bewaren tot de volgende feestdagen. Maar laten we er gewoon nú een feestje van maken. En wat zegt meer feest op je bord dan zelfgemaakte chocolademousse?!

Voor 6 personen

4 eieren, gesplitst
120 chocolade (70%), in stukjes
1el boter
4el suiker
½ tl kaneel
rasp van 1 sinaasappel
½ – 1tl Grand Marnier (of gebruik zelfde hoeveelheid sinaasappelsap)

Chocolademousse met sinaasappel

Je smelt de chocola aubain marie. Dit klinkt moeilijk maar het enige dat je hoeft te doen is  een pan water op het vuur zetten en aan de kook brengen. Dan gaat het vuur lager, zodat het water wel nog pruttelt maar niet meer kookt. Op die pan gaat een kom, die het water niet raakt, maar door de warmte van de stoom wel zorgt dat de chocola smelt. In die kom gaat de chocola, boter, kaneel en sinaasappelrasp. Zonder teveel te roeren laat je dit rustig smelten. Als het gesmolten is roer je de likeur (of het sap) erdoor.

Eiwitten

Splits in de tijd dat de chocola smelt de eieren. De eiwitten gaan in een brandschone, vetvrije kom. Die klop je, met de suiker, stijf. De eidooiers gaan bij de gesmolten chocola, maar het moment dat je dat doet haal je de pan van het vuur. Meng dit goed. Een derde deel van de stijve eiwitten meng je in de chocola tot één geheel. Dan giet je de chocola bij het restant van de eiwitten en spatel je er voorzichtig doorheen. Niet te stevig roeren, maar spatelen zodat je zoveel mogelijk lucht behoudt! Schenk dit in feestelijke glazen en zet een paar uur koud weg.

Zelfgemaakte chocolademousse

Je wilt de mousse op kamertemperatuur serveren, dus haal ‘m tijdig uit de koelkast en gaarneer met nog een schijfje sinaasappel. Smullen maar!

Let op: dit recept bevat deels rauw ei, dus is niet geschikt voor hele kleine kinderen, ouderen en/of zwangere vrouwen

Gepubliceerd op 15 januari 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
30 maart 2023
gyoza rijst bowl
 
Rijstbowl met gyoza

Een briljant recept! De vulling van een gyoza op een kom warme rijst. Wel de smaak, niet het gedoe. Love it!
20 maart 2023
 
Paasbrood maken

Zin om met Pasen zelf een Paasbrood te maken? Dan heb ik een heerlijk en eenvoudig recept voor Paasbrood voor je!
20 februari 2023
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel
 
Witlofsoep met gekaramelliseerde appel

Soeprecepten kun je gewoon niet genoeg hebben. En dit recept voor witlofsoep mag je ook aan je repertoire toevoegen. Lekker én gezond.
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.