Chocoladecake met pretzels & boter crème



Een super smeuïge chocoladecake met yoghurt, gedecoreerd met een rijke boter crème en zoute pretzels. Loopt jou het water ook al in de mond?

Gewoon nu alvast een keer maken, er is vast een reden te bedenken waarom, of straks met de feestdagen als je de show wilt stelen bij de koffie/thee!

chocoladecakemetpretzels Smulpaapje

Voor één cake (ongeveer 10 stukken)

75g zachte boter
200g suiker
150ml yoghurt
2 eieren
1tl vanille
200g bloem
¼ tl bakingsoda
¼ tl bakpoeder
¼ tl zout
40g cacaco

Voor de boter crème

125g zachte boter
250g poedersuiker
1tl vanille
1 ½ el melk
½ – 1tl rode kleurstof

Pretzels ter decoratie

Verder nodig: cakeblik voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen op 160C (heteluch)

Yoghurt chocolade cake

Mix de boter en suiker ruim 5 minuten, tot ‘ie mooi crèmig is. Meng in een maatbeker de yoghurt, eieren en vanille. In een andere kom gaan alle droge ingrediënten. Meng dan om en om de natte en droge ingrediënten bij het boter/suikermengsel tot je een egaal beslag hebt. Giet dit in je bakblik en strijk glad.

Hoe weet ik of mijn cake gaar is?

Bak 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot een satéprikker er schoon uitkomt als je die in het midden van de cake prikt. Dat is hét teken dat je cake gaar is. Controleer na 50 minuten. Cake gaar? Haal ‘dan uit de oven en laat eerst 10 minuten afkoelen in het blik. Haal er daarna uit en laat op een rooster hélemaal afkoelen!

Zo maak je boter crème

Mix met de zachte boter met een mixer en doe er dan de poedersuiker en vanille bij en mix nog 4 minuten. Iets lossere crème, dan de melk erbij mixen. Tot slot de kleurstof. Hoe meer je erin doet, hoe roder je boter crème. Uiteraard kan het ook zonder kleurstof! Smeer over de bovenkant van de cake. Dat kan zo netjes of zo ‘rustiek’ als je wilt. Decoreer met de pretzels.

Zet in de koelkast, zodat de boter crème kan opstijven. Maar serveer wel op kamertemperatuur, dat is het lekkerst!

Gepubliceerd op 25 november 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2022
Bloemkoolsteak met citroen en pesto
 
Bloemkoolsteak met citroen en pesto

Als je een oven aan kunt zetten kun je ook dit bloemkool recept maken. Een van de lekkerste bloemkoolsteaks, met citroen en pesto.
18 september 2022
Porcini ragu Ixta Belfrage
 
Pasta met porcini ragú

Een vega umami bommetje van pasta met porcini, die ook nog eens in no time gemaakt is. Uit Mezcla van Ixta Belfrage. Goddelijk!
17 september 2022
Twix met tahin
 
Tahin Twix van Esther Erwteman

Zelf twix maken is geweldig. Twix met tahin is next level heerlijk en die maak je heel eenvoudig zelf met dit recept.
1 september 2022
pizza met vijgen en gorgonzola
 
Flatbread pizza’s met gorgonzola & vijgen

Deze pizza van flatbread kun je zowel op de barbecue als in de oven maken. Heerlijk met de combi van gorgonzola en het zoete van vijgen.
1 september 2022
broodje chutney
 
Zelfgemaakte chutney van vijgen & rode ui

Dit is je nieuwe favoriete recept voor zelfgemaakte vijgenchutney met rode ui. Je wilt nooit meer anders. Gegarandeerd!
28 augustus 2022
cake met vijgen
 
Verjaardagscake met verse vijgen en rum

Wie jarig is trakteert; duik de keuken in om deze cake met verse vijgen en rum te maken. Ook lekker als je niet jarig bent!