Chocoladecake met pretzels & boter crème
Een super smeuïge chocoladecake met yoghurt, gedecoreerd met een rijke boter crème en zoute pretzels. Loopt jou het water ook al in de mond?
Gewoon nu alvast een keer maken, er is vast een reden te bedenken waarom, of straks met de feestdagen als je de show wilt stelen bij de koffie/thee!
Voor één cake (ongeveer 10 stukken)
75g zachte boter
200g suiker
150ml yoghurt
2 eieren
1tl vanille
200g bloem
¼ tl bakingsoda
¼ tl bakpoeder
¼ tl zout
40g cacaco
Voor de boter crème
125g zachte boter
250g poedersuiker
1tl vanille
1 ½ el melk
½ – 1tl rode kleurstof
Pretzels ter decoratie
Verder nodig: cakeblik voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen op 160C (heteluch)
Yoghurt chocolade cake
Mix de boter en suiker ruim 5 minuten, tot ‘ie mooi crèmig is. Meng in een maatbeker de yoghurt, eieren en vanille. In een andere kom gaan alle droge ingrediënten. Meng dan om en om de natte en droge ingrediënten bij het boter/suikermengsel tot je een egaal beslag hebt. Giet dit in je bakblik en strijk glad.
Hoe weet ik of mijn cake gaar is?
Bak 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot een satéprikker er schoon uitkomt als je die in het midden van de cake prikt. Dat is hét teken dat je cake gaar is. Controleer na 50 minuten. Cake gaar? Haal ‘dan uit de oven en laat eerst 10 minuten afkoelen in het blik. Haal er daarna uit en laat op een rooster hélemaal afkoelen!
Zo maak je boter crème
Mix met de zachte boter met een mixer en doe er dan de poedersuiker en vanille bij en mix nog 4 minuten. Iets lossere crème, dan de melk erbij mixen. Tot slot de kleurstof. Hoe meer je erin doet, hoe roder je boter crème. Uiteraard kan het ook zonder kleurstof! Smeer over de bovenkant van de cake. Dat kan zo netjes of zo ‘rustiek’ als je wilt. Decoreer met de pretzels.
Zet in de koelkast, zodat de boter crème kan opstijven. Maar serveer wel op kamertemperatuur, dat is het lekkerst!
Gepubliceerd op 25 november 2016