Chocoladecake met pretzels & boter crème



Een super smeuïge chocoladecake met yoghurt, gedecoreerd met een rijke boter crème en zoute pretzels. Loopt jou het water ook al in de mond?

Gewoon nu alvast een keer maken, er is vast een reden te bedenken waarom, of straks met de feestdagen als je de show wilt stelen bij de koffie/thee!

chocoladecakemetpretzels Smulpaapje

Voor één cake (ongeveer 10 stukken)

75g zachte boter
200g suiker
150ml yoghurt
2 eieren
1tl vanille
200g bloem
¼ tl bakingsoda
¼ tl bakpoeder
¼ tl zout
40g cacaco

Voor de boter crème

125g zachte boter
250g poedersuiker
1tl vanille
1 ½ el melk
½ – 1tl rode kleurstof

Pretzels ter decoratie

Verder nodig: cakeblik voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen op 160C (heteluch)

Yoghurt chocolade cake

Mix de boter en suiker ruim 5 minuten, tot ‘ie mooi crèmig is. Meng in een maatbeker de yoghurt, eieren en vanille. In een andere kom gaan alle droge ingrediënten. Meng dan om en om de natte en droge ingrediënten bij het boter/suikermengsel tot je een egaal beslag hebt. Giet dit in je bakblik en strijk glad.

Hoe weet ik of mijn cake gaar is?

Bak 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot een satéprikker er schoon uitkomt als je die in het midden van de cake prikt. Dat is hét teken dat je cake gaar is. Controleer na 50 minuten. Cake gaar? Haal ‘dan uit de oven en laat eerst 10 minuten afkoelen in het blik. Haal er daarna uit en laat op een rooster hélemaal afkoelen!

Zo maak je boter crème

Mix met de zachte boter met een mixer en doe er dan de poedersuiker en vanille bij en mix nog 4 minuten. Iets lossere crème, dan de melk erbij mixen. Tot slot de kleurstof. Hoe meer je erin doet, hoe roder je boter crème. Uiteraard kan het ook zonder kleurstof! Smeer over de bovenkant van de cake. Dat kan zo netjes of zo ‘rustiek’ als je wilt. Decoreer met de pretzels.

Zet in de koelkast, zodat de boter crème kan opstijven. Maar serveer wel op kamertemperatuur, dat is het lekkerst!

Gepubliceerd op 25 november 2016


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.