Chocoladecake met pretzels & boter crème



Een super smeuïge chocoladecake met yoghurt, gedecoreerd met een rijke boter crème en zoute pretzels. Loopt jou het water ook al in de mond?

Gewoon nu alvast een keer maken, er is vast een reden te bedenken waarom, of straks met de feestdagen als je de show wilt stelen bij de koffie/thee!

chocoladecakemetpretzels Smulpaapje

Voor één cake (ongeveer 10 stukken)

75g zachte boter
200g suiker
150ml yoghurt
2 eieren
1tl vanille
200g bloem
¼ tl bakingsoda
¼ tl bakpoeder
¼ tl zout
40g cacaco

Voor de boter crème

125g zachte boter
250g poedersuiker
1tl vanille
1 ½ el melk
½ – 1tl rode kleurstof

Pretzels ter decoratie

Verder nodig: cakeblik voorzien van bakpapier – oven voorverwarmen op 160C (heteluch)

Yoghurt chocolade cake

Mix de boter en suiker ruim 5 minuten, tot ‘ie mooi crèmig is. Meng in een maatbeker de yoghurt, eieren en vanille. In een andere kom gaan alle droge ingrediënten. Meng dan om en om de natte en droge ingrediënten bij het boter/suikermengsel tot je een egaal beslag hebt. Giet dit in je bakblik en strijk glad.

Hoe weet ik of mijn cake gaar is?

Bak 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot een satéprikker er schoon uitkomt als je die in het midden van de cake prikt. Dat is hét teken dat je cake gaar is. Controleer na 50 minuten. Cake gaar? Haal ‘dan uit de oven en laat eerst 10 minuten afkoelen in het blik. Haal er daarna uit en laat op een rooster hélemaal afkoelen!

Zo maak je boter crème

Mix met de zachte boter met een mixer en doe er dan de poedersuiker en vanille bij en mix nog 4 minuten. Iets lossere crème, dan de melk erbij mixen. Tot slot de kleurstof. Hoe meer je erin doet, hoe roder je boter crème. Uiteraard kan het ook zonder kleurstof! Smeer over de bovenkant van de cake. Dat kan zo netjes of zo ‘rustiek’ als je wilt. Decoreer met de pretzels.

Zet in de koelkast, zodat de boter crème kan opstijven. Maar serveer wel op kamertemperatuur, dat is het lekkerst!

Gepubliceerd op 25 november 2016


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
14 oktober 2024
Noedels uit Comfort
 
Noedels met avocado en radijs

Uit Comfort van Ottolenghi komt dit (aangepaste) recept voor noedels met avocado en radijs. Super snel én gezond. Een toprecept!
25 augustus 2024
Burgers bbq
 
Burgers van de BBQ

Maak van een eenvoudige burger van de barbecue een gourmet BBQ burger. Ik geef je mijn favo recept uit BBQ tijd
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!