Char siu kip uit Meals in Minutes van Donal Skehan



Ik maakte meerdere recepten uit Meals in minutes, van Donal Skehan. Gewoon omdat ze stuk voor stuk lekker zijn. De tomaten pasta pesto belandde overigens in zijn geheel – in etappes – in de lunchtrommel van onze dochter. Die bleek als koude pastasalade namelijk heerlijk.

Deze Char siu kip was minstens zo lekker. Anders dan in het boek roosterde ik een hele kip in de marinade en serveerde die met rijst en roerbakgroente. Een blijvertje kan ik je vertellen!

Geroosterde kip voor vier personen

1 scharrelkip (ongeveer 1,25kg)
1el bruine basterdsuiker
1el ketjap manis sojasaus
2el vloeibare honing
1el rijstwijn (toko)
1tl Five spice kruiden (toko of AH)
gemalen knoflookpoeder (of gebruik 2 tenen verse knoflook, geperst)

Voor erbij: gele kokosrijst en roerbakgroente naar keuze

Geroosterde Char Siu kip

Maak de marinade door alle ingrediënten bij elkaar te doen en goed te mengen. Leg de kip in een ovenschaal en verwarm de oven voor op 200C. Smeer de kip in met de marinade. Geen zorgen over wat er naast valt, dat lossen we straks op!

Geroosterde kip uit de oven

De kip gaat nu, in z’n ovenschaal, 50-60 minuten de oven in. Om de tien minuten schenk je de marinade uit de ovenschaal terug op de kip. Met een lepel gaat dat het handigst. Afhankelijk van de grootte van je kip gaat ‘ie er na 50-60 minuten uit. Je hebt ‘dus een keer of vijf opnieuw van marinade voorzien. Dek dan af met aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten.

Roerbakgroente

In die tijd roerbak je je groente. Ik gebruikte paksoi en kastanjechampignons. Op hoog vuur even wokken en op smaak brengen met een eetlepel sojasaus en een eetlepel gembersiroop. Zout & peper en klaar ben je. Serveer met gekookte rijst (naar keuze) of noodles.

Niks verspillen

Eventuele restjes kip doen het de dag erna fantastisch in een salade. Met het karkas van de kip maak je heel gemakkelijk je eigen bouillon. Zo gaat er niks verlopen!

 

Gepubliceerd op 20 februari 2019


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 oktober 2020
soep met noodles
 
Wonton noodlesoep

Een subliem lekkere noodlesoep, juist door zijn eenvoud. Samen met de kinderen de wontons maken voor in de soep maakt er een echt feestje van.
19 oktober 2020
brownies met tahin van sabrina ghayour
 
Brownies met tahin & mandarijn

Glutenvrije brownies met als verrassende smaakmaker tahin. Het is mijn versie van het recept uit Simply van Sabrina Ghayour.
16 oktober 2020
Spaghetti Bazaar_Smulpaapje
 
Midden-Oostenspaghetti met champignons & tahin

Deze verrassende vegetarische spaghetti met champignons en tahin komt uit het prachtige boek Bazaar van Sabrina Ghayour
16 oktober 2020
 
Lasagne Bolognese

De lekkerste lasagne Bolognese ooit komt uit de Pastabijbel. Minstens zo lekker als bij de Italiaan, maar gewoon thuis gemaakt!
16 oktober 2020
camembert uit de oven
 
Smulpaapje weekmenu – week 43

Makkelijke maaltijden voor het hele gezin, dat is het weekmenu. Variatie, vers en gezond. Welke gerechten ga jij deze week maken?
15 oktober 2020
Bolognesesaus voor pasta
 
Bolognesesaus

De allerlekkerste pastasaus allertijden is zonder twijfel de Bolognesesaus. Maak lekker veel en geniet van de lekkerste Spaghetti Bolognese.