Zelf chai latte maken



Ik was vergeten hoe ontzettend makkelijk het is om zelf chai latte te maken. Met dit chai latte recept kan het simpelweg niet mislukken.

Move over warme chocolademelk, chai latte wil je in de winter drinken. Hoewel ik normaliter gruw van warme melk is deze latte met kruidige chai echt onweerstaanbaar.

Chai (nooit chai thee, want chai = thee) kun je prima zelf maken, maar ik koop mijn chai eigenlijk altijd kant en klaar. De rooibos Chai van Foodelicious is heerlijk. Maar ook de chai met zwarte thee van Crusio thee ligt in de winter in mijn theekist.

De meest gebruikte kruiden voor chai zijn kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en peper (bron Wikipedia) maar ook andere samenstelling komen voor.

Verschil Chai en dirty chai

Weet jij tot slot het verschil tussen chai en dirty chai? Chai is alleen de thee, of in het geval van chai latte een gekruide warme melk. Aan een dirty chai wordt ook nog een shot espresso toegevoegd. Zó lekker. Echt een aanrader voor als je in de winter eigenlijk een soort gebakje in je mok wilt hebben. Goed, hoe maak je nu een chai latte, dan wel een dirty chai. Ik vertel het je!

recept chai latte

Voor één mok chai latte

250 ml (plantaardige) melk
1 flinke theelepel chai
optioneel: zoetstof
voor een dirty chai: een shot espresso

verder nodig: melkopschuimer (kan ook met een handopschuimer) en snufje cacao

Zelf chai latte maken

Doe de chai (ik vind ‘m hiervoor het lekkerst op basis van zwarte thee, omdat ‘ie dan net iets sterker smaakt) in een fhee-ei of thee-filterzakje. Verwarm in een pannetje de melk tot handwarm en hang daar dan, minimaal 5 minuten, de chai in. Hoe sterk je de chai smaak lekker vindt is persoonlijk, maar na 5 minuten vind ik ‘m perfect.

Daarna is het een kwestie van je melk met chai tot latte opschuimen. Ik doe dat in onze melkopschuimer. Maar met een handopschuimer kan het ook prima. Proef of je je chai latte nog iets zoeter wilt, dan kun je er de zoetstof van jouw voorkeur nog bij doen. Giet in een hoog glas en bestrooi met nog wat cacaopoeder. Meteen serveren!

Zo maak je van een chai latte een dirty chai

Wil je nog een extra kick aan je chai latte, maak er dan een dirty chai van.

Zet, terwijl je de chai latte opschuimt, een stevige espresso. Giet die bij de chai latte en voilá, je hebt een dirty chai!

 

Gepubliceerd op 10 februari 2021


1 reactie

  1. Maaike schreef:

    Nooit geweten, dus heel leuk om eens uitleg te krijgen. Thanks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
Henrique Sá Pessoa
 
ARCA brengt Portugal naar Amsterdam

Wie Portugal niet kan missen kan naar ARCA in Amsterdam. Het restaurant van Henrique Sá Pessoa ** biedt een vleugje Portugal in Nederland.
28 mei 2023
Tuin van de Smid diner
 
Tuin van de Smid diner

Tuin van de Smid in Leiden kennen we al járen, we komen er al even lang. Deze zomer doen ze ook diner en wij mochten voorproeven!
21 mei 2023
rui paula
 
Laat je verrassen door culinair Portugal

Als er één land is dat wordt onderschat op culinair vlak, dan is het Portugal wel. Ga met me mee op reis en ontdek hoe waanzinnig culinair Portugal is!
18 mei 2023
port tonic witte port
 
Port Tonic, dé zomercocktail uit Portugal

Als er één cocktail is die in Portugal al decennia lang veel wordt gedronken is dat wel de Port Tonic. En met goede reden! Dit is hoe je 'm maakt.
11 mei 2023
Rosé RSRV Mumm
 
La table des Chefs van Champagnehuis Mumm

Combineer de prachtige champagnes van G.H. Mumm met het culinaire talent van jonge chefs en je krijgt La Table des Chefs in Reims.
5 mei 2023
tomasu sojasaus
 
Rotterdamse sojasaus Tomasu verovert de wereld

Tijd en smaak zijn de basis voor de lekkerste sojasaus éver, Tomasu uit Rotterdam. En het is niet zo gek dat deze de wereld verovert.