Catch & Cook op Curaçao



Zelf je eten vangen en op tafel zetten én daarmee ook nog eens het ecosysteem helpen? Maaike deed het en vertelt je er alles over!

Coen en ik deden mee aan het event Catch & Cook, waarbij de oerman in Coen naar boven kwam. Hij ging namelijk tijdens het duiken jagen op lionfish, ook wel koraalduivel genoemd.

Catch & Cook op Curaçao

Curaçao staat bekend om zijn vele mooie duiklocaties. Het water heeft een heerlijke temperatuur en het water is erg helder. De koralen en het onderwaterleven is zeer kleurrijk en divers. Zelfs als je alleen zou willen snorkelen kom je al de mooiste vissen en koralen tegen. Helaas wordt de vispopulatie en het koraal bedreigd door de lionfish. Deze vis is een zogenaamde ‘invasive specie’. Dat betekent dat deze soort hier eigenlijk niet thuis hoort en het geen natuurlijke vijanden heeft.

Curacao en lionfish

Omdat de lionfish jonge visjes eet voordat ze zich kunnen voortplanten en dan vooral de soorten die de algen van de koralen eten, wordt de vispopulatie bedreigt en gaan koralen dood door verstikking van de algen. De koraalduivels planten zich ook nog eens heel snel voort en de enige manier om deze plaag in te dammen, is het vangen van de vis. Dit doen duikers met een speer.

Lionfish

Lionfish Caribbean en de Caribbean Chef Helmi Smeulders hebben de handen ineen geslagen en ze hebben de maand november uitgeroepen tot lionfish maand vol met diverse events. Op deze manier willen ze meer mensen bewust maken van het gevaar van de lionfish voor de Caribische onderwaterwereld en meer mensen enthousiast maken om te gaan jagen op lionfish én om ze te eten; lionfish is een lekkere vis om te eten.

Onder water op jacht

Coen en ik zijn beiden duikers en we willen graag beiden leren hoe je lionfish kunt vangen, de vis kunt schoonmaken en bereiden en al deze skills komen samen in het event Catch & Cook. Nu mag ik eventjes niet duiken door mijn zwangerschap, maar Coen kon wel afdalen in de Curaçaose wateren om te leren hoe je lionfish vangt met een speer. Na een uitleg op het droge is Coen met een groepje duikers op jacht gegaan. Na de duik had hij drie exemplaren gevangen: een hele goede vangst voor een eerste keer.

gefileerde lionfish

Lionfish fileren en Caribisch koken

Ik sloot na het duiken aan in de kookstudio van Helmi. Daar kregen we uitleg over de anatomie van de lionfish. De vis heeft namelijk meerdere giftige stekels waardoor je goed moet opletten bij het schoonmaken en fileren. Na deze uitleg zijn we aan de slag gegaan met de gevangen vissen. De graten en koppen gingen in de soep, de ingewanden waren bestemd voor de (zwerf)katten, van de vinnen, staarten en stekels worden later sieraden gemaakt en met het vlees gingen we koken.

Iedereen ging aan de slag met een gerecht met uiteraard een Caribische twist door het gebruik van meerdere lokale ingrediënten. Na alle geleverde arbeid was het gezamenlijk opeten daarna echt een feest aan een lange tafel buiten, waarbij nog vele sterke jachtverhalen werden uitgewisseld.

 

Het voelt dus wel heel goed dat we nieuwe skills hebben geleerd én dat we daarmee tegelijkertijd het ecosysteem een handje hebben geholpen. Coen wil nu waarschijnlijk zelf een speer en koker aanschaffen voor bij zijn duikset, zodat hij zelf ook op jacht kan gaan. Het fileren ging mij dan weer iets beter af, dus dat wordt vermoedelijk mijn taak. Binnenkort ligt er dus hopelijk zelf gevangen vis bij ons op tafel.

Kom je naar Curaçao? Help mee!

In verschillende restaurants in Curaçao staat lionfish op de kaart. Door het bestellen van deze gerechten help jij dus automatisch ook mee aan een beter ecosysteem. Wil je leren jagen op deze vis, dan kan dat bijvoorbeeld via deze site. Ook kan je hier sieraden kopen gemaakt van deze vis.

Gepubliceerd op 21 november 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 november 2022
Mont d'oR BBQ
 
Mont d’Or van de barbecue

Mont d'Or, dit bijzondere seizoenskaasje, kun je ook geweldig op de (winter) barbecue bereiden en is een heerlijk borrelhapje voor de feestdagen.
9 november 2022
aardappeltaart Ottolenghi
 
Hartige taart met aardappel, Gruyère en feta

Uit Ottolenghi Test Kitchen Extra Lekker komt deze goddelijke hartige taart met aardappel en twee soorten kaas. Super makkelijk. Méga lekker!
7 november 2022
zelf paté maken
 
Paté met pruimen

Zelf paté maken is zo veel simpeler dan je denkt. Deze paté met pruimen komt uit mijn boek Borreltijd en maak ik zelf nog met regelmaat.
2 november 2022
wortelsoep maken
 
Wortel & gembersoep

Wist jij dat wortels er in véél meer kleuren zijn dan alleen oranje. En dat je er met de toevoeging van wat gember een fantastisch lekkere soep mee maakt.
23 oktober 2022
 
Nationale boerenkooldag

De 24e oktober van het jaar is het nationale boerenkooldag. Een mooi moment om mijn 5 favoriete recepten met boerenkool op een rijtje te zetten.
19 oktober 2022
broccolirijst recept
 
Broccolirijst met snijbonen

Een makkelijk recept voor broccolirijst met snijbonen en paddenstoelen. Een perfecte snelle, gezonde maaltijd