Butter Chicken uit De wereld thuis

Een milde curry met kip, dat is deze butter chicken uit De Wereld Thuis. Dit wordt gegarandeerd je favoriete curry recept met kip.
Als je mijn review van De Wereld thuis van Mascha Lammes en Ronald Giphart gelezen hebt (die vind je hier) dan weet je dat ik nogal fan was van de curry die ik bij hen thuis proefde. Butter Chicken curry om precies te zijn.
Een milde curry met kip, die echt voor alle Smulpaapjes (groot én klein!) een feestje is om te eten. Want hemeltje wat is ‘ie lekker. Maak maar een dubbele hoeveelheid en vries ‘m in. Doe maar gewoon
Voor vier personen, als avondmaaltijd
500g kippendijen zonder bot, in grove blokjes gesneden
duimgroot stuk verse gember, geschild en geraspt
3 tenen knoflook, geraspt of uit de knoflookpers
1el (milde) kerrie
1el chilipoeder
2el zonnebloemolie
80g roomboter
2 uien, gesnipperd
1 blik gepelde tomaten (ik gebruik San Marzano)
1el garam masala (o.a. bij de toko te koop, maar ook in de supermarkt)
1tl gemberpoeder
1el mild paprikapoeder
50g bruine suiker (ik gebruikte Moscovado suiker)
1 el sambal badjak (ik gebruikte ½ el sambal oelek)
100ml kippenbouillon
60g creme fraiche
50g gezouten cashewnoten, grof gehakt
handje peterselie, gesneden en naar smaak
zout & peper
In het recept staat ook nog 1el fenegriekpoeder, die heb ik niet gebruikt
Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur marineren + 20 minuten pruttelen
Butter Chicken uit De wereld thuis
Meng voor de butter chicken in een grote kom de kip met de gember, knoflook, kerrie en chilipoeder. Dek af en laat (gekoeld) minstens een uur marineren, langer mag ook. Haal dan op tijd uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Verhit de zonnebloemolie in een grote braadpan. Bak de kip 10 minuten aan, tot lekker goudbruin maar nog niet gaar. Haal de kip uit de pan en zet even apart
Waarom het butter chicken heet
Smelt nu de boter (daar is je antwoord!) in de pan waar je net de kip in aangebakken hebt. Fruit de ui 3 minuutjes zachtjes aan. Voeg het blik tomaten toe, net als de garam masala, gemberpoeder, paprikapoeder, bruine suiker en sambal. Roer goed door en schenk de bouillon erbij. Kip mag er nu ook weer bij en met de deksel op de pan laat je het nu, op zacht vuur, 20 minuten pruttelen.
Milde kipcurry
Als laatste gaat de creme fraiche erbij. Breng op smaak als je dat nog nodig vindt. Ik serveerde de curry met Naan en garneerde als laatste met de gehakte cashewnoten en peterselie. Smullen maar! Meer heerlijke curry recepten voor het hele gezin vind je hier.
Gepubliceerd op 26 maart 2020