Bulgursalade met broccoli en venkel

Bulgursalade met broccoli en venkel
Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je heel veel verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met 4 soorten groente. De truc is om alle groente zo fijn mogelijk te snijden. Als contrast zit er ook een kleine zoete component in.
Het resultaat is een zeer veelzijdige bulgursalade, die je zo als maaltijdsalade kunt eten met wat brood erbij. Of serveer ‘m tijdens een BBQ of picknick.
Voor vier personen, als maaltijdsalade
150g bulgur
½ komkommer, zonder zaadlijst, in kleine blokjes
1 venkel, in dunne reepjes
200g broccolirijst (ik kocht kant & klare)
1 puntpaprika, in kleine blokjes
50g rozijnen (of gebruik gedroogde abrikozen)
50g olijven, in kleine stukjes
1 el verse munt, fijngesneden
1 el mandarijn azijn (via Foodelicious, of een andere zoete azijn)
1-2 extra vierge olijfolie
½ el za’ atar (Midden-Oosten winkel)
versgemalen peper en zeezout
Bulgursalade met broccoli en venkel
Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzingen gaar en giet af. In de tussentijd snijd je alle groenten in kleine blokjes, zo gelijkmatig mogelijk. De venkel kun je op een mandoline schaven en kleinsnijden of gebruik een scherp mes om zo dun mogelijk te snijden. Doe alles bij elkaar in een grote schaal en breng op smaak met de azijn, olie, za’atar, zout en peper.
Maaltijdsalade met bulgur en 4 soorten groente
Voeg tot slot de uitgelekte bulgur toe (die mag nog warm zijn) en schep alles dan goed door. Als je er van houdt kun je er eventueel nog wat verkruimelde feta over strooien. Je kunt de salade in zijn geheel voorbereiden, laten afkoelen en dan tot gebruik in de koelkast wegzetten. Wel op kamertemperatuur serveren!
Verschil bulgur en couscous
Beiden zijn graansoorten, maar in bulgur zitten over het algemeen meer vezels dan in couscous (tenzij je een volkoren couscous gebruikt). Bulgur heeft ook wat meer bite dan couscous, omdat je couscous eigenlijk nog moet stomen. Echter, de meeste Nederlanders wellen couscous, en daarmee verlies je de kans op die structuur.
Bulgur daarentegen is al gestoomd voordat het gedroogd wordt, dus nadat je de bulgur kookt heeft het automatisch al meer bite. Als ik weinig tijd heb geef ik dan ook de voorkeur aan bulgur.
Gepubliceerd op 7 juli 2020