Bulgursalade met broccoli en venkel



Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je heel veel verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met 4 soorten groente. De truc is om alle groente zo fijn mogelijk te snijden. Als contrast zit er ook een kleine zoete component in.

Het resultaat is een zeer veelzijdige bulgursalade, die je zo als maaltijdsalade kunt eten met wat brood erbij. Of serveer ‘m tijdens een BBQ of picknick.

Voor vier personen, als maaltijdsalade
150g bulgur
½ komkommer, zonder zaadlijst, in kleine blokjes
1 venkel, in dunne reepjes
200g broccolirijst (ik kocht kant & klare)
1 puntpaprika, in kleine blokjes
50g rozijnen (of gebruik gedroogde abrikozen)
50g olijven, in kleine stukjes
1 el verse munt, fijngesneden
1 el mandarijn azijn (via Foodelicious, of een andere zoete azijn)
1-2 extra vierge olijfolie
½ el za’ atar (Midden-Oosten winkel)
versgemalen peper en zeezout

Bulgursalade met broccoli en venkel

Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzingen gaar en giet af. In de tussentijd snijd je alle groenten in kleine blokjes, zo gelijkmatig mogelijk. De venkel kun je op een mandoline schaven en kleinsnijden of gebruik een scherp mes om zo dun mogelijk te snijden. Doe alles bij elkaar in een grote schaal en breng op smaak met de azijn, olie, za’atar, zout en peper.

Maaltijdsalade met bulgur en 4 soorten groente

Voeg tot slot de uitgelekte bulgur toe (die mag nog warm zijn) en schep alles dan goed door. Als je er van houdt kun je er eventueel nog wat verkruimelde feta over strooien. Je kunt de salade in zijn geheel voorbereiden, laten afkoelen en dan tot gebruik in de koelkast wegzetten. Wel op kamertemperatuur serveren!

bulgur

Verschil bulgur en couscous

Beiden zijn graansoorten, maar in bulgur zitten over het algemeen meer vezels dan in couscous (tenzij je een volkoren couscous gebruikt). Bulgur heeft ook wat meer bite dan couscous, omdat je couscous eigenlijk nog moet stomen. Echter, de meeste Nederlanders wellen couscous, en daarmee verlies je de kans op die structuur.

Bulgur daarentegen is al gestoomd voordat het gedroogd wordt, dus nadat je de bulgur kookt heeft het automatisch al meer bite. Als ik weinig tijd heb geef ik dan ook de voorkeur aan bulgur.

Gepubliceerd op 7 juli 2020


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
9 augustus 2020
camembert uit de oven
 
Camembert uit de oven met gekarameliseerde noten

Een van de meest ultieme borrelhapjes is camembert uit de oven. Helemaal met een topping van gekarameliseerde noten erop.
9 augustus 2020
scones met bramen
 
Scones met bramen

Scones kun je op diverse manieren maken, ik maak ze nu met bramen. Bramen zijn nu volop in het seizoen en geven je warme scone dat beetje extra.
9 augustus 2020
bramencompote
 
Bramencompote met granaatappel

Nu is het moment om bramen te plukken en er compote van te maken. Deze bramencompote met granaatappel maak je in minder dan een kwartier
7 augustus 2020
tomatensaus vers smulpaapje
 
Smulpaapje weekmenu – week 32

Ook dit weekmenu blijven we nog even in zomerse sferen. Met makkelijke maaltijden, gemaakt met minimale inspanning.
4 augustus 2020
courgette inmaken
 
Courgette inmaken

Maaike neemt ons vanaf Curaçao mee in de wereld van courgette inmaken. Wist jij dat je courgette kon inmaken? Nu heb je daar het beste recept voor!
3 augustus 2020
bietjes bbq
 
Bietjes van de barbecue

Als je bietjes op de barbecue poft, tover je ze daarna om in een heerlijke salade met feta en pijnboompitjes. Een lekker vega BBQ recept dus