Bulgursalade met broccoli en venkel



Bulgursalade met broccoli en venkel

Tabouleh is een salade op basis van bulgur en daar kun je heel veel verschillende varianten mee maken. Dit keer maakte ik ‘m met 4 soorten groente. De truc is om alle groente zo fijn mogelijk te snijden. Als contrast zit er ook een kleine zoete component in.

Het resultaat is een zeer veelzijdige bulgursalade, die je zo als maaltijdsalade kunt eten met wat brood erbij. Of serveer ‘m tijdens een BBQ of picknick.

Voor vier personen, als maaltijdsalade
150g bulgur
½ komkommer, zonder zaadlijst, in kleine blokjes
1 venkel, in dunne reepjes
200g broccolirijst (ik kocht kant & klare)
1 puntpaprika, in kleine blokjes
50g rozijnen (of gebruik gedroogde abrikozen)
50g olijven, in kleine stukjes
1 el verse munt, fijngesneden
1 el mandarijn azijn (via Foodelicious, of een andere zoete azijn)
1-2 extra vierge olijfolie
½ el za’ atar (Midden-Oosten winkel)
versgemalen peper en zeezout

Bulgursalade met broccoli en venkel

Kook de bulgur volgens de gebruiksaanwijzingen gaar en giet af. In de tussentijd snijd je alle groenten in kleine blokjes, zo gelijkmatig mogelijk. De venkel kun je op een mandoline schaven en kleinsnijden of gebruik een scherp mes om zo dun mogelijk te snijden. Doe alles bij elkaar in een grote schaal en breng op smaak met de azijn, olie, za’atar, zout en peper.

Maaltijdsalade met bulgur en 4 soorten groente

Voeg tot slot de uitgelekte bulgur toe (die mag nog warm zijn) en schep alles dan goed door. Als je er van houdt kun je er eventueel nog wat verkruimelde feta over strooien. Je kunt de salade in zijn geheel voorbereiden, laten afkoelen en dan tot gebruik in de koelkast wegzetten. Wel op kamertemperatuur serveren!

bulgur

Verschil bulgur en couscous

Beiden zijn graansoorten, maar in bulgur zitten over het algemeen meer vezels dan in couscous (tenzij je een volkoren couscous gebruikt). Bulgur heeft ook wat meer bite dan couscous, omdat je couscous eigenlijk nog moet stomen. Echter, de meeste Nederlanders wellen couscous, en daarmee verlies je de kans op die structuur.

Bulgur daarentegen is al gestoomd voordat het gedroogd wordt, dus nadat je de bulgur kookt heeft het automatisch al meer bite. Als ik weinig tijd heb geef ik dan ook de voorkeur aan bulgur.

Gepubliceerd op 7 juli 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.