Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank
Wist je dat er naast toppers van Verdejo wijnen ook waanzinnig lekker bubbels uit het Spaanse wijngebied Rueda komen? Die zijn een perfecte partner voor je borrelplank. Ik geef je 3 recepten voor verrassende borrelhapjes.
Borrelhapjes zijn eigenlijk áltijd wel een goed idee, maar de decembermaand is bij uitstek een maand dat er volop geborreld wordt. Deze 3 borrelhapjes gaan geweldig samen met een glas bubbels en als ik nou ergens dol op ben is het wel op de bubbels uit Rueda.
Waar Rueda over het algemeen vooral bekend om staat zijn z’n tintelfrisse Verdejo-wijnen met het typische groene bittertje, maar er worden dus ook mousserende wijnen geproduceerd. Deze verleidelijke sprankelende wijn heeft een subtiele bruis en wordt gemaakt van 100% verdejo-druiven.
Bubbels uit Rueda
De druiven voor deze bubbel worden in de vroege ochtend zorgvuldig met de hand geplukt om hun natuurlijke frisheid te behouden. Vervolgens ondergaat de wijn een vinificatieproces volgens de traditionele methode. Vervolgens nog een rijping van twee jaar op fles en daarna kunnen wij er allemaal van genieten.
De bubbels uit Rueda zijn te koop bij verschillende wijnwinkels en online. Adviesprijs is veelal rond de € 12,50 dus echt een geweldige prijs-kwaliteitsverhouding voor deze bubbel.
Dus zet de borrelplank alvast klaar, leg je fles koud en geniet van deze feestelijke en heerlijke decembermaand met een glas sprankelende wijn uit Rueda!
Bubbels uit Rueda voor bij de borrelplank
Voor 1 kommetje anjsovisboter
150 gram zachte roomboter
2 – 3 tl ansjovispasta
knisperend zeezout
Mix met een hand- of standmixer de boter en ansjovispasta minimaal 5 maar liefst 10 minuten. Je krijgt dan een intens luchtige borrelboter. Schep dit in een mooi bakje, sprenkel wat zeezout erover en zet koud weg, tot gebruik. Serveer wel op kamertemperatuur, dan komt de boter het beste tot z’n recht.
Je zult zien, je borrelboter is echt in no time op!
Voor 15 tot 25 stuks komkommerrolletjes
125 gram mascarpone of roomkaas
15 gram verse dille of bieslook, fijn gesneden
50 – 100 gram gerookte zalm, fijn gesneden
rasp + sap ½ citroen
zout & peper
2 stevige komkommers
Verder nodig: kaasschaaf
Meng de mascarpone (of roomkaas) met de bieslook, zalm, citroenrasp en sap en breng op smaak met zout en peper. Was de komkommer goed en met een kaasschaaf schaaf je er lange linten van. Herhaal dat tot je aan de zaadlijst komt en draai de komkommer dan naar de andere kant. Herhaal ook daar tot aan de zaadlijst.
Dep de komkommerlinten goed droog en schep dan, aan het begin van de komkommer, een schepje van je mascarponemengsel. Rol je komkommerlint nu en zet op een mooi bord. Herhaal met de rest van de komkommerlinten of tot je mascarponemengsel op is. Houd je mascarpone over, serveer die dan samen met wat toastjes.
Voor 20 – 25 stuks gevulde peppadew heb je nodig
150 gram roomkaas (naturel)
25 gram verse bieslook
1 grote citroen, rasp
versgemalen zwarte peper & beetje zout
1 pot peppadews, uitgelekt à 400 gram
Meng de roomkaas met de bieslook, citroenrasp, zout en peper tot een gladde massa. Lat de peppadew goed uitlekken en vul ze met het roomkaas mengsel. Zet koud weg tot gebruik.
Bubbels uit Rueda
Leg alle borrelhapjes op een mooie plank en vul aan met je favoriete borrelgerechtjes. Mooi glas bubbels uit Rueda erbij en het grote genieten kan beginnen!
Dit artikel kwam in stand in samenwerking met Rueda wijnen. – Meer info over Rueda wijnen vind je op www.ruedawijnen.nl
Gepubliceerd op 3 december 2023