Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)



Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.

Het idee voor dit Italiaanse borrelhapje is trouwens niet van mijzelf, maar van de Cooking Queens. In het kader van de Swiepswoepswap van collega foodie Mandy maakte ik een recept van die site en gaf daar mijn eigen draai aan.

Dat dat dit borrelhapje van gevuld bladerdeeg zou worden was me overigens vrij snel duidelijk. Want a) hallo borrelhapje. D’uh! 😉 En b) hallo makkelijk en snél borrelhapje. Yum!

Ik koos voor een vulling met olijftapenade en truffelsalami. Maar iedere vulling is denkbaar. Kom, we gaan borrelen, ehrm aan de slag!

close up

Dit heb je nodig
1 rol gekoeld bladerdeeg, uitgerold
1 potje zwarte olijftapenade à 145gr
1 truffelsalamiworstje , ongeveer 35g in kleine blokjes
50g mini mozzarella, in kleine blokjes
25g (Taggiasche) olijven zonder pit, in kleine stukjes
Stukje Pecorino, naar smaak geraspt
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: invetkwastje – bakplaat – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 25 minuten oventijd

Sfoglia Ripiena

Zorg dat je voor je aan je Sfoglia Ripiena begint alle ingrediënten hebt voorbereid. Dus voor je het bladerdeeg uit de koelkast haalt en uitrolt op je bakplaat. Het papier waarin het bladerdeeg is opgerold is meteen je bakpapier voor op de bakplaat. In het midden komt je vulling en aan weerszijde daarvan maak je 9cm lange strookjes, die je straks opvouwt. Meet dat even zorgvuldig, zodat alles straks gelijkt vouwt.

Gevuld Italiaans bladerdeeg

Je begint eerst met een laagje tapenade. Ongeveer 4 eetlepels. Verdeel dat gelijkmatig op het bladerdeeg. Daarop verdeel je de blokjes salami, mozzarella en olijfjes. Daarover heen rasp je met een fijne rasp zoveel pecorino als je lekker vindt.

bladerdeeg gevuld

Verschil pecorino en parmezaanse kaas

Het verschil tussen Pecorino en Parmezaan is heel simpel; de melk waar het van gemaakt wordt. Pecorino is gemaakt van schapenmelk en heeft dus een iets uitgesprokener smaak. Parmezaan is gemaakt van koemelk en krijgt meer smaak naarmate die langer rijpt.

bladerdeeg

Italiaans borrelhapje

Nu vouw je alle strookjes over je vulling. Eerst de buitenkanten, daarna de losse strookjes. Met een kwastje gaat over de boven- en zijkant wat losgeklopt ei. Ik raspte daarover nóg wat Pecorino, want ehrm; kaas! Bak je gevulde bladerdeeg nu 25 – 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot je een goudbruin deeg hebt. Haal het bakblik uit de oven en laat even afkoelen, zodat je een lekker krokant korstje hebt.

close up

Dit borrelhapje eet je liefst zo vers mogelijk, dus niet te lang van tevoren klaar maken. Je kunt wel alles voorbereiden, dan in de koelkast zetten en afbakken vlak voor je gaat borrelen.

Gepubliceerd op 29 december 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
7 februari 2023
TikTok pasta met wodka garnalen
 
Tik Tok pasta met wodka garnalen

Je dacht dat de Tik Tok pasta met feta al lekker was? Wacht tot je diezelfde pasta eet met wodka garnalen. Goddelijk!
4 februari 2023
nonnevot
 
Nonnevotten – Limburgs carnaval gebak

Zo maak en vouw je Limburgse nonnevotten, met stap voor stap foto's en tips. Ook als je niet in Limburg carnaval viert echt een aanrader
29 januari 2023
mosterdsoep recept
 
Romige mosterdsoep met appel

Een heerlijk vegan mosterdsoeprecept voor groot en klein. Mosterd geeft net dat beetje extra aan deze heerlijke soep met knolselderij en appel.
11 januari 2023
hartige cake met spinazie
 
Hartige cake met spinazie

Een hartige cake is áltijd een goed idee. Als makkelijke lunch, als borrelhapje of bij soep voor een snelle maaltijd. Deze hartige cake wil je maken!
8 januari 2023
salade met makreel
 
Makreelsalade met appel

Makreelsalade is niet alleen heerlijk op een boterham of cracker. Het is ook een heerlijk makreelrecept voor de borrel. Super veelzijdig!
5 januari 2023
palmkool
 
10 x recepten met lekker veel groente

In plaats van deze maand te focussen op afvallen wil ik je laten zien hoe lekker het is om veel groente te eten. Dus 10x recepten met volop groente.