Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)



Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.

Het idee voor dit Italiaanse borrelhapje is trouwens niet van mijzelf, maar van de Cooking Queens. In het kader van de Swiepswoepswap van collega foodie Mandy maakte ik een recept van die site en gaf daar mijn eigen draai aan.

Dat dat dit borrelhapje van gevuld bladerdeeg zou worden was me overigens vrij snel duidelijk. Want a) hallo borrelhapje. D’uh! 😉 En b) hallo makkelijk en snél borrelhapje. Yum!

Ik koos voor een vulling met olijftapenade en truffelsalami. Maar iedere vulling is denkbaar. Kom, we gaan borrelen, ehrm aan de slag!

close up

Dit heb je nodig
1 rol gekoeld bladerdeeg, uitgerold
1 potje zwarte olijftapenade à 145gr
1 truffelsalamiworstje , ongeveer 35g in kleine blokjes
50g mini mozzarella, in kleine blokjes
25g (Taggiasche) olijven zonder pit, in kleine stukjes
Stukje Pecorino, naar smaak geraspt
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: invetkwastje – bakplaat – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 25 minuten oventijd

Sfoglia Ripiena

Zorg dat je voor je aan je Sfoglia Ripiena begint alle ingrediënten hebt voorbereid. Dus voor je het bladerdeeg uit de koelkast haalt en uitrolt op je bakplaat. Het papier waarin het bladerdeeg is opgerold is meteen je bakpapier voor op de bakplaat. In het midden komt je vulling en aan weerszijde daarvan maak je 9cm lange strookjes, die je straks opvouwt. Meet dat even zorgvuldig, zodat alles straks gelijkt vouwt.

Gevuld Italiaans bladerdeeg

Je begint eerst met een laagje tapenade. Ongeveer 4 eetlepels. Verdeel dat gelijkmatig op het bladerdeeg. Daarop verdeel je de blokjes salami, mozzarella en olijfjes. Daarover heen rasp je met een fijne rasp zoveel pecorino als je lekker vindt.

bladerdeeg gevuld

Verschil pecorino en parmezaanse kaas

Het verschil tussen Pecorino en Parmezaan is heel simpel; de melk waar het van gemaakt wordt. Pecorino is gemaakt van schapenmelk en heeft dus een iets uitgesprokener smaak. Parmezaan is gemaakt van koemelk en krijgt meer smaak naarmate die langer rijpt.

bladerdeeg

Italiaans borrelhapje

Nu vouw je alle strookjes over je vulling. Eerst de buitenkanten, daarna de losse strookjes. Met een kwastje gaat over de boven- en zijkant wat losgeklopt ei. Ik raspte daarover nóg wat Pecorino, want ehrm; kaas! Bak je gevulde bladerdeeg nu 25 – 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot je een goudbruin deeg hebt. Haal het bakblik uit de oven en laat even afkoelen, zodat je een lekker krokant korstje hebt.

close up

Dit borrelhapje eet je liefst zo vers mogelijk, dus niet te lang van tevoren klaar maken. Je kunt wel alles voorbereiden, dan in de koelkast zetten en afbakken vlak voor je gaat borrelen.

Gepubliceerd op 29 december 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
26 april 2024
makreel recept
 
Ceviche van makreel met grapefruit

Ceviche wordt bereid met rauwe vis, die je koud gaart. Dit recept is een ceviche van makreel met grapefruit. Heel fris en zo gemaakt!
26 april 2024
 
Gebakken makreel met citroen

Makreel is super eenvoudig om te bereiden. Gezond, lekker én een heel betaalbaar. Dit recept is voor de lekkerste gebakken makreel!
25 april 2024
welsh cakes
 
Welsh cakes uit de Bakatlas

Dit zijn de lekkerste, zelfgebakken Welsh cakes die je kunt bakken. Laat het maar aan Rutger Bakt over om het perfecte recept in zijn Bakatlas te zetten.
20 april 2024
Kervelsoep_2020
 
Kervelsoep

Dit recept voor verse kervelsoep zet je in nog geen kwartier op tafel, met het recept van oma. Dan weet je dat het goed zit.
19 april 2024
bananenbrood wafels
 
Bananenbrood wafels

Wafels als ontbijt, voor een super smakelijk begin van de dag want zo lekker heb je bananenbrood nog nooit gegeten. Dit zijn mijn bananenbroodwafels
8 april 2024
dressing met citrus
 
5 x dressing voor je salade

Een salade wordt nóg lekkerder van een goeie dressing. Ik zet mijn top 5 lekkerste dressings voor je op een rijtje. Hoef jij ze alleen nog maar te maken.