Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.

Het idee voor dit Italiaanse borrelhapje is trouwens niet van mijzelf, maar van de Cooking Queens. In het kader van de Swiepswoepswap van collega foodie Mandy maakte ik een recept van die site en gaf daar mijn eigen draai aan.

Dat dat dit borrelhapje van gevuld bladerdeeg zou worden was me overigens vrij snel duidelijk. Want a) hallo borrelhapje. D’uh! 😉 En b) hallo makkelijk en snél borrelhapje. Yum!

Ik koos voor een vulling met olijftapenade en truffelsalami. Maar iedere vulling is denkbaar. Kom, we gaan borrelen, ehrm aan de slag!

close up

Dit heb je nodig
1 rol gekoeld bladerdeeg, uitgerold
1 potje zwarte olijftapenade à 145gr
1 truffelsalamiworstje , ongeveer 35g in kleine blokjes
50g mini mozzarella, in kleine blokjes
25g (Taggiasche) olijven zonder pit, in kleine stukjes
Stukje Pecorino, naar smaak geraspt
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: invetkwastje – bakplaat – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 25 minuten oventijd

Sfoglia Ripiena

Zorg dat je voor je aan je Sfoglia Ripiena begint alle ingrediënten hebt voorbereid. Dus voor je het bladerdeeg uit de koelkast haalt en uitrolt op je bakplaat. Het papier waarin het bladerdeeg is opgerold is meteen je bakpapier voor op de bakplaat. In het midden komt je vulling en aan weerszijde daarvan maak je 9cm lange strookjes, die je straks opvouwt. Meet dat even zorgvuldig, zodat alles straks gelijkt vouwt.

Gevuld Italiaans bladerdeeg

Je begint eerst met een laagje tapenade. Ongeveer 4 eetlepels. Verdeel dat gelijkmatig op het bladerdeeg. Daarop verdeel je de blokjes salami, mozzarella en olijfjes. Daarover heen rasp je met een fijne rasp zoveel pecorino als je lekker vindt.

bladerdeeg gevuld

Verschil pecorino en parmezaanse kaas

Het verschil tussen Pecorino en Parmezaan is heel simpel; de melk waar het van gemaakt wordt. Pecorino is gemaakt van schapenmelk en heeft dus een iets uitgesprokener smaak. Parmezaan is gemaakt van koemelk en krijgt meer smaak naarmate die langer rijpt.

bladerdeeg

Italiaans borrelhapje

Nu vouw je alle strookjes over je vulling. Eerst de buitenkanten, daarna de losse strookjes. Met een kwastje gaat over de boven- en zijkant wat losgeklopt ei. Ik raspte daarover nóg wat Pecorino, want ehrm; kaas! Bak je gevulde bladerdeeg nu 25 – 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot je een goudbruin deeg hebt. Haal het bakblik uit de oven en laat even afkoelen, zodat je een lekker krokant korstje hebt.

close up

Dit borrelhapje eet je liefst zo vers mogelijk, dus niet te lang van tevoren klaar maken. Je kunt wel alles voorbereiden, dan in de koelkast zetten en afbakken vlak voor je gaat borrelen.

Gepubliceerd op 29 december 2022


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
29 mei 2023
sangria
 
De lekkerste sangria

De allerlekkerste sangria maak je wat mij betreft deze zomer héél vaak. Dit is mijn fool proof recept voor rosé sangria.
8 mei 2023
salsa bij nacho's
 
Salsa met watermeloen & mango

Salsa is niet alleen een dans, maar ook een Latijns-Amerikaanse saus. Ik maakte een salsa met watermeloen en mango voor bij de BBQ én bij de borrel.
8 mei 2023
Bananenbrood koffie en chocolade
 
Bananenbrood met koffie & chocolade

Alles wat je lekker vindt zit in dit bananenbrood, namelijk koffie én chocolade. Zo wordt het in één keer het lekkerste bananenbrood dat er is.
4 mei 2023
bloemkool puttanesca
 
Bloemkool puttanesca met gebakken gnocchi

Een recept voor puttanesca is meestal met pasta, maar maak die ook eens met geroosterde bloemkool en gebakken gnocchi. Zó lekker!
2 mei 2023
chowder recept
 
Chowder met gerookte vis

Voor wie niet weet wat een chowder is, dat is een goddelijke maaltijdsoep met groente en (gerookte) vis. Dit is mijn recept voor de lekkerste chowder.
21 april 2023
kip van de barbecue
 
Gegrilde kip van de BBQ met grapefruit

Een eenvoudig, maar heerlijk barbecue-recept. Gegrilde kip met grapefruit. Zo lekker at je kip van de barbecue nog niet eerder.