Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)



Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.

Het idee voor dit Italiaanse borrelhapje is trouwens niet van mijzelf, maar van de Cooking Queens. In het kader van de Swiepswoepswap van collega foodie Mandy maakte ik een recept van die site en gaf daar mijn eigen draai aan.

Dat dat dit borrelhapje van gevuld bladerdeeg zou worden was me overigens vrij snel duidelijk. Want a) hallo borrelhapje. D’uh! 😉 En b) hallo makkelijk en snél borrelhapje. Yum!

Ik koos voor een vulling met olijftapenade en truffelsalami. Maar iedere vulling is denkbaar. Kom, we gaan borrelen, ehrm aan de slag!

close up

Dit heb je nodig
1 rol gekoeld bladerdeeg, uitgerold
1 potje zwarte olijftapenade à 145gr
1 truffelsalamiworstje , ongeveer 35g in kleine blokjes
50g mini mozzarella, in kleine blokjes
25g (Taggiasche) olijven zonder pit, in kleine stukjes
Stukje Pecorino, naar smaak geraspt
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: invetkwastje – bakplaat – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 25 minuten oventijd

Sfoglia Ripiena

Zorg dat je voor je aan je Sfoglia Ripiena begint alle ingrediënten hebt voorbereid. Dus voor je het bladerdeeg uit de koelkast haalt en uitrolt op je bakplaat. Het papier waarin het bladerdeeg is opgerold is meteen je bakpapier voor op de bakplaat. In het midden komt je vulling en aan weerszijde daarvan maak je 9cm lange strookjes, die je straks opvouwt. Meet dat even zorgvuldig, zodat alles straks gelijkt vouwt.

Gevuld Italiaans bladerdeeg

Je begint eerst met een laagje tapenade. Ongeveer 4 eetlepels. Verdeel dat gelijkmatig op het bladerdeeg. Daarop verdeel je de blokjes salami, mozzarella en olijfjes. Daarover heen rasp je met een fijne rasp zoveel pecorino als je lekker vindt.

bladerdeeg gevuld

Verschil pecorino en parmezaanse kaas

Het verschil tussen Pecorino en Parmezaan is heel simpel; de melk waar het van gemaakt wordt. Pecorino is gemaakt van schapenmelk en heeft dus een iets uitgesprokener smaak. Parmezaan is gemaakt van koemelk en krijgt meer smaak naarmate die langer rijpt.

bladerdeeg

Italiaans borrelhapje

Nu vouw je alle strookjes over je vulling. Eerst de buitenkanten, daarna de losse strookjes. Met een kwastje gaat over de boven- en zijkant wat losgeklopt ei. Ik raspte daarover nóg wat Pecorino, want ehrm; kaas! Bak je gevulde bladerdeeg nu 25 – 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot je een goudbruin deeg hebt. Haal het bakblik uit de oven en laat even afkoelen, zodat je een lekker krokant korstje hebt.

close up

Dit borrelhapje eet je liefst zo vers mogelijk, dus niet te lang van tevoren klaar maken. Je kunt wel alles voorbereiden, dan in de koelkast zetten en afbakken vlak voor je gaat borrelen.

Gepubliceerd op 6 september 2020


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
20 september 2021
vega curry
 
Weekmenu 2021 – week 38

Het weekmenu geeft je weer inspiratie voor doordeweekse maaltijden, waar het hele gezin van mee geniet. Of je nu voor vega, vis of vleesrecepten kiest.
20 september 2021
appeltaart recept met amandelspijs
 
Appeltaart met frangipane

Een klassieke appeltaartrecept met korstdeeg met een smeuïge frangipane op de bodem. Het is gewoon de lekkerste appeltaart die je kunt bedenken!
16 september 2021
ijs zonder ijsmachine
 
Bananen-aardbei ijs zonder ijsmachine

Toveren met restjes kun je wel aan Yvette van Boven overlaten. Geïnspireerd door haar Van Bovens Leftovers maakte ik er dit ijs mee.
14 september 2021
Zalm teriyaki bowl
 
Zalm teriyaki bowl

Er is niets lekkerder dan eten uit een kommetje. Deze zalm teriyaki bowl is daar geen uitzondering op. Zeker omdat je de teriyaki marinade zelf maakt.
13 september 2021
parelcouscous op Griekse wijze
 
Griekse parelcouscous met pigs in blankets

Een hele makkelijke maaltijd die ideaal is voor drukke dagen. Deze parelcouscous op Griekse wijze is in een handomdraai gemaakt.
10 september 2021
brownie cheesecake
 
Weekmenu 2021 – week 37

Het weekmenu zit weer bomvol makkelijke maaltijden, snelle recepten en inspiratie voor een week lang lekker samen eten.