Italiaans borrelhapje (sfoglia ripiena)



Gevuld bladerdeeg, op z’n Italiaans, maakt een waanzinnig lekker en makkelijk borrelhapje. Zéker als je truffelsalami gebruikt.

Het idee voor dit Italiaanse borrelhapje is trouwens niet van mijzelf, maar van de Cooking Queens. In het kader van de Swiepswoepswap van collega foodie Mandy maakte ik een recept van die site en gaf daar mijn eigen draai aan.

Dat dat dit borrelhapje van gevuld bladerdeeg zou worden was me overigens vrij snel duidelijk. Want a) hallo borrelhapje. D’uh! ? En b) hallo makkelijk en snél borrelhapje. Yum!

Ik koos voor een vulling met olijftapenade en truffelsalami. Maar iedere vulling is denkbaar. Kom, we gaan borrelen, ehrm aan de slag!

close up

Dit heb je nodig
1 rol gekoeld bladerdeeg, uitgerold
1 potje zwarte olijftapenade à 145gr
1 truffelsalamiworstje , ongeveer 35g in kleine blokjes
50g mini mozzarella, in kleine blokjes
25g (Taggiasche) olijven zonder pit, in kleine stukjes
Stukje Pecorino, naar smaak geraspt
1 ei, losgeklopt

Verder nodig: invetkwastje – bakplaat – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)
Bereidingstijd: 15 minuten + 25 minuten oventijd

Sfoglia Ripiena

Zorg dat je voor je aan je Sfoglia Ripiena begint alle ingrediënten hebt voorbereid. Dus voor je het bladerdeeg uit de koelkast haalt en uitrolt op je bakplaat. Het papier waarin het bladerdeeg is opgerold is meteen je bakpapier voor op de bakplaat. In het midden komt je vulling en aan weerszijde daarvan maak je 9cm lange strookjes, die je straks opvouwt. Meet dat even zorgvuldig, zodat alles straks gelijkt vouwt.

Gevuld Italiaans bladerdeeg

Je begint eerst met een laagje tapenade. Ongeveer 4 eetlepels. Verdeel dat gelijkmatig op het bladerdeeg. Daarop verdeel je de blokjes salami, mozzarella en olijfjes. Daarover heen rasp je met een fijne rasp zoveel pecorino als je lekker vindt.

bladerdeeg gevuld

Verschil pecorino en parmezaanse kaas

Het verschil tussen Pecorino en Parmezaan is heel simpel; de melk waar het van gemaakt wordt. Pecorino is gemaakt van schapenmelk en heeft dus een iets uitgesprokener smaak. Parmezaan is gemaakt van koemelk en krijgt meer smaak naarmate die langer rijpt.

bladerdeeg

Italiaans borrelhapje

Nu vouw je alle strookjes over je vulling. Eerst de buitenkanten, daarna de losse strookjes. Met een kwastje gaat over de boven- en zijkant wat losgeklopt ei. Ik raspte daarover nóg wat Pecorino, want ehrm; kaas! Bak je gevulde bladerdeeg nu 25 – 30 minuten in de voorverwarmde oven, tot je een goudbruin deeg hebt. Haal het bakblik uit de oven en laat even afkoelen, zodat je een lekker krokant korstje hebt.

close up

Dit borrelhapje eet je liefst zo vers mogelijk, dus niet te lang van tevoren klaar maken. Je kunt wel alles voorbereiden, dan in de koelkast zetten en afbakken vlak voor je gaat borrelen.

Gepubliceerd op 29 december 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
27 juni 2024
venkelsalade
 
Salade met venkel en appel

Salades zijn niet alleen voor de zomer. Deze salade is juist voor nu, want venkel & appel zijn volop in het seizoen. Je maakt ‘m met slechts 5 ingrediënten.
26 juni 2024
Cobb salad
 
Klassieke Amerikaanse Cobb salade

Deze Cobb salade kun je met een gerust hart een maaltijd op zich noemen. Dit is mijn versie van deze Amerikaanse klassieker
25 juni 2024
recept pistache ijs
 
Pistache ijs met ijsmachine

Je hoeft geen pistache ijs meer te kopen, als je een ijsmachine hebt is dit hét recept voor vers pistache ijs.
18 juni 2024
yoghurtijs maken
 
Bananen yoghurtijs met chocolate chips

Dit bananen yoghurtijs doet mij denken aan Chunky Monkey, van Ben & Jerry’s. Maar dit yoghurtijs maak je met Griekse yoghurt. Zó lekker!
13 juni 2024
Spaans borrelhapje
 
Chorizo al vino blanco

Gebakken chorizo met rode wijn is een klassiek Spaans hapje. Ik geef het een twist door Rueda Verdejo te gebruiken. Je nieuwe favoriete borrelhapje!
10 juni 2024
octopus salade italiaans
 
Octopus salade Italiaanse stijl

Het recept voor deze Italiaanse octopus salade is heel eenvoudig en met slechts een paar ingrediënten. Ik vertel je alle geheimen van de bereiding ervan.