Romige bloemkoolsoep met knapperige jackfruit
En een romige bloemkoolsoep kun je dit wel noemen ja! Uit het koekboek Jackfruit van Jessica Lek (review vind je hier) maakte ik deze bijna chowder-achtige bloemkoolsoep met knapperige jackfruit. De krokant gebakken vrucht fungeert als een soort croutons, maar brengt tegelijkertijd lekker veel smaak mee.
Ik paste het recept iets aan. Maar je hebt nog steeds in een half uurtje deze goed vullende, romige soep op tafel staan. Een mooie eerste kennismaking met jackfruit!
Romige bloemkoolsoep met knapperige jackfruit
voor 4-6 personen, als voorgerecht
voor 4 personen, als maaltijdsoep
1 bloemkool, in roosjes
2el zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngesneden
2el garam masala
zout en peper
1 liter groentebouillon
250ml crème fraiche
1 blik mais, uitgelekt en afgespoeld
voor de knapperige jackfruit
1 blik jackfruit, uitgelekt en afgespoeld en flinterdun gesneden
2el zonnebloemolie
1tl gemalen komijn
1tl uienpoeder
2tl gedroogde dille (of 4 el verse)
voor garnering en smaak
verse dille, grof gesneden
verse munt, fijn gesneden
rozijnen, handje
geroosterd amandelschaafsel
voor erbij: knapperig vers brood
Bereidingstijd: 30 minuten
Verder nodig: heteluchtoven voorverwarmen op 200C + blender of staafmixer
Makkelijke bloemkoolsoep
Verwarm de olie en fruit hierin de ui en knoflook 5 minuten aan. Bloemkool toevoegen en de kruiden en even omscheppen. Giet dan de bouillon erbij, breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen.
Wat maak je met jackfruit?
Je gebruikt ze in dit gerecht als croutons. Hoe lekker. In de tijd dat je bloemkool pruttelt, meng je in een kom de fijngesneden jackfruit (goed scherp mes voor gebruiken) met de kruiden en de olie. Spreid gelijkmatig uit op een bakblik, dat je bedekt hebt met alufolie of bakpapier. En bak dit 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze rondom bruin en knapperig zijn. Laat afkoelen op het bakblik. En voila, jackfruit croutons.
Als de bloemkool gaar is pureer je de soep glad, in je blender of met een staafmixer. Voeg de crème fraîche daarna toe en roer deze door de soep. Dan mag de mais erbij en breng je alles, zo nodig, verder op smaak met zout en peper.
Romige bloemkoolsoep met knapperige jackfruit
Om te serveren doe je de soep in een diep bord. Garneer met wat verse kruiden, eventueel nog wat mais, rozijntjes, de geroosterde amandel en tot slot met de knapperige jackfruit. Voor erbij wat lekker vers brood en serveer meteen. Eet smakelijk!
Gepubliceerd op 8 april 2020