Bloemkoolshoarma met geroosterde kikkererwten
Vegan shoarma van bloemkool met knapperige kikkererwten. Dat is een recept voor plantaardig fastfood om zéker een keer te maken.
Deze bloemkool shoarma maak je met kruiden die je zelf heel eenvoudig mengt tot shoarma kruidenmix.
Want dat je van groente, bijvoorbeeld oesterzwammen zoals ik eerder at bij restaurant Bardak in Amsterdam, geweldige vegetarische shoarma kunt maken mag inmiddels wel duidelijk zijn.
Met deze vegan bloemkool shoarma vul je een verse pita, zoals je dat met gewone vleesshoarma ook doet.
Deze groente shoarma krijgt nog eens extra bite door de geroosterde kikkererwten. Durf je het aan? Kom, dan gaan we de keuken in!
Dit heb je nodig voor 4 personen
1 bloemkool, in kleine roosjes
1 blik kikkererwten (á 400g), afgespoeld en goed uitgelekt
5 snackkomkommers
200g kleine tomaatjes
verse peterselie, naar smaak
verse munt, naar smaak
zelfgemaakte shoarmakruiden
1tl gemalen zwarte peper
2tl gemalen komijn
2tl paprikapoeder
1tl zout
½ tl kurkuma
¼ tl knoflookpoeder
¼ tl uienpoeder
¼ tl cayenne
tahin dressing
2el tahin
water
citroensap, naar smaak
zout & peper
verder nodig: oven voor verwarmen op 200C (boven/onderwarmte) – bakplaat met bakpapier – pita’s
Bloemkool shoarma
Meng voor je bloemkool shoarma als eerste de shoarmakruiden en mix de helft ervan door je roosjes broccoli. Goed husselen, zodat alles eronder zit. Spreid dit gelijkmatig uit over je bakplaat.
Hierbij gaan de kikkererwten. Hoe droger ze zijn, des te beter ze roosteren. Ik liet ze een ochtend in een vergiet uitlekken en opdrogen.
Geroosterde kikkererwten
Rooster de bloemkool en kikkererwten nu 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. In de tussentijd maak je de salade. Hiervoor snijd je de snackkomkommers (verwijder de zaadlijsten) in kleine blokjes. Hetzelfde geldt voor de tomaatjes (knijp het vocht er zoveel mogelijk uit). Voeg fijngesneden peterselie en munt toe en meng alles goed door elkaar.
Tahin dressing
Schep de tahin in een kommetje en voeg genoeg water toe zodat het, terwijl je mengt, een vloeibaar sausje wordt. Ik houd van een beetje dikke saus, dus voeg minder water toe. Maar dit kan naar eigen smaak. Breng dan op smaak met citroensap, zout en peper. Alles naar smaak. Zet weg tot gebruik.
Vegan shoarma
Kun je verse pita vinden, dan zijn die het állerlekkerst (vaak te koop bij je plaatselijke Maoz of shoarmazaak) maar anders is een geroosterde pita ook prima. Vul die met lekker wat bloemkool, kikkererwten en voldoende salade. Sprenkel de tahin-dressing erover en zet er lekker meteen je tanden in.
Gepubliceerd op 13 november 2019